<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Mangfold – det nye ESG?

Vibeke Holth  Foto: Annemor Larsen/NTB
Leder og kommentar

Høstens store tema på Oslo Børs – ESG – har satt både selskaper og investorer i fyr og flamme. Stort sett alle nynoterte selskaper har hatt en ESG-profil, og mange av ESG-aksjene som NEL Hydrogen, Quantafuel, Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture har i perioder gått som kuler på børsen med til dels ville verdistigninger, selv om aksjekursene har blitt noe korrigert i det siste.

Se hele Kapitals liste over Norges 100 mektigste kvinner

Buzz-ordet ESG – Environmental, Social and Governance – forsøker å si noe om hvilke klima- og miljømessige avtrykk selskapene setter igjen (E). Hvor høyt de scorer på det sosiale, det være seg menneskerettigheter, produkt- og datasikkerhet og likestilling og mangfold (S). Og hvor gode selskapene er på eierstyring (G). Dette går bl.a. på sammensetning av styre, korrupsjon, incentivsystemer og skatt. Til sammen sier disse ESG-faktorene noe om hvor bærekraftige selskapene er.

Mens fokuset på børsen nærmest utelukkende har vært på selskaper som har funnet løsninger på miljøproblemer (E), har det vært lite, eller intet, fokus på likestilling, mangfold og styresammensetning (S og G).

Mens fokuset på børsen nærmest utelukkende har vært på selskaper som har funnet løsninger på miljøproblemer (E), har det vært lite, eller intet, fokus på likestilling, mangfold og styresammensetning (S og G). Vi tror dette vil endre seg i fremtiden.

Vi tror dette vil endre seg i fremtiden.

I en verden med befolkningsvekst, overforbruk, klimaendringer og menneskerettighetsbrudd kommer det stadig flere krav fra myndigheter, enten i EU eller hjemme i Norge, for å gjøre noe med dette. Selskaper som er gode på ESG unngår i større grad brudd på lover, bøter og dårlig omdømme. Investorene har sett at det kan være lurt å investere i selskaper som tar miljøproblemene på alvor, og at det er lavere risiko og høyere avkastning forbundet med å investere i disse selskapene.

Vi tror de etter hvert også vil få øynene opp for selskaper som tar likestilling og mangfold mer på alvor, enten det er i organisasjonen (S) eller gjelder sammensetningen av styret (G).

Vi har lenge sett at de mest likestilte landene i verden, hvor både menn og kvinner deltar aktivt i yrkeslivet, har høyere BNP per capita enn land hvor kvinner tradisjonelt ikke har arbeidet. #MeToo viste for alvor at selskaper som hadde hatt fokus på kjønnsmangfold og likestilling i organisasjonen, hadde færre problemer med seksuell trakassering. Og coronakrisen har vist at land med kvinnelige statsledere i snitt bare hadde halvparten så mange Covid-19-relaterte dødsfall som land med mannlige statsledere, men også færre smittetilfeller som følge av tidligere nedstengninger av landene (jada, det kan også være mange andre forklaringsvariabler).

Verdens kanskje mest anerkjente konsulentselskap, McKinsey, har lenge forsket på mangfold. De har blant annet utgitt rapporter som viser at selskaper med kvinner i ledelsen er mer tilbøyelige til å ha lønnsomhet over snittet enn selskaper med færre kvinner i ledelsen. Jo større kvinneandel, desto større sannsynlighet for å utkonkurrere konkurrentene, er konklusjonen der.

Når vi i Kapital nå for 14. året på rad presenterer listen over Norges 100 mektigste kvinner, er det av mange årsaker. Blant annet regnes det som en av pressens kjerneoppgaver å kartlegge makt og maktstrukturer. Men ikke minst ønsker vi å gjøre opp status for likestillingen i landet, finne ut hva som er fakta og myter, og kartlegge hvilke områder vi har kommet langt på og hvor “skoen trykker”.

Det viser seg fortsatt at deler av næringslivet har en lang vei å gå før vi kan oppleve full reell likestilling. Samtidig kvier stadig flere investorer, særlig de store institusjonelle, seg for å investere i selskaper hvor kjønnsbalansen er dårlig, nettopp fordi det kan medføre økt risiko.

For mangfoldige ledergrupper bringer nye ideer med seg, og kreativitet og andre erfaringer til organisasjonen, som gjerne får en dypere forståelse av markedet, kundene og etterspørselen. Ved å ha et mangfoldig styre sender man en klar melding til aksjeeiere, kunder og offentligheten om at selskapet er kunnskapsrikt og sensitivt til et bredt spekter av mennesker. Styrken ligger i forskjellene.

Med dette håper vi Kapitals lister over Norges mektigste kvinner kan gi økt innsikt, forståelse og interesse for temaet. Kanskje redusert risiko og økt fremtidig avkastning også?

Vibeke Holth

Redaktør

Se hele Kapitals liste over Norges 100 mektigste kvinner