<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
156 mill.: Denne sørvendte villaen i Marbella, med seks soverom, åtte bad, svømmebasseng, boblebad og kort avstand til golf kan bli din for 13,5 millioner euro. I dagens kurs utgjør det nesten 156 mill. kr. Foto: Adam Vida/Costa del Sol Property

Nå er det selgers marked!

Opptil 20 prosent prisvekst i populære “norske” områder, i tillegg til en sterk eurokurs, gjør at nordmenn som skal selge fritidsbolig i Spania nå kan le hele veien til banken.

For snaut et år siden var det fortsatt kjøpers marked i Spania etter noen svært turbulente år under pandemien. Nå har det snudd. Igjen.

Kjøpte du fritidsbolig i Spania før eller under pandemien, kan du sitte på en liten gullgruve. Med en eurokurs på nærmere tolv kroner, og opptil 20 prosent prisvekst i de mest populære områdene på Spanias solkyst, kan det være gode penger å hente ved et salg, og omgjøring av euro til den betydelig svakere kronen.

Endelig noe å takke den sittende regjeringen for?

Nordmann fikk 40 prosent gevinst

Jan Erik Andersen, daglig leder i eiendomsmeglerfirmaet Spania1, forteller om en villa i et populært område som ble kjøpt under pandemien, og senere solgt med 40 prosent fortjeneste.

– Tidligere eier kjenner markedet godt, og kjøpte under pandemien, da utbygger hadde en kampanje, forklarer Andersen.

Avventer kjøp: Jan Erik Andersen, innehaver og daglig leder i eiendomsmeglerfirmaet Spania1, merker at mange norske kjøpere sitter på gjerdet og avventer kjøp av fritidsbolig nå. Foto: Spania1

Boligen ble kjøpt for 400.000 euro, som med 13 prosent kjøpsomkostninger og full møblering kom opp i 500.000 euro, ifølge eiendomsmegleren. Da fritidsboligen igjen ble solgt nå i vår, ble prisen 600.000 euro. Det ga en prisgevinst på 20 prosent på kun et par år.

– Det ble god butikk, men det var ikke alt. Selger fikk samtidig nær 20 prosent gevinst på valuta ved å omgjøre euro til norske kroner, sier Andersen.

Avventende norske kjøpere

Spania1-megleren opplevde en “forrykende” start på året i år, med “rekordmange” forespørsler, men nå skal aktiviteten ha tatt seg noe ned.

– Norske kjøpere av fritidsbolig i Spania har vært avventende de siste par månedene, hovedsakelig på grunn av bekymringer rundt den sterke eurokursen mot den norske kronen. Jeg tror at eurokursen må nærme seg lavt på 11-tallet, helst 10-tallet, før aktiviteten tar seg opp igjen, sier Andersen, som tror at dagens eurokurs på mellom 10 og 11 blir den nye normalen.

Han spår at en våt og kald sommer, for annet år på rad, kan få mange kjøpeklare nordmenn ned fra gjerdet, da de har mange kunder som sier at de venter på riktig tidspunkt for å kjøpe.

Marbella: Denne villaen i Marbella, med seks soverom, åtte bad, svømmebasseng, boblebad og kort avstand til golf kan bli din for ca. 156 millioner kroner. Foto: Adam Vida/Costa del Sol Property

– Vi ser at positive medieomtaler om den økonomiske situasjonen i Norge umiddelbart fører til henvendelser og ønske om visning. Da vi stort sett selger nybygg som skal ferdigstilles i løpet av et par år, vet man ikke hva eurokursen kommer til å bli ved overtakelse. Det vi har erfart gjennom våre ti år i bransjen, er at boligen stiger i pris fra den dagen man signerer avtalen, og frem til dato for innflytting. Er man heldig, kan man oppnå både verdistigning og valutafordel.

– Beste år noen gang

Andersen påpeker også at resten av Europa ikke har samme valutabekymringer som oss nordmenn, og det handles mye boliger, og spesielt nybygg med ferdigstillelse ett til to år frem i tid.

– Spesielt kjøpere fra Belgia, Nederland og Sverige handler mye nå. Også kunder fra Polen og Ukraina er veldig aktive i markedet. Mange nordmenn har solgt sine boliger i Tyrkia til svært fordelaktige priser – til russiske kjøpere. Mange av selgerne av boliger i Tyrkia er på utkikk etter en ny feriebolig i Spania, sier Andersen.

Kyststripen Costa del Sol i provinsen Malaga er uten tvil et av de mest populære områdene for nordmenn å kjøpe feriebolig. Der opplever Spania1-megleren en økende gruppe kjøpesterke norske kunder som ber om fritidsboliger til 10–20 millioner kroner, der behovet for finansiering er et ikke-tema.

– Vi ser en noe redusert aktivitet i prisklassen der de fleste av våre kunder kjøper, det vil si i fire til syv millioner kroner-klassen. I denne prisklassen er det stille, men vi har høy aktivitet i øvre prisklasse, mellom 10 og 25 millioner kroner.

Nybygg: Boligene i prosjektet Higueron South Residences i Malaga har en startpris på 15 mill. kr. Foto: Spania1

Andersen forteller at den dyreste leiligheten Spania1 har solgt i år er en penthouse-leilighet på Costa del Sol med panorama-havutsikt og eget basseng. Prisen? 30 millioner kroner.

– Vi har, i våre ti driftsår, ikke hatt høyere aktivitet i denne prisklassen. Derfor blir året 2023 vårt beste år noen gang på solkysten, til tross for færre solgte boliger.

Interesse for rimelige objekt

På Costa Blanca i provinsen Alicante er aktiviteten høyest i det aller laveste prissegmentet, på objekter til to–tre millioner kroner.

– Her begynner det å bli vanskelig å finne boliger som tilfredsstiller norske kunders krav om ny og moderne bolig med tre soverom, stor uteplass, og sentral beliggenhet der man kan gå til butikker og restauranter. Vi anbefaler å øke budsjettet til tre–fire millioner kroner for at alle ønsker skal oppfylles, da med tre soverom og stor takterrasse.

I dette området koster en ny og moderne villa med privat svømmebasseng fra fem millioner kroner, og 10–20 millioner kroner for en villa med gangavstand til strender, ifølge Andersen.

– Eventyrlig utleiemarked

Takket være eurokursen har markedet for utleie blitt svært gunstig for nordmenn med egen fritidsbolig i Spania.

– Utleiemarkedet er eventyrlig for tiden med økende leiepriser og høy eurokurs. Mange av våre kunder kjøper bolig der egen bruk og utleie kombineres.

Askeladden: Spania1 skal samarbeide med Askeladden-selskapet &Hamlet om salg av andeler i luksusboliger som denne i området Malaga og Marbella. Foto: &Hamlet/Askeladden

Ifølge Andersen leies moderne leiligheter ut for 10–20.000 kroner pr. uke i høysesongen, mens store, moderne villaer i eksklusive områder koster 50–100.000 kroner pr. uke.

– Villa med privat basseng er veldig populært, da flere familier går sammen og deler på leie-kostnaden. Husk at leieinntekter er i euro, og ikke i NOK, slik at dette forsterker prisøkningen på utleie de siste årene.

Hybridløsninger på fremmarsj

Hybridalternativer for fritidsboliger er også på fremmarsj, og snart lanserer Askeladden-selskapet &Hamlet luksusboliger i Spania der du kan kjøpe andeler av eiendommen til bruk gjennom året.

– &Hamlet skal selge 1/8-andeler i eksklusive boliger i Norge og Spania, der kjøper kommer til duk og dekket bord, og slipper å tenke på drift og vedlikehold av boligen, sier Andersen.

Spania1 AS har inngått et samarbeid med &Hamlet om salg av andeler i luksusboliger i området Malaga og Marbella. Pris blir rundt 480.000 euro pr. 1/8 eierandel.

– Boligen blir levert 100 prosent nøkkelferdig, fullt innredet og utstyrt, inkludert alle transaksjonskostnader. Dét får vi håpe er attraktivt for en spektakulær utsiktsvilla på ca. 450 kvm med fem soverom, sier Andersen.

Lån i euro

For noen norske kjøpere har det den siste tiden blitt aktuelt å ta opp lån i euro for å finansiere kjøp av fritidsbolig i Spania, melder meglerne.

Selgers marked: Thomas Kjærrgård, daglig leder i Costa del Sol Property, opplever også at det er et godt marked for norske selgere. Foto: Costa del Sol Property

– Svak kronekurs gjør at noen nå vurderer lån, og finansierer 70 prosent i euro. I slike tilfeller betaler man 30 prosent av boligens pris i norske kroner, mens restbeløpet på 70 prosent utbetales i euro fra den spanske banken. Det anbefales å låne 50 prosent av kjøpesum i euro for å ta ned valutarisiko. Dette kan være lurt, men de aller fleste kjøper bolig uten å låne i Spania. Enten kontant eller ved å låne seg opp på eiendom eller andre verdier de har i Norge, sier Andersen.

Bortekontoret har kommet for å bli

Det samme opplever Thomas Kjærrgård i Costa del Sol Property.

– Det er litt roligere i markedet nå, men det er mange som kjøper i 600.000 euro-klassen. Vi selger også leiligheter og villaer til høyere summer. Det er kunder som har god økonomi, og som normalt ikke planlegger å ta opp lån.

Kjærrgård opplever også at det er gunstig for nordmenn å selge nå, både med prisvekst opp mot 18–20 prosent på de beste objektene, samt sterk eurokurs. De norske kjøperne i noen prisklasser er mer avventende enn andre nasjonaliteter som ferierer på den spanske solkysten.

– Det at renten stiger og stiger er den største effekten, og så har du en ekstremt uforutsigbar regjering som kommer med store endringer i skattepolitikken generelt. Når det gjelder feriebolig i utlandet, gir det derimot like regler for verdsettelse som fritidsbolig i Norge, noe som reduserer formuen og formuesskatten for dem det gjelder.

Det at renten stiger og stiger er den største effekten, og så har du en ekstremt uforutsigbar regjering som kommer med store endringer i skattepolitikken generelt.
Thomas Kjærrgård i Costa del Sol Property

De mest kjøpesterke nordmennene på solkysten lar seg derimot ikke skremme bort, og Kjærrgård opplever at flere velger å jobbe remote og ta større deler av året i fritidsboligen sin i Spania.

– Vi tilpasser prosjekter med flere co-working-fasiliteter nå, slik at folk på bortekontor kan komme seg ut av ferieleiligheten og ha tilgang til møterom, printer, internett og få et kontormiljø.

Mange fotballspillere

Spania er det landet som har desidert flest boliger til salgs i utlandet på Finn.no, hele 8.904 i skrivende stund. Nesten 6.000 av disse ligger på Costa Blanca, mens drøyt 2.000 er på Costa del Sol. Her finnes også de dyreste objektene, hvorav Costa del Sol Property formidler flere av salgene. 

En av disse er en sørvendt villa i La Cerquilla, Nueva Andalucia, et område i Marbella, med seks soverom, åtte bad, svømmebasseng, boblebad og kort avstand til golf. Prislappen? 13,5 millioner euro, som i dagens kurs utgjør nesten 156 millioner kroner.

Høy prisklasse: Costa del Sol Property selger dyre eiendommer til velstående nordmenn. Som denne fritidsboligen til 156 millioner kroner. Foto: Adam Vida/Costa del Sol Property

Få nordmenn, foruten kanskje fotballstjernen Erling Braut Haaland, har råd til slik luksus. Hvem er egentlig kundene som kjøper i denne prisklassen?

– Vi er i kontakt med kunder med god råd. De er ikke nødvendigvis kjendiser, men vanligvis har de eller har hatt egne virksomheter i Norge eller utlandet. Det er også endel norske fotballspillere som har investert i prosjekterte leiligheter. Noen av dem spiller på norske lag, men andre spiller i land som nordmenn flest ikke følger tett.

Prisrekorden for Costa del Sol Property i år er på rundt 4.800.000 euro, tilsvarende ca. 55,4 millioner kroner. Men slike salg er det få av. I likhet med Andersen selger også de flest objekter i prisklassen fire–fem millioner kroner.

Tross usikkerhet rundt inflasjon, renteøkning, prisutvikling og valutakurs, er ikke Kjærrgård altfor urolig for fremtiden.

– Spania er et så innarbeidet marked, og det er mange nordmenn som eier fritidsbolig der. Det er alltid noen som skal selge, og det er alltid noen som skal kjøpe.

Reportasjer
Eiendom