<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Ingrid Bergmans sommerparadis: Denne fritidsboligen i Fjällbacka på 135 kvm, som har tre soverom, parkeringsplass, flere terrasser, og nærhet til sjøen, ligger til salgs på Finn.no til 18 mill. kr. Faksimile: Finn.no / Askengrens Fastighets Mäklare

– Mer interessant enn resten av Europa

Med en prisnedgang på fire prosent de siste 12 månedene, dog fra et rekordhøyt pandeminivå, mener Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret at Sverige, tross litt dårlig vekslingskurs, er mer interessant for norske kjøpere enn resten av Europa akkurat nå. 

For mange nordmenn bosatt sør-øst i Norge har hytte i Sverige lenge vært attraktivt på grunn mulighet for å kjøre til hytta, men også på grunn av lavere levekostnader enn hjemme. Nordmenn utgjør faktisk den største gruppen utenlandske fritidsboligeiere i Sverige.

Selv med høyere inflasjon og matvarepriser også hos nabolandet i øst, er det en vei opp til det norske kostnadsnivået.

– Det er fortsatt mange ting som er mye billigere i Sverige enn i Norge. Det handler litt om valutakursen, sier eiendomsmegler Alexander Gergils i Fastighetsbyrån i Kungshamn, et attraktivt feriested på den svenske vestkysten, en drøy times kjøring sør for norskegrensen.

Kortreist fritidsbolig: For 18 mill. kr får du denne utsikten i det populære svenske hytteområdet Fjällbacka. Faksimile: Finn.no / Askengrens Fastighets Mäklare

Til tross for at nordmenn ikke kunne reise over landegrensene på grunn av covid-19, skjøt det svenske fritidsboligmarkedet fart under pandemien, grunnet interesse fra svenskene selv. Omsetningen av fritidsboliger økte med 30 prosent under pandemien, både i det svenske og norske markedet, og prisene hadde tosifret vekst. 

Siden har roen senket seg noe.

– Det er helt klart roligere nå, men det er et litt bedre marked så langt i år enn det var i høst. Det gjøres færre salg, men gode salg, sier Gergils. – Vi har ikke et stort antall norske kjøpere nå, og under pandemien hadde vi noen flere som solgte her og kjøpte hytte på hjemmebane. Men mange sa: I fremtiden vil vi være tilbake.

Selv om den store strømmen av norske kjøpere fortsatt lar vente på seg i Kungshamn, er de ikke helt borte.

Savner nordmenn: Alexander Gergils, eiendomsmegler i Fastighetsbyrån i Kungshamn, opplever at færre nordmenn kjøper hytte i Sverige nå. Foto: Fastighetsbyrån Kungshamn

– Det er fortsatt nordmenn på visninger fra tid til annen. Noen av dem kjøper. Da kjøper de alt fra strandtomter til de minste hyttene på landet. De leter ikke etter noe spesifikt. Det er en målgruppe for alt.

Lenger nord, i Ingrid Bergmans sommerparadis Fjällbacka, skal interessen ha holdt seg gjennom hele pandemien, ifølge eiendomsmegler i Askengren, Johan Siborne.

– Vi opplever god kjøpsinteresse fra norske kunder nå. Det har faktisk vært bra hele tiden i Tanum kommune.

Godt utbud

I skrivende stund ligger det i overkant av 600 fritidsboliger til salgs i Sverige på Finn.no. Det er marginalt flere enn i fjor sommer. 

I de populære “norske” hytteområdene Värmland og Västra Götaland ligger det for øyeblikket ute rundt 500 eiendommer til salgs. Foruten to eiendommer registrert som “andre” under boligtype, er den dyreste fritidsboligen til salgs i Sverige en villa i Strömstad til snaut 27 millioner svenske kroner, tilsvarende cirka 27,9 millioner norske kroner med dagens vekslingskurs. 

Uten euro: Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret mener Sverige ikke skal avskrives som hyttedestinasjon på samme måte som land med euroen. Foto: Håkon Sæbø

I det populære “norske” hytteområdet Västra Götaland ligger det også en hytte til salgs for 17,5 millioner svenske kroner. Tomtearealet på 106 kvm med havutsikt består blant annet av et hovedhus, sjøbod og båtplass. 

Prisen på fritidsboliger i Sverige totalt de siste tolv månedene har, ifølge Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret, gått ned fire prosent. 

– Snittprisen ligger nå på 2,6 millioner kroner, sier Øye.

Selv med litt sterkere kronekurs i favør Sverige er levekostnadene fortsatt lavere enn her hjemme. 

– Hyttekjøp i Sverige er derfor mer interessant enn resten av Europa akkurat nå, mener Øye.

Reportasjer
Eiendom