I virkeligheten gikk Hancap med underskudd så det suste, og hadde gjort det lenge. Fra 2013 og frem til utgangen av 2017 falt soliditeten i selskapet fra 67 til minus 3 prosent. Årsregnskapet for 2015 viser et selskap med minus 126 millioner kroner på bunnlinjen.
– Vi mener Jool var klar over Hancaps reelle tilstand da de lanserte finansproduktet. De formidlet aldri til investorene hvor stor risiko som lå i disse obligasjonene. Jool var et selskap med profesjonelle ansatte som solgte disse produktene til ikke-profesjonelle investorer, sier advokat Marcus Indrevær.
Vi mener Jool var klar over Hancaps reelle tilstand da de lanserte finansproduktet for norske investorer. Advokat Marcus Indrevær
Spørsmål om rett “ringeklokke”
I denne saken har Jool-konsernet valgt å gå rettens vei fremfor å inngå forlik. Primært fordi de mener at Jool leverte korrekt informasjon til investorene, og fordi de mener at Jool Markets ikke er rett adressat for søksmålet. Advokat Kyrre W. Kielland i Advokatfirmaet Ræder har ikke villet gi en kommentar til Kapital i anledning denne saken, men han understreket i sin prosedyre at Jool ikke erkjente noen uaktsomme forhold knyttet til investorpresentasjonen.
– Ikke rett saksøkt: Advokat Kyrre W. Kielland i Advokatfirmaet Ræder argumenterte i retten for at Jool Markets ikke er rett saksøkt i denne saken. Det burde vært søsterselskapet Jool Capital Partners AS. Foto: Fredrik Grønningsæter
– Presentasjonen inneholder ingen vesentlige feil, og den ga dekkende informasjon om konsernets økonomiske stilling, sa han i prosedyren.
Han påpekte videre at siden Hancap tross alt er et børsnotert selskap, ville det ha vært lett for investorene å hente inn relevant informasjon knyttet til deres investeringer.
– Jool kan ikke holdes ansvarlig for at fremtidsprognosene ikke holdt.
Jool kan ikke holdes ansvarlig for at fremtidsprognosene ikke holdt. Advokat Kyrre W. Kielland, Advokatfirmaet Ræder
Hva angår seks av saksøkerne ble disse forelagt finansproduktet av Jool Markets underagenter, og Kielland mener at hvordan disse agentene presenterte produktet, ikke er noe Jool Markets kan holdes ansvarlig for. I tillegg argumenterte Kielland med at disse saksøkerne egentlig var kunder i søsterselskapet Jool Capital Partners AS. Han påpekte at det ikke forelå noen avtaler mellom de to selskapene, og at Jool Markets ikke kan holdes ansvarlig for søsterselskapets handlinger.
Indrevær er, naturlig nok, grunnleggende uenig:
– Persongalleriet i disse selskapene er langt på vei det samme – det være seg i ledelsen eller på eiersiden, og vårt poeng er at mennesker som forholder seg til disse personene forstår rett og slett ikke hvilket av Jool-selskapene de tilhører. Et annet poeng er at når man gjør det slik som Jool har gjort her, er det veldig lett å skylde på søsterselskapene, påpekte han i retten.
Dommen kan få store konsekvenser
Selv om det i denne saken bare er snakk om en erstatningssum på vel tre millioner kroner, kan en fellende dom få store konsekvenser for Jool-gruppen. Kapital er kjent med at det er flere misfornøyde investorer som har investert i Hancap via Jool, og som avventer utfallet. Også på den andre siden av grensen følges denne rettssaken nøye, og den har blitt grundig omtalt i finansavisen Realtid.
Som Kapital tidligere har omtalt, er Jool også i hardt vær i forbindelse med andre finansprodukter de har tilrettelagt. Blant annet har Skandinaviska Kreditfonden AB saksøkt dem og krever 63 millioner kroner i erstatning for deres salg av obligasjoner i selskapet Trinitas, som viste seg å være svindel.