<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– En samvittighetsløs politiker og svenskdödare

– Sigve Brekke er en fantastisk selger, men samtidig erfaren og samvittighetsløs i det politiske spillet innad i selskapet. (…) Når det gjelder å avskjedige folk er det mange under Brekkes ledelse som vitner om oppsigelser via SMS eller mail, helt uten forklaringer.

Motbør fra sverige: Sjefredaktør Mats Sjödin går knallhardt ut mot Sigve Brekkes lederstil. Styreleder Svein Aaser (t.v.) mener Brekke er det beste Telenor kan få på toppen. Foto: Terje Pedersen/NTB

Denne artikkelen ble første gang publisert i Kapital nr. 10/15. 

Sjefredaktør Mats Sjödin i svenske Telekomnyheterna er ikke nådig når han beskriver Telenors nye konsernsjef, Sigve Brekke. Og Sjödin er ingen hvilken som helst i telekombransjen. Siden 1999 har han jobbet som reporter med telekom som spesialfelt, og han regnes som en av de dyktigste på området. Telekomnyheterna, som hver dag ved lunsjtider sender ut aktuelle nyheter og analyser, går for å være markedets hvasseste nyhetsbrev for beslutningstakere i bransjen. I nyhetsbrevet som ble sendt ut på mail den 12. mai henviser Sjödin til kilder som har jobbet med Brekke på nært hold når han beskriver den påtroppende konsernsjefen som samvittighetsløs.

Sjefredaktør Mats Sjödin Foto: Countdown

– Det store spørsmålet er hvem av de høye sjefene som Brekke kommer til å samle rundt seg, og hvem han kommer til å skvise ut av selskapet, skriver Sjödin, som fremhever overfor Kapital at utsagnene er forankret i mange sterke og troverdige kilder i telekom-miljøet. – Når det gjelder å avskjedige folk er det mange under Brekkes ledelse som vitner om oppsigelser via SMS eller mail, helt uten forklaringer. Etter alt å dømme står han bak at både Johan Dennelind og Johan Lindgren måtte gå fra Telenor, skriver sjefredaktøren om de to svenskene som plutselig måtte forlate Telenor-konsernet som henholdsvis administrerende direktør for datterselskapet Digi i Malaysia og som finansdirektøren for datterselskapet Uninor i India.

Men de to svenskene er langt fra de eneste sjefene for Telenor i Asia – under Sigve Brekkes ledelse – som har blitt sparket eller har måttet forlate telekonsernet på dagen. Lederrekruttering har åpenbart ikke vært den tidligere Asia-sjefens forse. Også danske Stefan Kercza, som var administrerende direktør for Telenors indiske datterselskap Uninor, skal ha blitt pålagt en rask exit fra selskapet av Brekke. Etter det Kapital kjenner til, skal også Kercza ha fått sparken via epost.

ble sparket: Johan Dennelind måtte gå fra Telenor. Nå er han sjef for TeliaSonera. Foto: Telia

Større karrierer post Brekke

Det spesielle er at flere av de som har havnet på kant med Brekke og blitt oppsagt, senere har gjort større karriere i andre selskaper. Blant annet ble tidligere Digi-sjef Johan Dennelind for snart to år siden utnevnt som styreleder og administrerende direktør for Telenors svenske rival, Telia Sonera-konsernet, mens danske Stefan Kercza rett før jul i fjor ble utnevnt som konsernsjef for IT- og søkeselskapet Eniro, som bl.a. eier Gule Sider i Norge. Kercza overtok da Eniro-jobben etter Uninors tidligere CTO, Johan Lindgren.

Og som Kapital omtalte i forrige utgave, måtte også den forhenværende Telenor-stjernen Yogesh Malik gå på dagen i slutten av 2013 etter mindre enn et halvt år i sjefsstolen som administrerende direktør for Uninor i India. Det kuriose ved hans hurtige fratredelse er at han senere fikk stillingen som CTO – teknologisjef – i Telenors Bermuda-registrerte/russiske datterselskap Vimpelcom. I tillegg ble nylig finansdirektøren for Telenor i Pakistan – ungareren Gabor Kocsis – nylig sparket på dagen etter en feil på 130 millioner kroner som Telenor forsøkte å kamuflere i regnskapet.

På toppen av dette fratrådte også sjefen for Telenors thailandske datterselskap, amerikaneren Jon Eddy Abdullah, Dtac på dagen i september i fjor. Abdullah er mannen som av dagens Telenor-ledelse har fått skylden for mislighetene i Dtac som utløste korrupsjons- og utroskapsgranskning i selskapet. Til Kapital har Abdullah tidligere oppgitt at han forlot selskapet av hensyn til familien som han ønsket å tilbringe mer tid sammen med, mens Telenor har fortalt at Abdullah forlot selskapet på grunn av uenighet om strategiske veivalg.

Til Finansavisen den 13. mai i forbindelse med lanseringen av Brekke som ny konsernsjef, kom imidlertid Telenors styreleder Svein Aaser med en ny og tredje versjon av Abdullahs exit.

Ble sparket: Stefan Kercza, tidligere sjef for Telenor i India, skal ha blitt oppsagt via epost. Foto: Eniro

– Ble ikke sparket

– Det er helt åpenbart at det har vært mange uheldige episoder i Dtac opp gjennom tidene, men den som satte i gang etterforskningen i Dtac var jo Sigve Brekke selv. Det var han som sørget for at tidligere sjef Jon Eddy Abdullah måtte gå, hevdet Aaser.

Kapital har snakket med Abdullah på telefon fra USA. Han vil i utgangspunktet ikke kommentere saken, men synes enkelte aspekter ved den er viktig å få frem. – Det som har fremkommet om meg er ikke sant. Dere ødelegger ryktet og livet mitt ved å knytte meg til disse tingene, for jeg har ikke gjort noe galt. Jeg jobbet i Telenor i 12 år og hadde et vidunderlig liv og en fantastisk karriere med virkelig gode resultater. Jeg elsket selskapet, forteller han.

– Ja, vi sponset det lokale tennis-, basketball-, fotball- og svømmelaget, men det var ikke snakk om beløp større enn cirka tusen dollar i året. Til gjengjeld fikk vi annonsering i et område som var viktig for oss. Det er ikke korrupsjon, men investering i lokalsamfunnet, sier Abdullah.

Han forteller at han har fått oversatt Finansavisens artikkel, og at han nå jobber med å finne ut av hva styreleder Svein Aaser har sagt. – Grunnen til at jeg forlot Telenor var utelukkende uenighet om selskapets strategi. Jeg mente vi burde være mer aggresive i forhold til konkurrentene, men Telenors ledelse mente noe annet. Det ligger ikke noe mer bak min fratreden.

– Men styreleder Svein Aaser fortalte nylig til Finansavisen at det var Brekke som sørget for at du måtte gå?

– Hvis noen har sagt noe annet enn at jeg gikk på grunn av uenighet om selskapets strategi, så er det usant. Det er ikke det som er sannheten. Det er helt uriktig, sier Abdullah.

Hvis noen har sagt noe annet enn at jeg gikk på grunn av uenighet om selskapets strategi, så er det usant.
Jon Eddy Abdullah, gikk på dagen som Dtac-sjef

Kapital har forelagt sakens opplysninger for Telenors nyutnevnte konsernsjef Sigve Brekke. Via sin kommunikasjonssjef, Tor Odland, opplyser Brekke at dette er påstander som Telenor ikke kjenner seg igjen i. Styreleder Aaser ønsker ikke å kommentere noe ytterligere rundt Abdullah.

Det er heller ingen av de mange som har sluttet på dagen under Brekkes ledelse som Asia-sjef, som ønsker å kommentere noe på trykk. Men en av dem forteller off the record:

– Hva er fellesnevneren? Jeg synes det er interessant at folk som hadde en god karriere i Telenor og kom i kontakt med en viss person, plutselig sluttet – og siden har fått bedre karrierer andre steder.