<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Samtidig med at Kapital la frem oversikten over landets 400 rikeste personer (Kap 16/20), kunne tre forskere ved Statistisk sentralbyrå (SSB), under ledelse av Rolf Aaberge, fortelle at inntektene til landets rikeste er langt høyere enn de offisielle ligningstallene viser.

En samlet presse skrev at “norske milliardærer er rikere enn offisielle tall viser, og de betaler mindre skatt”.

Pressen vet ikke forskjell på inntekt og formue.

Pressen vet ikke forskjell på inntekt og formue.

Vår oversikt over landets 400 rikeste gir, mener vi, et ganske godt bilde av de reelle formuene, som ligger tre ganger høyere enn ligningsformuene i Norge, og vi får også med oss noen av de utflyttede rikingene.

Kapital forside nr 16 Norges 400 rikeste Foto: Kapital

Antall milliardærer øker, og det er 362 nå.

Men vi snakker om formuer, ikke inntekter. 90 prosent av landets rikeste er milliardærer, selv om mange har falt ut av listen siden i fjor.

Det SSB og Aaberge har gjort, hvis vi forstår ham rett, er at de tar med aksjonærenes andel av selskapenes overskudd som ikke er utbetalt som utbytte. Forskerne teller altså med penger aksjonærene ikke har fått og som ikke er betalt ut fra selskapene (da blir det skatt).

Det sier seg selv at inntektene da blir høyere enn det ligningstallene viser. Og det ble ramaskrik hos de rødgrønne.

“Dette er hårreisende funn,” sa Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Hadia Tajik, og SVs Audun Lysbakken sa at “vi er blitt et land der mer og mer er rigget for de rikeste, og for at de rikeste skal få mer og mer. Det er en dag med to dårlige nyheter som viser en trend under Erna Solberg. Kapital slår også fast at det er historisk mange milliardærer i Norge. Tallene viser at det blir stadig lettere å tjene penger på å ha penger, enn å tjene penger.”

Vi er ikke sikre på at skipsreder Torstein Hagen, reiselivskonge Petter Stordalen eller investor Jens Ulltveit-Moe vil underskrive på det.

Forsker Aaberge har selvfølgelig ikke mistet kontrollen helt. Han sier “at når man tar med overskudd i bedriftene som ikke tas ut som utbytte, kan vi regne ut den faktiske inntekten. Når vi gjør det, får vi en dramatisk annen historie.”

Tja, vi synes det er litt hokus-pokus. Ikke hva vi vil kalle inntekt.

Formue er det helt sikkert ikke. Pressen får lære seg forskjellen på inntekt og formue.

400-listen og Kapital har formuene, og de er reelle, så langt vi klarer å regne det hjem.