<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Aldri solgt flere eiendommer

Coronapandemien har skutt fart i eiendomsmarkedet på den franske rivieraen, og lokale meglere melder om rekordmange salg så langt i år.

Hett marked: Eiendomsmegler i Knight Frank, Fredrik Lilloe, forteller om et “rødglødende varmt marked” på den franske rivieraen. Aldri før han har opplevd å selge så mange objekter som de gjør nå. Her fra Cannes. Foto: Knight Frank
Eiendom

– Markedet er helt utrolig. Vi har aldri solgt flere eiendommer enn nå. Vi har solgt for over 500 millioner kroner siden midten av mai. Vi har aldri sett lignende aktivitet her. Dette slår årene før finanskrisen, sier eiendomsmegler og eier i Knight Frank, Fredrik Lilloe, på telefon fra den franske rivieraen.

Han forteller om en “vanvittig” vekst fra i fjor.

Vi har aldri sett lignende aktivitet her. Dette slår årene før finanskrisen.
Fredrik Lilloe, Knight Frank

– I første og andre kvartal i år målt mot 2019 ser vi en økning på 50 prosent flere forespørsler og 30 prosent flere solgte objekter. Det er økning vi ikke har sett tidligere, sier Lilloe.

Eiendomsmegler Erik Fougner i AAA Riviera melder også om rekordvekst i år.

– Vi har hatt et eventyrlig rekordår i år, og økt salget med 40 prosent fra i fjor. Vi har holdt på i 20 år, og 2019 var et av våre beste år. Det har vært veldig overraskende, sier Fougner.

Vi har hatt et eventyrlig rekordår i år, og økt salget med 40 prosent fra i fjor.
Erik Fougner, AAA Riviera

Flere franskmenn

Den største kjøpergruppen er nå franskmenn og folk fra nærliggende storbyer. Fougner tror portforbudet som ble innført som følge av coronapandemien kan være grunnen til at disse kjøper på den franske rivieraen nå.

– Vi har solgt som aldri før, og kjøperne har vært franskmenn fra storbyene. De har sittet inneklemt i leiligheter og trengte pusterom. Vi har noen Monaco-beboere i leiligheter også, samt noen fra Benelux og Tyskland som kan kjøre hit. Franskmenn har hatt gode økonomiske reserver, og mange har valgt å tre ut av aksjemarked og bank, og heller plassere penger i eiendom. Det er samtidig en hyggelig bruksinvestering, sier Fougner.

Franskmenn har hatt gode økonomiske reserver, og mange har valgt å tre ut av aksjemarked og bank, og heller plassere penger i eiendom.
Erik Fougner, AAA Riviera

Selges raskt: Ifølge eiendomsmegler Fredrik Lilloe selges objektene på Rivieraen raskt og til prisantydning. Og selv om kysteiendommer fremdeles er mest populære, går det også mange villaer i Valbonne, en halvtime fra Nice. Der får man gjerne større uteareal og fasiliteter, som i denne villaen. Foto: Knight Frank

Færre leiligheter, flere hus

Lilloe har også merket en økt interesse fra folk som vil ut av leilighet og inn i hus.

– Det selges nesten ingen leiligheter lenger, men vi selger mange eiendommer ved vannet. Det går også mange tradisjonelle villaer i Valbonne, som ligger litt oppi fjellsiden en halvtimes kjøring fra Nice. Der har man gjerne større hager, større basseng, og tennisbaner, sier Lilloe.

Ifølge Lilloe selges objektene på Rivieraen nå raskt og til prisantydning. Noe han tror henger sammen med Frankrikes infrastruktur og at det har vært forholdsvis få tilfeller av Covid-19 på Rivieraen.

– Den franske rivieraen har hatt få tilfeller av Covid-19, og kun 30–40 prosent av helsevesenets kapasitet ble brukt i den verste perioden. I tillegg er det god avstand mellom eiendommene, og det bor kun 1,1 millioner mennesker på Rivieraen. Det har gjort den franske rivieraen enda mer attraktiv, sier Lilloe og tilføyer: – Hvis man vil kjøpe noe som er trygt nå, så kjøper man kanskje ikke i Spania eller Hellas. Da ser folk til den franske rivieraen. Det er et bra marked i utgangspunktet, som har blitt forsterket nå under pandemien.

Trosser krisen: Selv om færre nordmenn er blant kjøperne på den franske rivieraen nå, finnes det noen som trosser usikkerheten. – Det var en nordmann som i forrige uke kjøpte en villa i Cannes for 70 millioner kroner, sier Fredrik Lilloe. Foto: Privat

Men nordmenn og skandinavere er, ifølge meglerne, litt mer reserverte.

– Det er et par tungvektere fra norsk næringsliv som vil kjøpe, men skandinaver har vært litt mer forsiktig med å reise nå enn endel andre nasjonaliteter. Men vi har skandinaver basert i Monaco og Sveits. De har kort vei hit. Mange kan kjøre hit på bilferie gjennom Europa. Man flyr ikke lenger, og leier heller hus enn å bo på hotell. Da har de det like sikkert som hjemme, sier Lilloe.

200 mill.: Denne villaen med sjøutsikt i Cannes har en prislapp på 18,9 millioner euro, snaut 200 millioner kroner. Foto: Knight Frank

Solgte for 90 mill. over Facetime

Det er likevel noen nordmenn som trosser krisen.

– Det var en nordmann som i forrige uke kjøpte en villa i Cannes for 70 millioner kroner. Han har lett en liten stund, og vært nære på å kjøpe dyrere før, men aldri funnet det som var perfekt. Nå fant han noe som var rimeligere, og slo til raskt, selv om det var midt i pandemien. Folk stopper ikke å se fremover. Da hadde korthuset falt sammen. Man må tenke at man kan leve med dette. Vi skal reise mindre, men fremdeles reise. Det er en balansegang.

– Hvordan foregår boligkjøpet nå under pandemien?

– Det at man fysisk ikke kan komme hit stopper ikke folk i å kjøpe. Det største salget jeg har gjort over Facetime i år var på 8,3 millioner euro, cirka 90 millioner kroner. Det ble gjort i lockdown i slutten av april. Det var en italiensk familie som ville være nærmere sin gamle mor i Monaco, og på et sted som var sikkert og hadde mye plass. De kjente området fra før. Vi hadde også en som kjøpte eiendom via virtuell visning. Han hadde aldri vært der, forteller Lilloe.

Populært i Valbonne: Denne eiendommen nær Valbonne, et populært område blant nordmenn, har en prislapp på 2,75 millioner euro, cirka 29 millioner kroner. Foto: Pascal Pronnier/AAA Riviera

Stabile priser

Begge eiendomsmeglerne forteller at tross pandemien har prisene holdt seg forholdsvis stabile.

– Markedet er i god balanse med hensyn til tilbud og etterspørsel. Prisene er stabile i alle segmenter, og det er god aktivitet i alle segmenter. Grunnen til at det er stabile priser er nok at selgerne er edruelige i disse usikre tider, og kjøperne er ikke for dristige i budgivningene. Vi har funnet en god balanse med kjøper og selger på pris, sier Fougner.

Edruelige selgere: Eiendomsmegler i AAA Riviera, Erik Fougner, tror markedet på den franske rivieraen er i god balanse med hensyn til tilbud og etterspørsel. Han tror prisene er stabile fordi “selgerne er edruelige i disse usikre tider, og kjøperne er ikke for dristige i budgivningen”. Foto: AAA Riviera

Usikker på fremtiden

Men om coronaeffekten på den franske rivieraen vil fortsette, er eiendomsmeglerne heller usikre på.

– Det er spesielle tider, og vi regner ikke med at det vil fortsette å være så rødglødende varmt som det er i dag i all tid fremover. Men når folk setter en trend, vil det vare en liten stund. Det er folk med mye penger som kjøper her først, og så kommer vennene deres etterpå. Det har nok en effekt på markedet. Jeg tror vi fortsatt får et bra år i 2021, før det eventuelt blir en nedgang. Men foreløpig går det så det suser, og kysten er fortsatt mest aktuell, sier Lilloe.

Vi regner ikke med at det vil fortsette å være så rødglødende varmt som det er i dag i all tid fremover.
Fredrik Lilloe, Knight Frank

Heller ikke Fougner tror det er lett å forutse markedet på den franske rivieraen i tiden som kommer.

– Alle mine prognoser har blitt gjort til skamme i år. Jeg trodde vi skulle få et fall, men det har ikke skjedd så langt. Har man et jubelår, får du ofte ikke det neste år. Det blir høy arbeidsledighet på grunn av Covid-19, samtidig ser man mer restriktiv holdning fra franske banker når det gjelder lån. Det kan bli et rekylår i 2021, men jeg skal slutte å spå, for jeg bommet kraftig i år, sier Fougner.