<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Den 5. mars 1971 kom første utgave av Kapital.

I en tid hvor det er stor interesse for gründerbedrifter, og hvor vi gjerne løfter dem frem, både her i Kapital og i Finansavisen, er det hyggelig, og nesten morsomt, å tenke tilbake til etableringen av Kapital. Kanskje kan det være en oppmuntring for unge og nye gründere også.

Jeg, som startet det hele, og som har vært redaktør siden starten (de siste 10 årene sammen med Vibeke Holth), hadde ikke penger, ikke kontorer, ingen ansatte og ikke telefon. Jeg var ansatt i Oslo Sporveier (nå Ruter) som rådgiver for Oslo Sporveiers administrerende direktør, og Kapital måtte derfor skrives om natten. I det berømte hjemmekontoret på kjøkkenet.

Jeg var ikke helt alene. Noen nære venner og bekjente, alle i gode stillinger i næringslivet, bidro med tips og artikler fra, inntil da, lukkede miljøer innen shipping og industri.

Jeg kalte dem 001, 002 osv. 001 var finansdirektør i shipping og skogeier på fritiden.

Det ble det mye moro av med Borregaard og mektige skogeiere. Hvor kom alt sammen fra?

Resultatet var mange rettssaker, injuriesaker, erstatningssaker og rene “krigen” mot OBOS. (les artikkelen her).

En stortingsrepresentant fra SV skaffet seg dobbel diett, ble avslørt i Kapital og måtte forlate politikken.

Vi innførte konkrete aksjeråd, som den første publikasjonen i Norge. Og det er kanskje takken eller skjebnens ironi at nettopp aksjeråd er voldsomt etterspurt i 2021, 50 år senere.

Norge fikk 90.000 nye private aksjonærer i fjor.

Det tok flere år før jeg kunne ansette folk som journalister og til administrasjon, og før vi fikk et lite krypinn (20 kvm) på trykkeriet som trykket oss på Majorstuen i Oslo (Aas&Wahl).

Fra første nummer tjente vi penger (går litt lettere uten ansatte), og fra første nummer til i dag har Knut Nyquist passet på at tallene stemte. Først håndskrevet og etter hvert helprofesjonelt.

Det var veldig nære at det ikke ble noe av Kapital. Bare noen uker før første utgivelse fikk jeg tilbud fra DnC (nå DNB) om å bli personlig rådgiver for bankens toppledere Thor Bang og Axel Dammann. Det var uhyre fristende, med studielån, billån og boliglån å forrente.

Var det konkurrenter den gangen i 1971? Ja, så absolutt. Farmand var en kombinasjon av økonomitidsskrift og kultur, og det var Norges Industri. Begge forsvant etter noen år.

Farmand skrev jeg hos i flere år mens jeg var i Oslo Sporveier og under tiden som forsker ved Transportøkonomisk institutt. Eier i Farmand, Ole Jacob Hoff, gav meg pseudonymet “Periscopus” (skulle minne om et periskop som søkte etter nyheter), og det ble navnet på selskapet som gav ut Kapital og hvor alle økonomiske interesser i dag er samlet.

I dag er det 15 journalister med topp utdannelse i Kapital, og en helprofesjonell administrasjon, hvor den først ansatte, Wenche Wollmann, har vært med i Kapital helt siden 1975. Det har vært en drøm, med journalistikk døgnet rundt. Vi synes det er en god grunn til å feire 50 år og starten på Hegnar Media. En stor takk til lesere og annonsører!