<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Tromsø regjerer i nord – samler nesten all næringsvirksomhet

Finans, fisk, bygg og anlegg – det er stikkordene for mange av de største selskapene i landets nordligste fylke. 

Tromsø er storebror i fylket: Kabelbane som går fra nedre stasjon i Solliveien i Tromsdalen, 50 meter over havet. Foto: NTB
Reportasjer

Troms og Finnmark er også Norges suverent største fylke, men praktisk talt all næringsvirksomhet mellom Grense Jakobselv og Kvæfjord er samlet i Tromsø. 12 av de 15 største selskapene i det nye fylket har sitt hovedkontor i den største byen.

Norges største selskaper – fylke for fylke

Kapital har hvert år den mest komplette oversikten over landets 500 største selskaper i sommernummeret. Nå bringer vi de oppdaterte og komplette listene fylke for fylke.

Storebror i byen og fylket, i hvert fall hvis vi ser på omsetningen, er Sparebank 1 Gruppen. Selskapet er ingen bank på linje med de andre virksomhetene med samme navn, men er morselskapet til en rekke datterselskaper som leverer produkter til Sparebank 1-alliansens banker rundt om i landet.

Sparebank 1 Gruppen eier blant annet flere forsikringsselskaper, og fondsforvalteren Odin Forvaltning hører også til i konsernet som forvaltes fra Tromsø. 2019 ga rekordomsetning fra den daglige driften, men det var i første rekke økte finansinntekter som gjorde at topplinjen nesten ble doblet sammenlignet med et år tidligere.

Vegg-i-vegg i Storgaten har selvfølgelig også den lokale banken sitt hovedkontor – Sparebank 1 Nord-Norge. Banken dekker hele det nye fylket i nord, og er også på plass i både Nordland og på Svalbard.

Eierne er kommunen og fylket: Troms Kraft er det sjette største selskapet i Troms og Finnmark. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/NTB

Over en million tonn

Norges Råfisklag er nest størst i fylket, og da tar vi med hele førstehåndsomsetningen av fisk som selskapet er ansvarlig for. Råfisklaget er et av seks fiskesalgslag som organiserer denne omsetningen i Norge, og med ansvar for hele kysten fra Finnmark til Nordmøre er det også det suverent største. I 2019 ble det omsatt 1.085.000 tonn fangst til en samlet verdi av 13 milliarder kroner fra 6.200 ulike fartøy.

Consto og Hurtigruten kniver om den siste pallplassen i Troms og Finnmark, i 2019 knep entreprenørselskapet seg foran. Consto er morselskapet til flere regionale selskaper og beskriver seg selv også som det eneste landsdekkende entreprenørselskapet på byggsiden med mer enn 1.000 ansatte – inkludert virksomheten over grensen lenger sør i Karlstad.

Hurtigruten er et av de to utenlandskeide selskapene blant de 15 største i fylket. Det andre er Bjørn Bygg, et av flere selskaper i Norge som tilhører det svenske Peab-konsernet. Bjørn Bygg dekker hele Nord-Norge, og Alta Omsorgssenter er et helt ferskt eksempel på en utbygging som selskapet har vært ansvarlig for.

Dobbelt på Senja

Alta er også adressen til det eneste selskapet fra Finnmark som kniper seg inn blant de 15 største i det sammenslåtte fylket. Der holder Coop Finnmark til, og med Coop Nord i Tromsø er dagligvarekjeden solid representert helt nord i landet.

For de to siste selskapene utenfor Tromsø finner vi veien ut på Senja – der holder de to vidt forskjellige virksomhetene Brødrene Karlsen og Finnfjord til. Brødrene Karlsen er et sjømatkonsern med både oppdrettsfisk og villfisk på kroken. Selskapet har også virksomhet innenfor eiendom – og driver en Joker-butikk i nabolaget.

Global nordlending: Direktør Rolf Skatteboe i Kongsberg Satellite Services - eller KSAT - har hovedkontor i Tromsø, men har stasjoner over hele verden. Denne er en av de nyeste i Punta Arenas i Chile. Foto: Heiko Junge/NTB

Brødrene Karlsen holder til ut mot havet på Norges nest største øy, mens fabrikken til Finnfjord ligger helt inn mot fastlandet i Finnsnes. Der ligger smelteverket som produserer kraft, men som i første rekke er en stor produsent av ferrosilisium. Dette materialet er en viktig del av stålproduksjonen.

Men hva gjør Kongsberg Satellite Services (KSAT) i Tromsø? Selskapet er eid av Kongsberg Gruppen og det helstatlige selskapet Space Norway, og er til stede med bakkestasjon-tjenester for satellitter på 23 lokasjoner over hele verden. Disse finner vi blant annet på Svalbard og i Dubai, Sør-Afrika, Singapore, Mauritius, Hawaii og Antarktis.