<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Har økt formuen med 800 millioner siden hans kone forsvant

Den tilbaketrukne og drapssiktede milliardæren fra Lørenskog, Tom Hagen, har siden hans kone Anne Elisabeth Hagen forsvant i 2018 økt formuen med om lag 800 millioner kroner. Godt hjulpet av strøminvesteringer. 

Strømløft for Hagen: Den mediesky milliardæren Tom Hagen har vært under etterforskning for drap og medvirkning til drap på sin kone i to år. I denne perioden har formuen hans økt betraktelig.  Foto: Cornelius Poppe / NTB
Reportasjer

Den mediesky milliardæren Tom Hagen fortsetter å klatre oppover på Kapitals 400 rikeste-liste. I år lander han på en 184. plass med en anslått formue på 2,5 milliarder kroner. Det innebærer en økning på 200 millioner kroner fra foregående år. 

Milliardæren har gjennom sin forretningskarriere holdt en lav profil, men han ble mot sin vilje kraftig eksponert i offentligheten etter at hans kone Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra deres hjem i Lørenskog i oktober 2018. I begynnelsen etterforsket politiet som kjent forsvinningen som en kidnappingssak, men i april 2020 tok de ut siktelse mot Hagen for drap eller medvirkning til drap. 

Siden etterforskningen begynte i 2018 har vi vært igjennom en pandemi, og vi er i dag i startgropen av en strømkrise som følge av krigen i Ukraina. Fremdeles virker politiet å være langt unna en konklusjon. Formuen til Hagen har i samme periode vært igjennom en formidabel vekst – fra 1,7 milliarder i 2018 til 2,5 milliarder i år, dvs. en økning på 800 millioner kroner, eller nærmere 50 prosent. 

Se hele oversikten over Norges 400 rikeste her:

Eksplosiv omsetningsvekst

Den største delen av Hagens formue kommer fra hans eierskap i strømselskapet Elkraft. Her sitter han på 70 prosent gjennom sitt morselskap Holding 2. Dette har vist seg å være en meget god investering for milliardæren fra Lørenskog. Kapital har anslått at verdien av Hagens aksjer i  konsernet Elkraft i dag er på 1,5 milliarder kroner. 

Strømkonsernet er den klart største driveren i Hagens stadig økende formue. Elkraft økte topplinjen med nær 500 millioner kroner i fjor – fra 2,5 til tre milliarder kroner. Men på bunnlinjen er ikke mye forandret. Årsresultatet endte på 61 millioner kroner, noe opp fra året før, men kraftig ned fra 2019.

I årsrapporten er resultatet sobert omtalt: 

“Uroen rundt strømkrisen har ført til redusert forbruk og fokus på innsparinger og energiøkonomisering [...] Omsetningen har likevel hatt en liten økning i alle land. Økningen har vært størst i Danmark.”

Strømmarkedet regnes for å være et vanskelig marked å tjene penger i. Strømleverandører henter i hovedsak nettoinntekten sin fra påslag utover spotpris, som månedsgebyr og tjenester kunden kjøper. Elkraft opererer mye med såkalte forvaltningsavtaler, ofte med lang bindingstid. Hvilke påslag som ligger i disse avtalene kan variere. 

Eiendomskonge

Den andre “foten” Hagens forretningsimperium står på, er eiendom.   

Hagen slo seg i utgangspunktet opp på kjøp av eiendom på 1990-tallet, først og  fremst i områdene Lillehammer, Hafjell og Kvitfjell. Etter noen litt humpete år begynte dette å kaste av seg mot århundreskiftet. I dag er Tom Hagens Eiendom AS verdsatt til 870 millioner kroner. I tillegg har han flere mindre eiendomsselskaper i porteføljen.  

Den samlede verdien av Hagens mange investeringer speiles i morselskapet Holding 2. Konserninntektene økte fra 2,6 til 3,2 milliarder kroner i 2021. Årsresultatet kom på 107 millioner kroner. 

Ikke svar: Kapital har henvendt seg til Hagens forsvarer, advokat Svein Holden, i forbindelse med denne saken, men har foreløpig ikke fått svar. Foto: Ørn E. Borgen/ NTB

Kapital har fulgt hans forretningsvirksomhet i over 20 år. Hagen kom inn på listen over Norges 400 rikeste i 1999, da med en anslått formue på 550 millioner kroner. Han er regnet for å ha en konservativ investeringsfilosofi. Både Tom Hagen og hans kone er opprinnelig fra Hadeland, men har bodd på Fjellhamar i Lørenskog siden begynnelsen av 1980-tallet.

Kapital har sendt Hagens advokat, Svein Holden i Advokatfirmaet Hjort, spørsmål i forbindelse med denne saken. Hverken han eller Hagen har noen kommentar til saken. 

Nøkkeltall

800 millioner kroner

Summen som formuen til Tom Hagen har vokst med siden hans kone, Anne-Elisabeth Hagen, forsvant i 2018.

3 milliarder kroner

Inntektene til strømselskapet Elkraft i 2021