<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Mougins: For snaut tre mill. euro kan du få over 13.000 kvm norskeid tomt i Mougins (med eksklusiv bruksrett til ytterligere 22.000 kvm skogsområde) med tre hovedkonstruksjoner som ligger rundt et saltvannsbasseng.  Foto: AAA Riviera

– Ingen ved sine fulle fem kjøper nå

Med en eurokurs på nærmere 12 kroner er det få nordmenn som higer etter å kjøpe feriebolig på Rivieraen akkurat nå. Derimot er det mange som vil selge. Og utleie er mer lønnsomt enn noen gang. 

Valutasituasjonen skaper uventede vinnere og tapere i fritidsboligmarkedet på Den franske rivieraen, som under pandemien stadig slo både salgs- og prisrekorder da franskmennene inntok hjemmemarkedet. De har kommet for å bli, mens nordmenn er delt i to:

– Selgerne er vinnerne nå og kjøperne er tapere akkurat nå, sier Erik Fougner, partner og eiendomsmegler i AAA Riviera, om nordmenn med interesse for fritidsbolig på Rivieraen.

Forduftet: Ifølge Erik Fougner i AAA Riviera har norske kjøpere forduftet fra Den franske rivieraen. Samtidig strømmer norske selgere til. Foto: Ingrid Elle

Norske kjøpere har ifølge Riviera-megleren forduftet.

– Det er ingen, ved sine fulle fem, som har lyst til å gå inn og kjøpe i Frankrike når eurokursen er på 12 kroner. Valutakursen har tatt kvelertak på kjøpelysten fra nordmenn. Men, på motsatt side, for de som selger er det jackpot. Kjøpte du for ti år siden da eurokursen var 7,80 kroner, kasserer du 50 prosent bare på valuta. For nordmenn er det litt som gull fra himmelen når du skal selge i euro og ta med deg pengene hjem.

Fougner forteller at de har veldig mange oppdrag fra norske selgere.

– Vi har gått fra 90 prosent norske kjøpere til 90 prosent franske kjøpere. I perioden 2020, 2021 og 2022 var rullegardinen nede for alle utenlandske kjøpere. Da var det bare franske aktører på markedet.

Utenlandske, også de norske, kom litt tilbake i fjor, men ikke på langt nær på samme måte som før covid-19. Franskmennene dominerer.

– De tre årene var fantastiske. Så kom 2023 som det store spørsmålstegnet med krig, uro på børsen, høy prisvekst, inflasjon og renteoppgang. Det er ikke et godt investeringsklima uansett hvilken bransje du er i, sier Fougner.

Herskapelig: Dette historiske chateauet er til salgs i Valbonne for den nemme prisen 31,5 mill. euro. Foto: Knight Frank

Går inn for landing

– Hvordan blir 2023?

– Jeg tror på det vi kaller en soft landing, der du greier å lande på en ganske hyggelig, kontrollert måte, og totalvolumet på antall kjøp og salg vil falle. Det har vi allerede sett. Men det er ikke noe ubalanse på kjøps- og salgsinteressen. Vi har hatt en samlet prisoppgang de siste tre årene på 15 prosent, men nå tror jeg vi går inn for landing.

At det er færre kjøp og salg totalt i hele fylket skal ikke ha gitt utslag i noen priskorreksjon.

– Kanskje neste år, spår Fougner.

Picassos perle: Pablo Picasso brukte en gang denne spektakulære franske villaen som studio. Nå kan den bli din for 27 mill. euro, tilsvarende 311 mill. kr. i dagens kurs. Foto: Knight Frank

Han forteller at de måtte legge om driften fra å ha norske kjøpere til å ha franske kjøpere, og har derfor rekruttert franske meglere og åpner nytt kontor i Antibes i juli for å ta større markedsandeler.

– Norske kunder er for oss ryggmargen. Så lenge vi er fire fransk-norske hovedaksjonærer i selskapet, vil det være fokus. Men vi kan ikke belage oss på det, for hvem hadde trodd at valutaen skulle gjøre dette her? Jeg tror trenden vil fortsette så lenge valutakursen er som den er; at nordmenn har en tendens til å selge mer enn de har en tendens til å kjøpe.

Flere norske selgere

Partner og eiendomsmegler i Knight Frank, Fredrik Lilloe, opplever også et noe endret marked på Rivieraen.

– Vi har vel aldri opplevd et så sterkt marked som vi har hatt siden pandemien startet. Vi har hatt transaksjoner som har gått helt opp mot 700 millioner kroner. Det har vært noen veldig morsomme år.

Gode år: Som eiendomsmegler på Rivieraen var pandemien særdeles gode år for Fredrik Lilloe i Knight Frank. Nå tror han det blir mer normale tilstander fremover. Foto: Privat

Når det er selgers marked, kommer ofte eiendommer som vanligvis ikke kommer ut på markedet for salg. Folk sitter gjerne på generasjonseiendommer, og selger dem når de virkelig føler de får godt betalt, ifølge Lilloe. Han opplever at det er flere flotte eiendommer på markedet i slike perioder.

– I år ser også markedet bra ut, men det kan fort endre seg. Vi har hatt flere norske selgere enn kjøpere så langt i år. De som selger nå har nok vært klare til å selge en stund, og når de nå ser at de kan få 10–20 prosent mer på grunn av valutakurs, tenker de at det er riktig tidspunkt å selge.

– Attraktivt marked i 150 år

Men ifølge meglerne kjøper folk sjelden fritidsbolig på Rivieraen utelukkende for å tjene penger. De kjøper for å bruke den selv.

– Det er ikke store svingninger her. Markedet på Rivieraen har vært attraktivt i 150 år. Det overlever kriser, kriger og pandemier. Alt mulig. Det er et stabilt marked.

– Det har blitt dyrere for nordmenn å dra til og feriere på Rivieraen. Har det noen effekt på kjøpelysten?

– Når du kjøper et hus til 500–1.500 millioner kroner, er det ikke Norwegian-billettprisen som bestemmer om du skal leve livet ditt. Hvis du kjøper fritidsbolig til mellom fire til ti millioner kroner, har det nok innvirkning. Vi har hatt snittsalg på 60 millioner kroner pr. transaksjon i 2022. Økte levekostnader og flybilletter påvirker nok i litt mindre grad det segmentet vi opererer i, sier Lilloe.

Totalrenovert: Dagens norske eiere totalrenoverte og utvidet villaen i 2007. 213 kvm boareal er fordelt på entré m/wc, stue med peis, utgang til patio med mobile glassvegger, Gaggenau-kjøkken, fem soverom, tre bad og vaskerom. Prisen? 2,6 mill. euro. Foto: AAA Riviera

En trend som har fortsatt etter pandemien, er at folk bruker fritidseiendommene sine mer.

– Folk er da villige til å bruke mer penger. Etter pandemien kan flere ha hjemmekontor, og bruker fritidsboligen sin mer som et sekundært hjem.

Tross endel pengesterke og mindre rente- og valutasensitive kjøpere spår Lilloe at 2023 blir et “mer normalisert år”.

– Det blir kanskje et litt svakere år enn de to foregående årene. Man kan ikke være i et voksende marked hele tiden. Det må jo flate ut litt.

Fem–ti prosent avkastning i året

Men når det gjelder utleie, er det fortsatt gull å hente.

– Å leie ut er alltid bra. Alle har råd til en uke ferie. Det er et veldig sterkt marked som kanskje øker med ti prosent pluss i året i omsetning. Utleiefirmaet vårt, som er separat fra Knight Frank, har omsatt så langt i år for det samme som hele fjoråret. Nedgangstider for salg er oppgangstider for leie. Folk vil fortsatt på ferie og få litt D-vitamin.

Norskeid: Med utsikt mot Saint Tropez-bukten, kun 10 minutters gange til strand og golfbanen Beauvallon kan du få tre mål med basseng, pétanquebane og uteplasser uten innsyn. Foto: AAA Riviera

Under pandemien ble det populært å leie privat villa med eget basseng og hage. Denne trenden opplever Lilloe at fortsatt lever i beste velgående.

– Folk har lært seg at det er et ganske fint alternativ til hotellferie.

Ifølge Lilloe kan et 20 millioner kroners hus sentralt på Rivieraen leies ut for 100.000 norske kroner i uken. Leier du det ut i fire uker, dekker det, ifølge megleren, drift av eiendommen, eiendomsskatt og litt av kapitalkostnadene.

– Du kan leie ut og kanskje få en avkastning i året på fem–ti prosent.

Selv om det er mange ukjente faktorer i verdensbildet akkurat nå, spesielt for nordmenn, tror ikke Lilloe det å sitte på gjerdet i overskuelig fremtid nødvendigvis er den beste strategien for potensielle norske kjøpere.

– Sitter man på gjerdet og håper at noe skal ned i pris, så kan det skje, men det kan også lett gå til en annen nasjonalitet som ikke er så sensitiv til valutakursen. Markedet her nede lever med eller uten nordmenn, med eller uten amerikanere, og med eller uten svensker. Hele verdensmarkedet er her, og det skaper en stabilitet i markedet.

Reportasjer
Eiendom