<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Det er i dårlige tider man skiller klinten fra hveten

Karl Ragnar Rimfeldt. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB / Ole Berg-Rusten/NTB
Eiendom

Karl Ragnar Rimfeldt
Formue: 2,2 mrd.
Selskap: Rimfeldt Eiendom

Med grønne fingre dyrket Karl Ragnar Rimfeldt sammen med sin bror familiens gartneri til å vokse og bli til den blomstrende businessen Plantasjen. Nesten nøyaktig 15 år etter oppstarten, i 2001, banket svenske EQT på døren, og kjøpte grøntkjeden for 800 millioner kroner. Rimfeldt cashet inn om lag 300 millioner. Dette dannet grunnlaget for Rimfeldt Eiendom, som i dag er et av Hedmarks største private eiendomsselskaper med ca. 120.000 kvadratmeter bygningsmasse, pluss ca. 16.000 kvadratmeter under oppføring. Bedriften har kontor i Kongsvinger og virksomhet i Kongsvinger, Elverum, Løten, Hamar og Lillestrøm. Sønnen Karl Erik har vært daglig leder i eiendomsselskapet siden starten. Rimfeldt selv er styreleder.

– Hvorfor startet du med eiendom?

– Etter salget av Plantasjen var det behov for å reinvestere. Vi satt på et par uregulerte eiendommer som jeg og min sønn, Karl Erik, så potensial i. Vi bestemte oss for å danne et eiendomsselskap hvor første oppgave var å regulere disse til næring. Det gikk veien, og siden har vi bygget “stein på stein”.

– Hva er din beste eiendomsinvestering noensinne?

– Det må være det gamle småbruket i Kongsvinger som jeg kjøpte i 1975. Det ble vårt hjem, og vi har gjort endel med stedet siden den gang. Det er trolig også den dårligste investeringen rent økonomisk, men jeg velger å fokusere på livskvaliteten eiendommen fortsatt gir meg og min kone Bjørg.

– Hvilket bygg skulle du gjerne eid som du ikke eier?

– Akershus festning har det meste. Sentral beliggenhet, flott utsikt, unik historie, bra grunnforhold og en solid leietager. I tillegg ligger den ikke så langt fra Kongsvinger. Men det blir definitivt med drømmen!

– Hva tror du om eiendomsmarkedet de neste to til tre årene?

– Jeg ser ikke bort ifra at det kan bli en rekyl for eiendomsmarkedet etter en rekke gode år. Vi ser stigende renteprognoser, og prisene må etter hvert falle om det fortsetter. Samtidig ser vi press i enkelte markeder hvor man omdanner næringsområder til boligområder uten å utvikle nye næringsområder. Det siste taler for et fortsatt prispress i disse markedene.

– Hva er ditt beste tips til andre som vurderer å investere i eiendom?

– Stay away! Neida, men man skal virkelig gjøre hjemmeleksen. Det er en kapitalkrevende bransje, og det er lett å glemme risikobildet etter noen gode år. Det er mye flipping av eiendommer for tiden, og alt ser lett ut. Noen kjøper og selger samme næringseiendom i løpet av måneder, og oppnår god fortjeneste. Det blir nesten som den velkjente stolleken. Man bør ikke sitte med en overpriset eiendom i fanget når musikken stopper. Det er mange fallgruver, og det er i dårlige tider man skiller klinten fra hveten.