<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Dette er landets største arbeidsgivere

Til sammen hadde Norges 500 største bedrifter 850.000 ansatte ved utgangen av 2020, en nedgang på 25.000 fra året før.

Fortsatt størst: Konsernsjef Hilde Marie Aasheim er fortsatt leder for Norges største arbeidsgiver, Norsk Hydro, selv om selskapet krympet staben med et par tusen ansatte i 2020.  Foto: Terje Solsvik/Reuters/NTB
Reportasjer

875.000 ansatte i 2019 blir fortsatt stående som sysselsettingsrekorden blant Norges 500 største bedrifter. Den forrige rekorden må vi helt tilbake til 2014 for å finne, da de 500 største selskapene hadde 860.000 medarbeidere på lønningslisten.

Norsk Hydro   har i flere år vært landets største arbeidsgiver, og selskapet fikk et solid løft i 2017 med overtagelsen av Sapa. Det vil si, Hydro overtok Orklas   eierandel på 50 prosent, og kunne dermed plusse på 22.000 nye ansatte i tellingen. I 2020 derimot krympet også Hydro-tallene. Temmelig nøyaktig 2.000 ansatte forsvant fra selskapets kontorer og fabrikker i over 50 land.

Og dette er et viktig punkt i tellingen. I våre totaltall har vi med alle de ansatte i selskapene, også de som både bor og jobber i helt andre land og på helt andre breddegrader.

NorgesGruppen økte

Tellingen av ansatte kan gjøres på flere måter. Flertallet av selskapene på listen over Norges 500 største bedrifter presenterer antall medarbeidere ved årets slutt, men noen måler heller årsverk. Denne forskjellen kan gi ekstreme utslag, og det er spesielt synlig i NorgesGruppen.

Vi lister opp dagligvaregiganten som Norges nest største arbeidsgiver med sine 29.500 ansatte ved utgangen av 2020. Men selskapet oppgir også hva dette utgjør i årsverk, og da blir tallet redusert til temmelig nøyaktig 15.000. Tellingen av antall ansatte gir uansett enda en bekreftelse på at pandemiåret 2020 var et godt år for dagligvarehandelen her i landet. NorgesGruppen økte staben med temmelig nøyaktig 2.000 medarbeidere i løpet at året.

Equinor   er det tredje og siste selskapet med over 20.000 ansatte, og for oljegiganten var endringen av staben svært minimal. Ikke mer enn drøyt 100 ansatte forsvant fra tellingen ved utgangen av 2020 sammenlignet med et år tidligere.

Visma plusset på

Telenor   var landets største arbeidsgiver for fem år siden, med 37.000 ansatte, men dette tallet er blitt mer enn halvert i løpet av disse årene. I 2020 kuttet telegiganten ytterligere 1.000 medarbeidere, og hadde ved utgangen av 2020 til sammen 18.000 ansatte i Norge og i de utenlandske datterselskapene.

Færre postbud: Posten reduserer postombæringen, og konsernsjef Tone Wille krympet staben med nesten ti prosent til 12.900 ansatte i 2020. Foto: Iván Kverme

Orkla passerte dermed Telenor på listen over Norges største arbeidsgivere, og merkevaregiganten har hatt en ekstremt stabil stab i mange år. Hvis vi sammenligner med tallet ved utgangen av 2016, hadde selskapet ved utgangen av 2020 kuttet staben med 44 ansatte.

Enda litt lenger nedover på listen finner vi de største endringene hos Aker Solutions   , Posten og Visma. De to førstnevnte krympet staben i løpet av fjoråret med 1.400–1.500 ansatte, mens Visma la til 1.300 nye ansatte på lønningslistene.

Flere store bemanningsreduksjoner

I Kapitals oversikt med Norges største arbeidsgivere har vi listet opp alle selskaper med over 7.000 ansatte ved utgangen av året. Vi ender da opp med 25 selskaper – tre færre enn for et år siden.

Trioen som har falt ut omfatter nær sagt selvfølgelig Norwegian   , som kuttet staben med temmelig nøyaktig 3.000 personer i kriseåret. I pandemiåret startet flyselskapet med drøyt 9.300 ansatte, mens tolv måneder senere var antallet redusert til 6.300.

De to andre selskapene er transportgiganten Torghatten, som har foretatt et mindre kutt fra 7.000 til 6.700 ansatte, pluss det privateide investeringsselskapet Laco. Her er det foretatt en dekonsolidering av selskaper som reduserte staben fra nærmere 10.000 til 6.300 ansatte. Laco er blant annet klart største eier i Austevoll Seafood   og har i tillegg eierinteresser i en rekke andre virksomheter knyttet til oppdrett, offshore og eiendom.

Av alle de 500 største bedriftene her i landet hadde det børsnoterte havbrukskonsernet NTSNTS den største økningen målt i prosent. Overtagelsen av Frøygruppen var den viktigste årsaken til at staben nesten ble tredoblet fra 335 til 895 ansatte. Ivar Tollefsens eiendomsselskap Fredensborg økte staben enda mer i antall hoder, fra 592 til 1.543 ansatte, mens Advokatfirmaet Schjødt nærmest doblet antall ansatte fra 198 til 357.