<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Billedkunstner Christian Tunge på besøk hos Kunstpraten Foto: Lars Brænden Schram

– En milepæl i en kunstnerkarriere

Billedkunstner Christian Tunge debuterer på Høstutstillingen med fire grafiske trykk som viser menn som tenner på seg selv av politiske grunner.

Den nå 32 år gamle kunstneren brukte konfirmasjonspengene sine på å kjøpe et analogt speilreflekskamera. I dag er han billedkunster som tar utgangspunkt i fotografi, ofte hentet fra internett, og har akkurat debutert med fire verk på Høstutstillingen i Kunstnernes Hus, som åpnet 9. september.

Det kom inn godt over 2.000 søknader, hvor 100 blir antatt.

– Det er første gang jeg viser der. Det er en milepæl i en kunstnerkarriere, sier Tunge, som også er første gjest ut i høstens sesong av podcasten Kunstpraten.

Fra og med fredag 16. september slipper Kunstpraten en ny episode hver fredag.

Christian Tunge debuterer på Høstutstillingen
Billedkunstneren bruker foto som utgangspunkt for mange av verkene sine, og driver samtidig det kunstnerdrevne galleriet Melk på St. Hanshaugen i Oslo.

– 100 antatt

Høstutstillingen er en institusjon i Oslo som har skapt furore og store overskrifter helt fra den ble etablert på 1880-tallet. Edvard Munch ble anklaget for å vise et uferdig maleri da “Det syke barn” sto utstilt i 1886. 

Senest i fjor ble Odd Nerdrum refusert av Høstutstillingen og sa selv blant annet til Dagsavisen: “For 50 år siden var det en skam å være homofil. I dag er det en skam å være klassisk maler,” da han avduket det refuserte maleriet “Tre menn i en båt” hos galleriet Fineart.

Men andre kunstnere slipper altså gjennom nåløyet:

– Høstutstillingen er uten sidestykke den best besøkte og mest omtalte utstillingen i Norge, sier Tunge.

– Det kom inn godt over 2.000 søknader, hvor 100 blir antatt. Jeg gleder meg til tilbakemeldingene og om man kan finne noen interessante tendenser i årets utstilling, fortsetter han, og tilføyer:

– Det er fint å dele vegger med så mange spennende verk og kunstnerskap, forteller Tunge.

Etter utstillingen åpnet ble det kjent at han vant Norske Grafikeres Fonds grafikkpris på Høstutstillingen 2022.

Gjennom nåløyet: Billedkunstner Christian Tunge debuterer på Høstutstillingen med fire grafiske trykk som viser menn som tenner på seg selv. De koster 18.000 kroner pr. stk. Foto: Christian Tunge

Bevisst med små opplag

Billedkunstneren deltar med fire grafiske arbeider trykket i tre farger. De har fått tittelen “Immolation (Burning Men), #1–4”. Motivene er menn som tenner på seg selv.

– Føler du at folk skjønner prosjektet ditt?

– Ja, jeg tror folk kan være med på det. Det var den norske kunstneren Mikkel McAlinden som fortalte meg at han prøver å lager prosjektene sine som en lukket håndvifte, og så prøver han å spre den ut så bredt som han klarer. Av og til klarer man bare å åpne den litt, men jo flere elementer fra andre ting, jo bredere kan man treffe publikum, sier Tunge.

Hvis opplaget er på 250, da føles det ikke eksklusivt.

Verkene som stilles ut på Høstutstillingen har et opplag på fem, som er lavt for grafikk å være.

– Det er noe jeg gjør helt bevisst. Problemet med fotografi er at kjøperne vil ha noe unikt, men så finnes det i flere eksemplarer. Sånn er det med trykk også. Hvis opplaget er på 250, da føles det ikke eksklusivt, sier han.

Verkene på Høstutstillingen er priset til 18.000 kroner pr. enkeltverk.

Utgangspunkt i clickbait: Disse bildene ble vist på en salgsutstilling hos QB Gallery tidligere i år. Her har Tunge tatt utgangspunkt i clickbait. Foto: Tor Simen Ulstein

Fange opp fototendenser

Tunge leder også det kunstnerdrevne fotogalleriet Melk på St. Hanshaugen sammen med kunstnerkollega Behzad Farazollahi.

Galleriet viser unge kunstnere under 35, og vi håper å fange opp de nye tingene i fotokunstverdenen for så å pushe kunstnerne over i de kommersielle galleriene.

– Hva viser dere?

– Vi har ønsket at man skal ha samme tilnærming til fotografiet som til billedkunsten. Det å gå på utstilling skal ikke være det samme som å se verkene på PCen. Galleriet viser unge kunstnere under 35, og vi håper å fange opp de nye tingene i fotokunstverdenen for så å pushe kunstnerne over i de kommersielle galleriene, sier Tunge, som også har gitt ut flere bøker, blant annet Why Photography?

Hvis du ønsker å høre podcastepisoden med Tunge, kan du gå inn på finansavisen.no/podcast/kunstpraten eller finne episoden der du hører på podcast.

Reportasjer