<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Trumps palass: Bolig eller næring?

Seven Springs i Westchester County har vært kjent som Trump-familiens sommerpalass. Herregården er delvis fredet – og har vært en kilde til skattefradrag for USAs president.

Fred og fradrag: Seven Springs har vært et feriested for Trump-familien. For noen år siden ble store deler av eiendommen fredet på Donald Trumps initiativ. Foto: Tony Cenicola/The New York Times
Eiendom

Trump-organisasjonen omtaler selv “Seven Springs” som en “retreat”, et sted familien trekker seg tilbake til i helger og ferier. Stedet ligger i Bedford, en by i Westchester County, 35 minutter med bil fra New York City, og rundt 20 kilometer fra Chappaqua, der tidligere president Bill Clinton og Hillary Clinton har sitt hjem.

Seven Springs Estate er ikke blant Trumps aller mest kjente eiendommer, den bærer bla.a. ikke hans navn, men er viet flere avsnitt i New York Times' avsløring av Donald Trumps selvangivelser

Avisen har blant annet funnet ut at herregården i 2014 ble innrapportert som investeringseiendom. Siden skal Trump ha ført 2,2 millioner dollar, eller ca. 20 millioner kroner, i lokale eiendomsskatter til fradrag på den føderale inntektsskatten, ifølge Times.

Alan Garten, advokat for Trump-organisasjonen, har svart avisen med at den farer med en rekke unøyaktige (inaccurate) fakta om selvangivelsene. Trump har også vært ute mot Times’ rapportering.

Tidsskriftet Forbes mener fortsatt at Trump er dollarmilliardær i kjølvannet av artikkelen, der det bl.a. fremkommer at Trump-dynastiet har lagt bak seg mange år med røde tall og lite skatt.

Business or pleasure?

For at en boligeiendom skal kvalifisere som næringsvirksomhet, med egne fradragsregler, er det visse krav. Hensikten må være å tjene på den, f.eks. gjennom å drive utleie, skriver New York Times.

Spørsmålet om en eiendom er ment for private eller investeringsformål har også vært tema i norsk skatterett, uten at jussen kan sammenlignes direkte.

Skipsreder Axel C. Eitzen kranglet for noen år siden med norske myndigheter om utbytteskatt på bruk av en villa på Den franske rivieraen, som var eid av et selskap i konsernet hans. Eitzen anførte bl.a. at villaen var kjøpt med tanke på potensial for verdistigning, men staten vant i 2017 frem i lagmannsretten.

Golf, boliger og camping

I et intervju Forbes (videolenke) gjorde med Eric Trump i 2014, omtaler Donald Trumps sønn Seven Springs som en base for familien. Herregården er på 4.600 kvadratmeter og har over 60 rom. Med følger tre svømmebasseng og ca. 930 mål tomt.

Donald Trump forsøkte lenge å utvikle eiendommen. Først søkte han tillatelse til en 18-hulls golfbane, men møtte intens motstand lokalt, ifølge en artikkel i Forbes fra 2014.

I 2009 dukket det opp et svært beduintelt på en del av eiendommen som Trump hadde leaset ut til partnere fra Midtøsten.

En gang rundt 2012 skal Trump fått i havn en tillatelse til å dele opp eiendommen og bygge flere luksusboliger, men prosjektet ble aldri realisert.

Fortsatt på 400 richest: President i USA, Donald Trump, har mye gjeld men er stadig dollarmilliardær, ifølge Forbes. Foto: Bloomberg

Nytt fradrag

Trumps firma inngikk derimot i desember 2015 en avtale med organisasjonen North American Land, som innebærer at Trump-familien, og fremtidige eiere, avstår fra å bygge noe som helst på bortimot 75 prosent av eiendommen, ifølge USA Today

Trump har til gjengjeld kunnet trekke fra 21 millioner dollar, eller ca. 200 millioner kroner, på inntektsskatten. Han har benyttet fire slike fradrag (“conservation-easement deduction”) på denne og andre eiendommer, ifølge amerikanske medier. Fradragene er nå i søkelyset i en etterforskning i delstaten New York, en prosess Trumps advokat hevder er politisk motivert.

Fortsatt søkkrik

Det siste anslaget fra Forbes på ca. 23 milliarder kroner i nettoverdier, plasserer Trump på en 339. plass på listen over USAs 400 rikeste . Formuen ville ha gitt en 10. plass på Norges 400 rikeste.

Eiendelene består i hovedsak av eiendom og golfbaner. Det meste er bundet opp i en håndfull bygninger i Midtown på Manhattan i New York. Gjelden er betydelig, drøyt en milliard dollar, ifølge Forbes.

Forbes og Trump har lenge vært uenige om verdivurderingene og Seven Springs er intet unntak. Forbes anslo i 2014 verdien til snaut 10 prosent av det tidsskriftet hevdet Trump-familien da, før fredningen, mente herregården var verdt: ca. 2,7 milliarder kroner.

Tidligere i år, har Trump satt verdien til 240-470 millioner kroner, i innberetningen av økonomiske interesser for 2019 han må gjøre som president. Han kjøpte eiendommen i 1996 fra Rockefeller University for ca. 70 millioner kroner.