<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Flyttet butikken til Instagram

Hvordan kan en butikk få presentert sine produkter og tjenester hvis kundene må holde seg hjemme? Sosiale medier er en kanal som både kjøpere og selgere er blitt godt vant til å bruke – og som også har blitt et perfekt utstillingsvindu og salgslokale.

Rullende fotostudio: Siv Helen og Tore Grødem har tatt i bruk alle virkemidler for å opprettholde omsetningen i klesbutikken Suser i Sivet.  Foto: Suser i Sivet
Reportasjer

Fem kilometer utenfor Tønsberg holder Suser i Sivet til, en motebutikk for kvinner innen klær, sko og tilbehør. Der bruker de 17 medarbeiderne dagene til å betjene kunder – eller de stiller opp som modeller for å vise frem det aller siste i butikkhyllene.

– Nei, jeg har ikke stått modell, i hvert fall ikke ennå, sier daglig leder Tore Grødem i en butikk som åpnet opp fysisk i 2003, mens nettbutikken startet i 2015. – Vi har jobbet målrettet for å være mest mulig på alle sosiale medier, de viktigste er Facebook og Instagram.

Dette er svært arbeidskrevende, men for oss har det vært en svært positiv reise.
Tore Grødem, Suser i Sivet

Butikken har nå 65.000 følgere på Facebook og nærmer seg 30.000 på Instagram.

– Her legger vi ut både bilder, videosnutter og har direktesendinger. Dette er svært arbeidskrevende, men for oss har det vært en svært positiv reise.

70 prosent av omsetningen til Suser i Sivet går nå via nettet, 30 prosent er fra butikken.

Live fra eget “studio”

Suser i Sivet startet med å bruke Facebook aktivt allerede da tjenesten var svært ung. – Vi satset på den kanalen veldig tidlig, det var verdens største gratiskanal ut til kundene. Vi betalte ingenting, forteller Grødem. – Markedsføringsbudsjettet vårt var forsvinnende lite.

– Men så begynte Facebook å ta seg betalt for synlighet, og da begynte vi å tenke nytt. Da opprettet vi appen vår, og den står nå for 30 prosent av nettomsetningen. Kundereisen starter nå på nett.

Facebook er den klart viktigste arenaen for direkte utløsende salg. – Etter å ha sett våre bilder eller sendinger kan kundene klikke seg rett fra Facebook og inn i nettbutikken.

– Og det gjør de også?

– Ja, absolutt, sier Grødem. – Vi har også Instagram Shopping, men den tjenesten fungerer mest som utstillingsvindu.

Annenhver uke har Grødem & co livesendinger fra butikken eller fra et annet “studio”. – De første månedene etter coronaen hadde vi sending hver uke. Bildene legger vi til gjengjeld ut flere ganger om dagen.

For Grødem dreier det seg hele tiden om å vite hvor butikken får mest igjen for pengene. – Er det annonsering via Google, å kjøpe opp søkeord, eller skal vi kjøpe oss opp videre på sosiale kanaler?

– Det finnes flere kanaler enn Facebook og Instagram?

– Vi vurderer hele tiden nye kanaler. YouTube og TikTok er to av dem. Jeg vil ikke si at vi vil satse på TikTok, men vi må hele tiden se hvor vår målgruppe er på nett. Våre kunder er hovedsakelig damer mellom 30 og 60 år.

– TikTok-brukerne er fortsatt litt for unge?

– Ja, antageligvis, men de er jo morgendagens kunder, så vi må følge med, sier Grødem.

Flere timer på Instagram

Elise Dingstad hadde akkurat kommet hjem fra en innkjøpstur til Bangkok da coronaen traff. – Vi driver mye med vintage og handler ganske mye i utlandet. 12. mars kom jeg hjem med innkjøpte varer og lager for hele sommeren, og da var det rett i lockdown.

Hun har drevet klesbutikken Frøken Dianas Salonger i Oslo sammen med sin kollega Ellen Marie Garåsen siden 2008. – Vi er ganske etablerte, konstaterer hun.

– Men hva skulle vi gjøre? Det var ingen folk i butikkene. Folk var ikke ute på gaten engang.

Selve butikken var mer eller mindre stengt, men vi hadde fullt kjør på nettet, mens kundene satt hjemme i sofaen.
Elise Dingstad, Frøken Dianas Salonger

Løsningen for å overleve i coronaen fant Dingstad på sosiale medier. – Vi måtte bare hive oss rundt og selge varene våre via Instagram. Vi har vært aktive der tidligere også, vi har også hatt nettbutikk, men har aldri solgt varene våre der.

Bluser er spesialiteten: Hyllene er ikke lenger fulle av klær fra motebutikken Frøken Dianas Salonger. Nå bruker Ellen Marie Garåsen (til venstre) og Elise Dingstad nettet for å nå kundene. Foto: Frøken Dianas Salonger

– Nå endte vi opp med å være i butikken nesten hver eneste kveld med live shopping via Instagram. Bluser er litt vår spesialitet, og vi hadde sendinger som kunne vare i et par timer hvor vi viste frem klærne, filmet og tok bilder med en iPhone. Selve butikken var mer eller mindre stengt, men vi hadde fullt kjør på nettet, mens kundene satt hjemme i sofaen.

Gigantisk jobb

– Der måtte kundene være raske på labben og førstemann til mølla. Vi annonserte live-sendingene på forhånd, og da satt folk der ute og sendte inn meldinger om at de ville ha nr. 1, 5 og 29. Etterpå var det en gigantisk jobb for oss å svare på alle meldingene slik at kundene fikk den riktige blusen.

Dingstad kjørte med live-salg i hele fjor, og er nå på gang med ny sending etter enda en innkjøpsrunde. – Vi klarte å opprettholde omsetningen i 2020, forteller hun. – Vi har ikke søkt om noe støtte selv om vi til tider har hatt 60 prosent nedgang i den fysiske butikken.

– Nettomsetningen har økt tilsvarende?

– Ja, helt ekstremt. Men vi har jobbet adskillig flere timer enn i 2019. Timelønnen er mye dårligere.

Tilstedeværelsen på sosiale medier har imidlertid ikke begrenset seg til salg ved hjelp av livesendinger. – Vi legger også ut daglige Stories fra butikken, alt som skjer. Det er ikke akkurat reality, men de som følger og kjenner oss, synes også det er spennende å være med, for eksempel når det kommer varer.

– Vi har også laget en musikkvideo. Før jul prøvde vi å spre litt god stemning og laget en video der alle de ansatte var med. Vi sang selv, og fikk en lydtekniker til å klippe sammen opptakene. Videoen ligger nå ute på både Instagram og Facebook.

– Og på YouTube?

– Kanskje det, men vi er ikke aktive der, sier Dingstad.