<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Last warning: Slik ble Arnold Schwarzenegger presentert foran sin tale under Austrian World Summit i Wien i juli. Foto: Alex Halada/AFP/NTB

Fra Terminator til Klimanator

Arnold Schwarzenegger har vært Mr. Universe, skuespiller og guvernør i California. Nå vil han redde verden fra en miljøkatastrofe som klimaaktivist med esel og el-SUV.

Han har på seg en sort T-skjorte og marineblå shorts. Ingen sokker, og han har latt skjegget gro i tre dager. I sommer fylte Schwarzenegger 74 år, men han har fortsatt en overkropp som de fleste kan misunne ham. Han røker sigarer, og på en hylle ligger det en iPad som han bruker til å kommunisere med. En mobiltelefon blir altfor liten.

Hos Schwarzenegger handler det nå om hans rolle som miljøaktivist, om hans engasjement som handler om å redde menneskeheten fra en klimakatastrofe. Han har etablert et eget klimainitiativ, og han arrangerer også en årlig klimakonferanse – Austrian World Summit. I årets utgave, den femte i rekken, var Greta Thunberg med, det var også den østerrikske forbundskansleren Sebastian Kurz og Ford-sjefen Jim Farley. Den tidligere utenriksministeren og Joe Bidens klimautsending, John Kerry, var også med.

I Wien holdt Schwarzenegger en tale der han snakket om et nytt løft for klimabevegelsen. Før han gikk på scenen ble det spilt av en snutt fra Terminator 2, der han i en av sine mest kjente roller redder en trøstesløs verden.

Denne filmen har ikke noe manus, bortsett fra den evige alarmen som ikke er til å holde ut.
Arnold Schwarzenegger

I talen beklaget han hvordan miljøbevegelsen bare produserte negative overskrifter: Isfjellene vil smelte, regnskogen brenne, dyrene dø ut, isbjørnene sulte, byer oversvømmes, gårder tørke inn, det vil bli hungersnød og menneskene vil rømme fra den økende heten og vannet som stiger. – Det vil bli krig, sier han teatralsk og innøvd. – Og så fortsetter man å fortelle folk at de ikke må bruke fossilt brennstoff, ikke bruke plast, ikke spise kjøtt.

– Naturligvis overdriver jeg her. Men er det noe rart at folk blir fortvilet? At de hopper av? Denne filmen har ikke noe manus, bortsett fra den evige alarmen som ikke er til å holde ut, sier Schwarzenegger.

Han vil nå levere sitt manus for å redde verden.

Lite presentabel svigersønn

Arnold Schwarzenegger var Mr. Olympia syv ganger og fem ganger Mr. Universe. Han var en av de best betalte skuespillerne i Hollywood, var med i de dyreste actionfilmene og nådde rekorder også med sine komedier. I syv år var han guvernør i California, den mest folkerike staten i USA. Han giftet seg med Maria Shriver, niesen til John F. Kennedy, på en tid da han var alt annet enn en presentabel svigersønn til en amerikansk presidentfamilie.

Han ville kanskje også forsøkt å bli den første bodybuilderen i Det hvite hus, men den amerikanske forfatningen gjør det umulig for alle som er født i utlandet å bli valgt til den posisjonen.

Et av prinsippene hans har vært å sette alt på spissen, og det har han også klart. Først med sin muskelmasse, så med sitt liv. Men det var ikke nok. Han har alltid levd et liv helt på grensen, aldri forsaket noe, hele tiden på jakt etter mer. Berømmelse, innflytelse og penger. Og nettopp han er det altså som har startet en bevegelse for moderasjon og forsakelse.

Han har kanskje funnet sitt livs rolle. Større, galere, kan det virkelig ikke bli.

Etter skilsmissen fra Maria Shriver har Schwarzenegger bodd utenfor Los Angeles sammen med fire dyr. Trekkhunden Dutch, som han har kalt opp etter sin rolle i filmen Predator, Yorkshireterrieren Cherry pluss Whiskey og Lulu. Whiskey er en ponny som han overtok da hans eldste datter startet på college, mens dvergeselet Lulu er en gave fra en venninne. Begge hundene bor inne i huset, for Whiskey og Lulu har han bygget en stall ved siden av tennisbanen. Men begge får lov til å komme inn på kjøkkenet når de skal fores. Whiskey med gulrøtter og Lulu med sukkerfrie havrekjeks.

Klokker i begrenset opplag

– Netflix lager akkurat en film og meg, forteller Schwarzenegger. Han legger iPad’en til side og forteller om en film i tre deler og med en kostbar produksjon som skal komme ut til hans 75. årsdag – 30. juli 2022.

Samme dag skal det også komme ut en illustrert bok som kan sammenlignes med et gedigent verk om Muhammed Ali, og det skal gis ut i begrenset opplag. På toppen av dette, røper Schwarzenegger, har den sveitsiske klokkeprodusenten Audemars Piquet bedt om rettighetene til hans Terminator-klokke. De vil komme ut med en serie i svært begrenset omfang til bursdagen. 75 eksemplarer i rustfritt stål og 75 i gull.

Da Schwarzenegger forlot Østerrike for 53 år siden for å starte en karriere i USA, sa han også takk og farvel til sitt hjemland.

– Har det endret seg, nå da du er blitt eldre?

– Den gang hadde jeg på følelsen at jeg måtte legge alt bak meg. Jeg sa til meg selv: Denne fortiden har ikke eksistert. Amerika er fremtiden. Da ga jeg i kast med det engelske språket og snakket ikke mer tysk. Når jeg snakket om Østerrike, gjorde jeg det på en nedsettende måte, jeg hatet alt som hadde med landet å gjøre. Men nå begynner minnene om fortiden igjen å komme tilbake.

Oppgradert versjon: Arnold Schwarzenegger, originalen,  står sammen med en langt nyere modell fra filmen Terminator Genisys. Foto: Ahn Young-joon/AP/NTB

Schwarzenegger vokste opp i Thal i Steiermark, en liten by som den gangen hadde 1.200 innbyggere og klarte seg uten gateadresser. Husene var nummerert fra 1 til 250, og familien bodde i nummer 145 fordelt på tre rom. En bil var det aldri snakk om, vannet måtte hentes fra en brønn foran huset.

Men i Los Angeles lever han i overflod. På mer enn 1.500 kvadratmeter, åtte soverom, ti bad, en tennisbane, svømmebasseng og stall. Han har flere Harleyer og en Hummer i garasjen. Men Hummeren er bygget om, boblebadet henter strøm fra solceller, og Schwarzenegger forteller at han stadig oftere bytter ut Harleyene med en sykkel, en elektrisk terrengsykkel.

Her skal altså motsetningene løse seg opp. Her kan han røke og likevel leve sunt, spise vegetarisk og likevel ha det gøy, ha en feit bil i garasjen og likevel være miljøvennlig. Her vil han vise at man kan konsumere uten å måtte angre. At man ikke må gi slipp på noe for å forandre verden.

– Da jeg var ute og kjørte med min Hummer, ble jeg fortalt at jeg måtte slutte å kjøre slike biler, de er ikke miljøvennlige. Derfor har jeg utstyrt bilen med en hydrogenmotor, og min militær-Hummer kjører nå med biobrensel. Uten at det ble så dyrt, det kostet 3.000 dollar. Størrelsen på bilen er ikke det viktigste, men drivstoffet. Så lenge de er rene, kan man fortsette å bruke dem.

Forurensningen dreper

Rundt seg har Schwarzenegger hyller stappfulle av trofeer som minner om hans fortid. Og han stiller dem ikke bare ut, han utnytter sine tidligere roller, titler, verv og valgspråk. Han gjenbruker alt som ikke nødvendigvis hører sammen av gamle historier og bilder og skaper helt nye. Terminator ble til Governator og er nå blitt Klimanator.

Under den siste Austrian World Summit i Wien fortalte Schwarzenegger at han tidlig lærte å konsentrere seg å gjøre bare én ting av gangen. Han arbeidet med sine biceps, så med sine triceps, så med de andre musklene, men på forskjellige dager. Han trente aldri alle musklene på samme dag.

Det er ikke klimaendringene som hvert år dreper syv millioner mennesker. Det er forurensingen.
Arnold Schwarzenegger

Han kunne aldri gjøre markløft, push-ups og benkpress på samme dag. – Men det er dette miljøbevegelsen driver med. De trener alle musklene samtidig og sliter derfor ut både seg selv og publikum.

– Vi trenger bare et mål, fortsetter han, – et problem som alle kan forstå. Og det er forurensing. Man kan se hvordan den kommer ut av skorsteinene. Den dreper og er den verste fienden. Den lar korallrevene dø ut, isfjellene smelte og er nettopp det som forårsaker klimaendringene. Hvis vi får redusert forurensingen, løser vi også alle andre problemer. Hvorfor snakker vi alltid om klimaendringene? Det er ikke klimaendringene som hvert år dreper syv millioner mennesker. Det er forurensingen. Og det er fortsatt mulig å gjøre noe.

– Hvordan overbeviser man alle som ikke mener at kampen mot klimaendringene er det viktigste politiske målet?

– Alt avhenger av kommunikasjon. I California brukte vi aldri klimaendringer som begrunnelse når vi vedtok lover, vi brukte alltid forurensing. Vi testet det også ut i spørreundersøkelser. Når vi snakket om isbjørner eller stigende vannstand, klimaendringer eller fremtidige hetebølger hadde det ingen effekt på resultatene. Men med en gang vi tok opp sunnhet endret alt seg. Folk er redde for at ungene skal få astma på grunn av luftforurensningen. Med en gang vi snakket om dette, var folk enige i restriksjoner for landbruket. Vi må selge budskapet bedre, sier Schwarzenegger.

Snart guvernør: Arnold Schwarzenegger var republikanernes kandidat da han vant guvernørvalget i California i 2003. Foto: Steve Yeater/AP/NTB

Han mener at en av feilene som nå gjøres er å overlate alt til politikerne når noe skal forandres. – I kampen mot apartheid-regimet i Sør-Afrika og ved Berlinmurens fall så vi at det ikke er politikerne som løser problemene, det er menneskene.

– Hva skal de gjøre nå?

– De skal stryke kjøtt fra menyen en dag i uken, installere LED-lyspærer og unngå å bruke plastbestikk. Den neste bilen skal ikke gå på fossilt brennstoff, og de skal installere solcellepaneler.

– Og dette gjør folk, bare fordi man forteller dem det?

– Det er bra hvis menneskene vet hvordan de kan bli en del av løsningen. Slik var det også med pandemien, med maskene. Og det har også kommet mange gode nyheter, som den fra Trump da han kom ut av sykehuset og om folk som ble friske igjen etter å ha blitt syke av corona. Man trenger også alltid gode nyheter. Vi må ikke hengi oss til verdensundergangsstemning hvis vi skal klare å skape forandringer.

Sunn menneskeforstand

I sin tale i Wien snakket Schwarzenegger blant annet om filmen Predator, en actionthriller der han møter et utenomjordisk uhyre i den mellomamerikanske jungelen. – Da vi kjempet mot dette uhyret, denne predatoren, var det et øyeblikk der jeg så grønt blod dryppe ned fra bladene. Da sa jeg: Hvis det blør, kan vi drepe det. Og der er vi ved poenget. Hvis forandringene er skapt av menneskene, kan vi løse problemet. Vi kan drepe det, vi kan terminere det.

Schwarzenegger lever ut sine filmroller også i det virkelige livet. I stolen sin er han samtidig også Terminator, Conan eller en av de andre rollene han har spilt opp gjennom filmkarrieren. Han kan være heltemodig, morsom eller streng, en mann med enkle, klare prinsipper som alltid skal utrette noe stort og som alltid står på den riktige siden. 

Assistenten hans bryter inn: – Det er en ting folk ikke har forstått med Arnold. De plasserer ham i sentrum, i midten mellom begge partiene, men Arnold kan ikke plasseres politisk. Alt han representerer er sunn menneskeforstand.

– Ja, nettopp, sier Schwarzenegger.

Under pandemien angret han på ikke å være tilbake som guvernør i California. – Jeg er et menneske som alltid vil være forberedt. Det var viktig for meg som guvernør. Da sørget vi for en jordskjelv-beredskap, en beredskap for skogbrann og en for internasjonale katastrofer. Og vi brukte 200 millioner dollar på pusteutstyr, masker og beskyttelsesbekledning. I de første to årene av min tid som guvernør hadde vi øvelser, og til slutt var vi virkelig raske.

– Men nå, ti år senere, opplever vi en pandemi og har plutselig ikke nok masker, ikke noe utstyr, ingenting, sier Schwarzenegger. – Hva har skjedd? Min etterfølger, men også hans etterfølger ville ikke bruke de fem millioner dollar årlig som det ville ha kostet å opprettholde min katastrofe-beredskap. Derfor var ingen forberedt, ikke en gang sykehusene.

Første steg i en maraton

Det finnes etter hvert mange prominente som vil redde verden, fra Greta Thunberg til Bobby Kennedy jr. og Al Gore. De snakker alle til et spesielt miljø, unge, intellektuelle eller på venstresiden, som ikke lenger må overbevises om at miljøvern er nødvendig. Schwarzenegger vil kommunisere med de andre.

Men han er ingen misjonær som skal forvandle klimatvilerne til “three huggers”. Han vil vinne flest mulig, også de som ingen andre kan vinne, de som ikke vil ha noe å gjøre med miljøbevegelsen. De som fortsatt kjører sine store biler og aldri vil droppe kjøtt på grillkvelden. Alle som betrakter miljøvernere som langhårede müsli-etere, men som hører etter når Arnold Schwarzenegger sier noe.

I godt selskap: Greta Thunberg er en av Schwarzeneggers medspillere i klimakampen. Foto: Lisi Niesner/Reuters/NTB

Det er nå nesten 11 år siden han var guvernør i California og gjorde staten til den grønneste i landet. Og han er ikke en som bare snakker. I sin regjeringstid underskrev han hundrevis av miljølover. Han forpliktet bilindustrien til strenge standarder og ga statens miljømyndigheter plass i regjeringen. Når han snakker om grønne California, mener han også seg selv og sin arv som guvernør.

Vi må snu denne trenden, og miljøvernere må ikke bare snakke med hverandre.
Arnold Schwarzenegger

Men selv han lever fortsatt ikke helt klimanøytralt. Han flyr, i garasjen har han fortsatt biler og motorsykler som ikke går på biodrivstoff. Han lever heller ikke helt vegetarisk, fortsatt elsker han sin wienerschnitzel. Han mener at alt ikke kan endres på en gang.

– Er du virkelig overbevist om at verden kan løse klimaproblemet?

– California har vist at det er mulig.

– Og California kan overføres på resten av verden?

– Naturligvis. Det handler om at vi bryter den djevelske kretsen med negative nyheter. Vi må gi folk mot. Når en person med overvekt går for å trene, sier vi ikke at han eller hun kan dø av hjerteinfarkt, at alt er håpløst. Vi forteller hva som er mulig å gjøre. Vi må snu denne trenden, og miljøvernere må ikke bare snakke med hverandre. Bodybuilding var også lenge bare for insidere, men det har vi endret. Det er en maraton, men også i en maraton må man ta det første steget.

– Vil det skje tidsnok?

– Jeg er sikker på at vi innen 2040 eller 2050 er på god vei til å snu utviklingen.

Reportasjer