<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Nok et rekordår på Rivieraen

Coronapandemien skjøt i fjor fart i eiendomsmarkedet på den franske rivieraen da franskmenn gjenoppdaget sitt eget “hyttemarked”. Og ifølge meglerne stopper det ikke her.

Kjøper stort: Folk kjøper gjerne større boliger nå enn tidligere, ifølge rivierameglerne. Denne 1.600 kvm. store villaen i Cannes-åsen har både basseng, spa, kino, vinkjeller og treningsrom – for ikke å glemme fire ekstra soverom og tre bad kun til dine ansatte. Foto: Knight Frank
Eiendom

Mens det så vidt har begynt å løsne i fritidsboligmarkedet i nabolandet i sør, fortsetter Rivieraen å sette nye rekorder innen salg av fritidsboliger, opplyser lokale eiendomsmeglere.

– Jeg har vært her i 20 år, og aldri sett en slik pågang. Nye objekter selges på uker, istedenfor måneder og år. Boliger som har ligget ute i flere år blir solgt nå, sier eiendomsmegler og eier i Knight Frank, Fredrik Lilloe, over video fra den franske rivieraen.

Jeg har vært her i 20 år, og aldri sett en slik pågang.
Eiendomsmegler og eier i Knight Frank, Fredrik Lilloe

Han forteller om nok et sterkt år med vekst på Rivieraen.

– Vi har hatt en firedobling av omsetningen så langt i år målt mot i fjor. Mens markedet her generelt har hatt en sterk dobling fra i fjor, sier Lilloe.

Eiendomsmegler Erik Fougner i AAA Riviera melder også om rekordvekst i år igjen.

– Det er et nytt rekordår i år. Pr. 12. august er vi på 95 prosent av fjorårets omsetning, sier Fougner, og forklarer at det er flere årsaker til det.

Franskmenn står, ifølge Fougner, for 91 prosent av transaksjonene i fylket Alpes-Maritimes, og arbeidsledigheten i Frankrike, som tidligere har ligget på ti prosent, skal nå ha kommet ned i åtte prosent.

– Til Frankrike å være er åtte prosent veldig bra, og økonomien har klart seg godt gjennom pandemien. Renten er også lav, og folk låner mer. Franskmennene har en positiv holdning til fremtiden, og mindre villighet til sparing, sier Fougner.

Eget slott?: Hvis du kan bla opp tre ganger summen av øystaten Tuvalus bruttonasjonalprodukt, kan du få deg et eget slott på Rivieraen. Prisen er nemlig 120 millioner euro, cirka 1,2 mrd. kroner. Foto: Knight Frank

– Fem prosent prisøkning

– Hva har den økte interessen gjort med prisene på Rivieraen?

– Vi hadde en prisstigning i fjor på tre prosent, og i år tror jeg vi får fem prosent prisstigning. Det har vi ikke sett siden 2007 – før finanskrisen. Forklaringen på det er tosidig. Franskmenn har gjenoppdaget sitt eget hyttemarked, men tilbudssiden har også vært begrenset på grunn av pandemien. Utbyggingsplaner er utsatt. Det ble produsert 40 prosent færre boliger i fjor, og det har forplantet seg til i år, sier Fougner.

Det ble produsert 40 prosent færre boliger i fjor, og det har forplantet seg til i år.
Erik Fougner, AAA Riviera

Han forklarer at byggeprosesser har blitt stoppet opp grunnet problemer med å få tak i bygningsmaterialer, samt lockdown i lengre perioder.

– Vi opplever at meglere klager over mangel på objekter. De har ikke nok objekter å selge.

At tilbudssiden har gått ned og etterspørselen har gått opp forklarer prisstigningen, mener han.

– I gamle dager kunne man forhandle pris ved å legge inn bud ti prosent under prisantydning. Nå kjøper man til prisantydning, sier Fougner.

Økning i videosalg: Erik Fougner i AAA Riviera forteller at en nordmann kjøpte en villa for tre mill. euro (31 mill. kr) over video da han ikke kunne reise ned for å gå på visning. – Det er ganske sprekt gjort, og han var spent på hva han hadde kjøpt da han kom hit. Det er noe vi ikke har opplevd tidligere, sier Fougner. Foto: AAA Riviera

Kjøpte bolig til over 400 mill. over Facetime

Flere av boligene til salgs på den sagnomsuste Rivieraen er forbeholdt dem med en særdeles fet lommebok. Den dyreste boligen til salgs i Frankrike på finn.no, er i skrivende stund La Réserve i Mougins. Ifølge Finn-annonsen er det en nyoppført, moderne bolig på 1.200 kvadratmeter, med ni soverom. 

Tomten er på 7.580 kvadratmeter med flere terrasser, et stort svømmebasseng, tennisbane og garasje til åtte biler. Det er eiendomsmeglerfirmaet Magrey & Sons som presenterer boligen for salg til 29,5 millioner euro. Det tilsvarer over 307 millioner norske kroner gitt dagens kurs.

Men det er ifølge meglerne solgt enda dyrere boliger på Rivieraen i år.

– Årets rekordsalg ble gjort av en engelskmann til omkring 40 millioner euro på en prestisjefylt adresse på landsbygda i Mougins; en 15 minutters kjøretur fra stranden i Cannes. Han kjøpte den over Facetime, og klarte å komme ned og få sett den til slutt – etter at kontrakten var gjennomført, sier Lilloe.

72 mill.: Denne penthouse-leiligheten innerst i Cap d’Antibes har et boareal på 180 kvm, med fire soverom og fire bad, samt 250 kvm takterrasse med privat basseng. Prisantydning er 6.950.000 euro, cirka 72 millioner kroner. Foto: AAA Riviera

Flere bruker sosiale medier

Han forteller at salgsrekorden i Cannes, hvor de selger flest eiendommer, er på 36 millioner euro.

– Vi har dyrere eiendommer, men de er ikke solgt ennå, sier Lilloe.

Rivierameglerne forteller at trenden for kjøp av fritidsbolig er den samme som i fjor. Folk vil ha større tomter og eiendommer litt trukket tilbake fra kysten. Alle landsbyene som ligger nord for kysten, som Grasse og Provence, hvor golf- og tennisbanene ligger, skal være spesielt populære nå.

Nytt av året er at flere starter kjøpsprosessen på sosiale medier.

– Instagram er den nye kanalen for oss her nede. Vi gjør mye business via Instagram, og vi har for første gang solgt en eiendom via Instagram. Den ble solgt for 6,5 millioner euro til en franskmann. Vi får også meldinger fra den norske finanseliten som har sett boliger på Instagram-kontoen vår i 50–100 millioner kroner-klassen, og som booker inn visninger gjennom den kanalen, sier Lilloe.

Restriksjoner holder nordmenn unna

Men til tross for at noen velstående nordmenn griper sjansen til å kjøpe bolig på Rivieraen, holder massene seg foreløpig unna.

Det er fortsatt endel land som ikke får reist enkelt hit, og det er dermed fortsatt mulighet for vekst når disse kommer inn i markedet igjen.
Fredrik Lilloe, Knight Frank

– Det er et høytflyvende marked som ikke står stille. Vi venter på nordmenn. Det er fortsatt endel land som ikke får reist enkelt hit, og det er dermed fortsatt mulighet for vekst når disse kommer inn i markedet igjen, sier Lilloe.

Helt siden 21. juli i år har folk i Frankrike måttet vise frem coronapass for å gå på kino, teater og museum. Fra forrige uke ble ordningen utvidet til å også gjelde på kafeer, restauranter og på reise mellom ulike byer. Restriksjonene skal etter planen vare frem til november.

Selgers marked: Fredrik Lilloe i Knight Frank mener de som selger nå kan få mer for eiendommen enn de kunne de foregående årene. Foto: Foto: Privat

– Utfordringen nå er at viruset er tilbake i fjerde bølge. Det sliter vi med her. Mange kjøpelystne nordmenn ville komme, men har avlyst planene om å komme på grunn av karantenereglene når de kommer tilbake til Norge. Men de fleste som allerede har boliger her, har vært her i sommer. SAS og Norwegian flyr direkte til Nice, sier Fougner.

På regjeringens landsider står det at fullvaksinerte personer, som kommer fra land Frankrike klassifiserer som “grønne”, nå kan reise inn i Frankrike uten å vise PCR-test, det vil si en virustest. Norge regnes i skrivende stund som et “grønt” land. Oppdatert informasjon ligger på den franske nettsiden Service-public.

Men siden Frankrike i skrivende stund har blitt merket “rødt” igjen av Folkehelseinstituttet, må alle som ikke har unntak for karantene gå i innreisekarantene ved ankomst til Norge.

Mange nordmenn velger å selge i kjølvannet av Covid.
Erik Fougner, AAA Riviera

– Covid har gjort at norske eiere ikke kunne reise og har sittet halvannet år med usikkerhet. De vet ikke når de kan komme ned igjen, samtidig har de faste kostnader på boligen. Det er en utløsende effekt for å få nordmenn til å selge. Mange nordmenn velger å selge i kjølvannet av Covid, sier Fougner.

– Har kanskje et par år til som dette

Knight Frank-megleren Fredrik Lilloe tror også nordmenns samvittighet har gitt utslag.

– Nordmenn er litt forsiktige. Det er mye nordmenn her nede, men de har ikke vært så ivrige på å gå igjennom alt man må gå igjennom for å komme seg til Rivieraen. Vi følger lover og regler. Her nede er det mer restriksjoner med det nye helsepasset hvor det kreves dobbel vaksinedose for å dra på kafé og restaurant. Det skaper litt restriksjoner for noen, men generelt fungerer det bra, sier Lilloe.

Han forteller at de nordmennene som kjøper her nede nå, også bruker mer penger enn tidligere. Men nordmenn er fremdeles bare en marginal del av kjøpergruppen.

– I 2020 stod 80 prosent franskmenn for kjøpene i AAA Riviera, mens i år er 65 prosent av kjøperne våre franskmenn. Den utenlandske kjøpergruppen, inkludert nordmenn, har økt til å utgjøre 35 prosent i år, sier Fougner.

Lilloe tror også en del av årsaken til at driften i markedet er så bra er at folk i større grad tror pandemien går mot slutten.

Prisene vil ikke gå ned de neste 24 til 36 månedene.
Fredrik Lilloe, Knight Frank

– Det er ikke like dramatisk som det har vært det siste halvannet året. Folk planlegger livet og vil fortsette som før, sier Lilloe. – De smarteste kjøpte eiendom her i fjor. Det betyr ikke at de som kjøper nå ikke er smarte, fordi prisene vil ikke gå ned de neste 24 til 36 månedene. Men det er et eksepsjonelt marked nå, og alt som går opp må komme ned en gang. Vi har kanskje et par år til som dette.