<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Store verdier: For de fleste av oss er dette slottet i Valbonne til snaut 363 millioner kroner en fjern drøm. Men for nordmenn som allerede eier fritidsbolig i utlandet i dag, kan valutakurs og prisvekst bety at de sitter på større verdier enn noen gang.   Foto: Knight Frank

Nordmenn sitter på en gullgruve i utlandet

Valutakurser og prisvekst gjør at 80.000 nordmenn med fritidsbolig i utlandet har større verdier enn noen gang før. På den spanske solkysten melder eiendomsmeglere om opptil 40 prosent gevinst ved salg.

Rundt 150.000 nordmenn eier eller har tilgang til feriebolig i utlandet, ifølge tall fra Prognosesenteret. Et av de mest populære landene er Spania, der eiendomsmeglere nå melder om opptil 20 prosent prisvekst i de mest populære områdene. 

Legger man til en sterk eurokurs, blir det god butikk hvis du som nordmann selger og casher ut euroen i norske kroner.

De som kjøpte under pandemien, og spesielt tidlig, har gjort kanonkjøp.
Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

– Det er alltid en kombinasjon av flaks og dristighet. De som kjøpte under pandemien, og spesielt tidlig, har gjort kanonkjøp, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret. – De som kjøpte da, er heldige hvis de ønsker å selge i et marked som i dag. Det er alltid noen luringer i et marked som klarer å lure alle andre.

Nordmenn drømmer fortsatt

For Spania har gjenåpningen resultert i en ganske kraftig prisvekst.

– Forklaringen er noe av det samme vi har sett på det norske hyttemarkedet. Det er det billigere som ikke blir kjøpt, mens det dyre holder seg. Når de rimeligere salgene forsvinner, går selvfølgelig snittprisen opp. Det ser vi også inn i 2023, sier Øye.

Avvent: Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret tror det kan være lurt å vente med kjøp av fritidsbolig i utlandet til kronen har styrket seg litt. Foto: Håkon Sæbø

Utbudet av fritidsboliger i Spania er høyt, med over 8.900 boliger til salgs på Finn.no.

– Det er mye billig som folk forsøker å selge, men som ingen vil kjøpe. Kostnadene slår ut mot denne målgruppen, sier Øye.

Det er ikke bare kronekursen som slår kraftig negativt ut på nordmenns kjøp av fritidsbolig i utlandet nå.

– Det har vært kraftig prisvekst på de mer eksklusive eiendommene. Det er høyere inngangspris i dette segmentet. Hvis du må låne penger, får du også renten. Lavere levekostnader har ofte vært en trøst, men det er også gått feil vei. Alle piler har gått i negativ retning i forhold til de som ønsker å kjøpe. Men alt dette har ikke påvirket drømmene våre, de holder seg, sier Øye.

Interessen for, eller drømmen om, å kjøpe fritidseiendom i utlandet gjelder fortsatt ca. 100.000 norske husholdninger. Det har vært stabilt under hele pandemien.

– Burde vente til kronen styrker seg

– Er det risikabelt å kjøpe fritidsbolig i utlandet nå?

Å kjøpe fritidseiendom i utlandet er alltid et risikospill.
Bjørn-Erik Øye

– Man burde vente litt til kronen styrker seg. Levekostnadene og prisveksten i Europa er litt fallende, men det er likevel høyere levekostnader enn før. Og renten vil holde seg. Å kjøpe fritidseiendom i utlandet er alltid et risikospill.

Prognosesenteret opplever at flertallet av nordmenn dog ikke kjøper fritidsbolig i utlandet for å tjene penger.

Drømmer stadig: Tross økte kostnader i alle ledd er nordmenns drøm og planer om kjøp av fritidsbolig i utlandet like stabile nå som før og under pandemien, melder Prognosesenteret. Foto: Knight Frank

– Nordmenn er ikke spesielt fokusert på lønnsomhet eller investering. Det toget har nok gått nå. De som var ute og kjøpte under pandemien, har nok gjort det veldig bra.

Øye tror kronen vil stabilisere seg. Samtidig er gruppen som kjøper fritidsbolig i utlandet pluss 50 år, og da kan man ikke vente i evig tid med å kjøpe, mener Øye.

Færre eier i fjerne strøk

Effekten av pandemien var tydelig i 2021.

– Det totale antallet nordmenn som oppgir i sin selvangivelse at de eier fritidsbolig i utlandet, gikk ned for første gang i historien i 2021. Det gikk ned fra 82.000 til 80.000. Det er første gang jeg har sett det. Det er spennende, sier Øye.

Han påpeker imidlertid at det i tillegg kommer mange andre eierformer, som timeshare og gjennom selskap, som ikke er inkludert i dette tallet.

– Årsaken til at det går ned er at det går ned i alle fjerntliggende reisemål, som Amerika og Asia. Det er veldig lite marked, men det går kraftig ned. Det er årsaken til totalen.

I Spania og Sverige er det mest stabilt. Der har ikke antallet nordmenn som eier fritidsbolig gått ned.

Nordmenns evinnelige tørst for sol og sommer viser seg også igjen ved at rekordmange nordmenn skal utenlands i sommer.

– Det er et oppdemmet behov for folk flest å komme seg av gårde. Tendensen nå er at det er fulle fly, og alle vil til Syden, sier Øye.

Det gir igjen rom for et godt utleiemarked for nordmenn som allerede sitter på fritidseiendom i attraktive strøk.

Reportasjer
Eiendom