Tidligere riksdagsmedlem for Moderaterna i Sverige, Jörgen Andersson, er noe ubestemt i sin beskrivelse av Per Morten Hansen. Det svinger kjapt mellom dyktig og udugelig, men at han fortjener betegnelsen finanscowboy iallfall, er han klar på.
– Per Morten er en cowboy, det går i 180 hele tiden. Han er driftig og ambisiøs, og selv om jeg har lest mye rart, tror jeg ikke han skulle kunne lure noen bevisst. Han kjører på, og så går det galt. Jeg tror det beror på at han selv kanskje ikke har den kompetansen han trenger, og han omgir seg heller ikke med folk som har den kunnskapen han trenger.
Hansen har kanskje ikke den kompetansen han trenger, og han omgir seg heller ikke med folk som har den kunnskapen han trenger.Jörgen Andersson, tidligere riksdagsmedlem i Sverige
Andersson opplyser at han for litt over et år siden jobbet som rådgiver for et prosjekt i Sierra Leone i Afrika. Ambisjonen var å starte en diamantgruve, og Hansen var en av bakmennene for prosjektet.
– Jeg var med på prosjektet i Sierra Leone en kort periode. Det var blant annet fordi Per Morten ba meg om hjelp. Jeg var inne som konsulent og jobbet med grunnlaget for prosjektet, gjorde analyser og sonderte mulighetene. Jeg har aldri fått betalt én krone for det arbeidet, sier Andersson.
En omstridt mann
Mye er uvisst om 57 år gamle Hansens forskjellige forretninger. I Norge er han en omstridt mann med flere dommer på rullebladet. I slutten av november ble han pågrepet av dansk politi på Kastrup lufthavn i København. Pågripelsen skjedde etter en begjæring fra Økokrim, som har siktet Hansen for grov hvitvasking. Hansen ble sluppet fri fra varetekt 11. desember.
Bakteppet for fengslingen er, ifølge Finansavisen, en pågående hvitvaskingsetterforskning. Hansen har nektet ethvert kjennskap til forholdet. Kapital får opplyst av Økokrim at Hansen har status som siktet i saken pr. i dag.
Det som derimot kom frem i forbindelse med pågripelsen og fengslingen, var et visst innblikk i noe av det Hansen har brukt den siste tiden sin på. Da han ble pågrepet, var han involvert i å bygge opp en cannabisvirksomhet i Danmark, gjennom selskapet Danish Pharma. Ambisjonen skulle være en årlig produksjon av minst 3.000 kilo cannabisolje. Prosjektet ser ut til å ha havarert. Finansavisen har avdekket hvordan Hansen etter hvert stoppet utbetalinger til advokater og samarbeidspartnere.
Hansens advokat, Christian Flemmen Johansen i advokatfirmaet Elden, sa følgende om siktelsen til Kapital i mars:
– Økokrim jobber fortsatt med saken, men vi har god grunn til å tro at dette ender bra for ham.
Kapital vet at Hansen i perioden forut for fengslingen, i tillegg til cannabisselskapet, har gjort to forsøk på “gruvedrift”. Det ene var prosjektet i Sierra Leone, som vi straks skal beskrive i nærmere detalj. Og det andre gjelder forsøk på kryptovaluta-utvinning i de svenske skoger.
– Et godt prospekt
Erik Sundt var mannen som skulle bli daglig leder i selskapet Leone Diamonds SL Ltd, som skulle stå for driften av diamantgruven. Han kjenner seg godt igjen i historier om medarbeidere som gjør et arbeid for Hansen, men som ikke får betalt.
– Det begynte med at Hansen ringte meg og sa han hadde en investor fra Romania som hadde mye penger. Vedkommende var interessert i å investere pengene lurt. Så fant jeg dette prospektet i Sierra Leone.
Sundt forteller at det handler om diamantutvinning, og selskapet som eide konsesjonen på det aktuelle området holdt på å miste den. Han forklarer at på begge sider av området driver store operatører.
– Undersøkelsen våre viste at områdene i denne konsesjonen var veldig lovende. Kimberlite-testene var gode. Investoren fra Romania viste seg derimot å være blakk, men da sa Hansen at vi skulle dra i gang et firma selv og tjene gode penger.
Etter dette ble arbeidet med å søke om lisens fra myndighetene i Sierra Leone påbegynt, eksperter ble ansatt, og Hansen selv var flere ganger i området for å markedsføre prosjektet.
Hansens våpendragere
Leone Diamonds SL Ltd er datterselskapet til britiskregistrerte Leone Diamonds Limited. Selskapet ble stiftet i England i februar 2019, og i direktørstolene finner du flere av Hansens gamle våpendragere; Det dreier seg om hans revisor og mangeårige partner John Shaw, og hans norske forretningskompanjong, Henrik Wold. Wold var blant annet administrerende direktør i det lille oljeselskapet Araca Energy, hvor Hansen var største aksjonær.
I søknaden som ble utformet står det at morselskapet ville forplikte seg med 2 millioner euro i kapital til prosjektet, og at kapitalen ville bli innbetalt idet lisensen ble tildelt. En kilde forteller til Kapital at rett før søknaden skulle leveres inn, ble det opplyst at den alene ville koste 200.000 dollar. Hansen skal da ha skrinlagt hele prosjektet.
– Det var veldig synd at det ikke ble noe av. Mange hadde store forhåpninger. Vi var flere som jobbet mye med dette, og ingen fikk noensinne betalt. Lokale politikere var involvert, og det var blitt lovet jobber til lokalbefolkningen, forteller Sundt og bemerker videre:
– Per Morten har en tendens til å miste fokus. Han bryr seg ikke noe om at han lar folk i stikken.
Per Morten har en tendens til å miste fokus. Han bryr seg ikke noe om at han lar folk i stikken.Erik Sundt
Det har ikke lykkes Kapital å oppnå kontakt med hverken Per Morten Hansen, John Shaw eller Henrik Wold i forbindelse med denne saken.
En broket forhistorie
Hansen er i Norge kjent som “Drammens fattigste playboy” og har i årevis beveget seg i finansverdenens gråsoner. I 1992 ble han dømt til syv måneders fengsel for heleri av fire malerier, deriblant det stjålne Munch-litografiet “Madonna”.
I 1996 ble han slått personlig konkurs. Deretter fulgte en periode som seriegründer. Blant annet startet han slanketyggegummiselskapet Gumtech, tollselskapet Andenæs Suldal og senere, sammen med flere, firmaet Elspar som importerte billige elektroniske artikler. Varene ble så solgt til spottpris til elektronikkjedene.
Det siste endte med at han i 2001 ble tiltalt for å ha svindlet tollvesenet for over fem millioner kroner. I tillegg ble han tiltalt for å ha skjult aksjer, penger, kunst og verdigjenstander etter sin personlige konkurs; og han var tiltalt for vold og å ha bedratt en forretningspartner.
Saken endte med at Hansen i 2003 ble dømt til 18 måneders fengsel, og fikk fem års konkurskarantene. Han ble også dømt til å betale staten over fire millioner kroner i erstatning. Han ble i tillegg dømt for bounndragelse for et samlet beløp på tre millioner kroner.
Bitcoin i svenske skoger
Diamantprosjektet i Sierra Leone ser ut til å inngå i et gjentagende modus; Hansen involverer seg i prosjekter som renner ut i sanden, og tilbake står folk som har investert tid og arbeidskraft uten å få noe igjen for det.
– Min ambisjon med å være med på prosjektet i Sierra Leone var at jeg kanskje kunne tenke meg en rolle i selskapet, om dette ble noe av. Det ville selvfølgelig forutsatt at struktur og kapital kom på plass, men det skjedde ikke. Om det kom av at det var vanskelig å få lisens, eller skaffe kapital, vet jeg ikke, forteller Andersson.
Han påpeker at all forretningsvirksomhet har en iboende risiko, det gjelder spesielt ting som gruvedrift, men at dette var et prosjekt som var verdt å gå videre med.
Kapital er derimot kjent med at Andersson har vært involvert i flere av Hansens prosjekter de siste årene. Det gjelder før nevnte Danish Pharma, og et selskap som heter Swedblock som ble stiftet i 2018. Swedblock er et selskap som skulle drive med bitcoinutvinning i byen Överum i Småland. Også her er Henrik Wold registrert som administrerende direktør. Selskapet har foreløpig ikke tjent en krone.
– Jeg er som sagt ikke bitter på Hansen, men jeg, min kunnskap og kompetanse har blitt utnyttet. Jeg har aldri fått én krone for arbeid jeg har gjort for Hansen, i hverken Sierra Leone, Danish Pharma eller Swedblock. Hva angår Swedblock, så kom dette aldri i gang. Potensialet var der, men markedet falt bort, sier Andersson.
Min kunnskap og kompetanse har blitt utnyttet.Jörgen Andersson
En bemidlet mann
Kapital har skrevet om Hansen gjentatte ganger opp gjennom årene – sist i forbindelse med at Oslo byfogdembete nylig fant at han var reell eier av to norske eiendommer. På papiret tilhører eiendommene hans gamle venn, eiendomsinvestoren Tom Saxegaard fra Drammen. Staten vil kreve utlegg for 26,5 millioner kroner i eiendommene. Tom Saxegaard har i alle ledd av saken bestridt statens påstand. Saken er anket.
Dommen fra Oslo byfogdembete viste også et annet aspekt ved Hansen. Nemlig om hvordan Hansen har levd alle disse årene mens han har holdt konkursbo og kreditorer stangen.
“Drammens fattigste playboy” har i realiteten vært svært bemidlet. I dommen gikk det frem at selv om Hansen var under konkursbehandling, kunne han fint betale en månedsleie til Saxegaard på 20.000 kroner fra 1999 til 2004. I en rapport fra Skatteetaten går det også frem at Hansen fikk tilført over 20 millioner kroner fra 2008 og fremover. Han har leid hytte på Hemsedal i ferier, og han har disponert flere luksusbiler i millionklassen. Drammens fattigste playboy har levd med stil, skal vi tro byfogdembetet.
Ifølge Folkeregisteret har han bodd i London i flere år. Han er registrert med en liten leilighet i Camden, men kilder Kapital har vært i kontakt med, hevder hans egentlige bopel er i den eksklusive bydelen Mayfair og koster ham 8.000 pund i måneden.