<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Går gardinen ned?

Audun Lysbakken, Bjørnar Moxnes og  Une Aina Bastholm. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Leder og kommentar

Finansavisen har i hele sommer spurt sine lesere om gardinen går ned hvis Erna Solberg og de borgerlige partiene må gå av, og svarene har hele tiden vært at ingen tror det.

Livet går videre også med en rødgrønn regjering.

Men skulle valget ende med at partiet Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG) får 7–8 stortingsrepresentanter hver (i dag bare ett mandat hver) og SV holder sin posisjon, blir klimaet det store temaet i neste stortingsperiode. Det altoverskyggende temaet.

Vi får nok lov til å spise rødt kjøtt, men det er bare så vidt. Vi får lov til å fly, men bare så vidt, og bilen vi kjører må være batteridrevet om få år. Fra 2025 må alle nybilsalg være elektriske.

Selv ikke dieselbaronene i Senterpartiet kan forhindre denne utviklingen. Dog vil Sp og Trygve Slagsvold Vedum sørge for at bileierne i nord får kompensasjon for CO2-avgifter hvis de kommer. Altså: CO2-utgifter for å få bilbruken og CO2-utslipp ned, og subsidiering av en eller annen vare eller tjeneste for å motarbeide CO2-avgiften.

Sp og Slagsvold Vedum vil ikke stenge grensen mot Sverige, men det er ikke langt fra. Billig brus, snus, mat, kjøtt, øl og vin vil det bli mindre av. Vi klarte oss jo godt under pandemien hvor grensen nesten var stengt. Vinmonopolet vinner.

Jonas Gahr Støre har forsikret eller garantert (vi vet ikke helt) at Norge forblir i EØS, men Slagsvold Vedum er en luring, og han sier at han vil ødelegge EØS-avtalen bit for bit.

Der bommer han. Gahr Støre hører hverken på Sp, Rødt eller MDG der. Litt på SV, men ikke mye.

Familiepolitikken? Nå skal kvinner helt få bestemme over eget liv. KrF får null å si. Bort med alle nemnder og andre tilsynsorganer. Abort så lenge kvinnen vil.

Skal vi lete etter mer olje og gass på norsk sokkel? Rødt, MDG og SV sier blankt nei, mens Gahr Støre egentlig vil si ja, slik han har lovet. Gardinen kan gå halvveis ned. Rødt og MDG vil rive Stortinget ned for å oppnå letestopp.

Rødt og MDG, og trolig SV også, vil bygge en sykt dyr Nord-Norge-bane, men får det ikke til. Det er ikke penger igjen når de rødgrønne har forsynt seg.

Oppdrettsnæringen vil hoppe og sprette som før. Det er distrikts-Norge vi snakker om. Slagsvold Vedum vil sette seg på oppdrettsfiendene.

I kulturpolitikken vil det rulle og gå. Like mye støtte og hjelp til kunstnerne som før. Flere og flere på statsstipend. Fast lønn og sol.

Innvandringspolitikken blir mer liberal. Vi får ikke 2015 igjen, men Rødt, MDG og SV vil åpne grensen så mye de kan. Ap blir med på ferden, mens FrP raser, til ingen nytte.

Alt blir dyrere. Klimakostnadene skal dekkes, norske bønder skal beskyttes, industrien skal ha billig strøm, og lønningene skal i været. Kanskje må vi heve merverdiavgiften også.

De rødgrønne vil bli sure og grinete. Og velgerne kan få en aha-opplevelse. Et regimeskifte er ikke gratis.

De rødgrønne vil bli sure og grinete.