<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Vestland ser ut mot havet

Svært mye handler om fisk og shipping i Vestland fylke. Størst av alle er oppdrettsselskapene.

Foto: Austevoll Seafood
Reportasjer

Og svært mye handler om familier med lange tradisjoner. Det største selskapet med adresse Vestland er riktignok børsnoterte Mowi   , med John Fredriksen som største aksjonær, men krysseierskap mellom flere av fylkets tungvektere gjør at det raskt dukker opp kjente navn og businessprofiler i de andre oppdrettsgigantene.

Norges største selskaper - fylke for fylke

Kapital har hvert år den mest komplette oversikten over landets 500 største selskaper i sommernummeret. Nå bringer vi de oppdaterte og komplette listene fylke for fylke.

Og da er det bare å komme seg ut til Austevoll, den lille øykommunen der både Laco og Austevoll Seafood   , et annet børsnotert selskap, holder til. Med familien Møgster og Helge Arvid Møgster som dominerende eiere er Laco største aksjonær i nettopp Austevoll Seafood. Og det stopper ikke der. Austevoll Seafood fortsetter rekken av eierskap som den suverent største aksjonæren i Lerøy Seafood Group   .

Mangfoldige Grieg

Investeringsselskapet Laco har også aktiviteter utenfor oppdrettsnæringen, selskapet har blant annet tapt milliarder på offshoreselskapet Dof DOF , men først på femteplass kommer det største selskapet i Vestland som har fokus enda lenger ut i Nordsjøen. Grieg Maturitas er morselskapet for shipping-aktivitetene til Grieg-familien, der vi finner Per Grieg Jr. øverst på Kapitals liste over Norges 400 rikeste. Frem til børsnoteringen i 2017 var han også administrerende direktør i Grieg Seafood   – oppdrettsselskapet som forsterker denne bransjens posisjon ytterligere i Norges vestligste fylke.

Per Grieg Jr. Foto: Andreas Klemsdal

Og vi er fortsatt ikke ferdige med denne familien. Stykkgodsrederiet G2 Ocean Holding er det sjette største selskapet i Vestland og er et ferskt samarbeid mellom Grieg Star og Gearbulk. Gearbulk er et opprinnelig norsk selskap, men der hovedkvarteret nå ligger i Sveits.

Blant de ti største selskapene i fylket finner vi kun et eneste som ikke har sin virksomhet konsentrert ut mot havet. Tryg Forsikring har sitt hovedkontor i Bergen, det danske forsikringsselskapet henter en drøy fjerdedel av sin omsetning fra Norge.

Vi kan runde av rekken av profilerte familier i Vestland med to ganger Odfjell – med selskapene Odfjell   og Odfjell Drilling   . Vi finner flere navn hvis vi igjen sjekker listen over Norges 400 rikeste – Marianne Odfjell og Tore Odfjeld er begge gode for over to milliarder kroner.

Dusinet børsnoterte

Av de 50 største selskapene i Vestland fylke har hele 35 adresse i Bergen, og det er bare en drøy håndfull selskaper som hører hjemme i tidligere Sogn og Fjordane. Hele tre av disse holder til i den nye kommunen Kinn. Coast Seafood er størst av disse, sjømatselskapet som hvert år eksporterer 90.000 tonn med fiskeprodukter til 65 markeder. Norwell er et annet selskap i samme kategori. Selskapet fra Florø er eid av flere lokale oppdrettsselskaper og sørger for å få produktene til alle disse ut i eksportmarkedet.

Men bredden er stor i kommunen, som er en sammenslåing av Flora og Vågsøy. Det børsnoterte fergeselskapet Fjord 1 FJORD– med 79 fartøy – holder også til på havnen i Florø.

Tilbake i Bergen finner vi der alt fra TV2 og Kavli til Sbanken SBANK og bilforhandleren Frydenbø. I Frydenbø Group har Knut H. Gjøvaag satt sammen en portefølje med både bil, eiendom, shipping og industri.

På Askøy, ved innseilingen til Bergen, ligger Framo, selskapet som Trond Mohn bygde opp før han solgte til det svenske konsernet Alfa Laval. Ti av de 50 største selskapene i Vestland fylke er eid av utenlandske selskaper, mens et dusin er børsnoterte. Tre offentlig eide virksomheter er også med; kraftselskapene BKK og Sogn og Fjordane Energi pluss Ferde – det regionale bompengeselskapet for Sør- og Vestlandet.