<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Milliardærene blant oss

Ikke "vanlige folk": Kommende statsminister Jonas Gahr Støre holdt ikke et eneste innlegg, noe sted, uten å vise til ulikhetene i Norge, og det samme gjaldt Rødts Brynjar Moxnes og SVs Audun Lysbakken som snakket om at det nå var "vanlige folks tur". Stein Erik Hagen og Gustav Witzøe regnes ikke blant dem.  Foto: NTB og Iván Kvermé
Leder og kommentar

Etter valget i 2017 kunne valgforskerne fortelle at Arbeiderpartiets valgstrategi, med å fortelle hvor dårlig det økonomisk gikk i Norge, var feilslått. Velgerne trodde ikke på det, eller så det ikke. Ap og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre raste nedover til valgdagen, og en opplagt seier ble tap.

Denne gangen får valgforskerne igjen finne ut hva som gav de rødgrønne seieren ved årets valg, men det er ingen hemmelighet at det er de to stikkordene miljø og ulikhet og forskjells-Norge som har dominert valgkampen. Kommende statsminister Jonas Gahr Støre holdt ikke et eneste innlegg, noe sted, uten å vise til ulikhetene i Norge, og det samme gjaldt Rødts Brynjar Moxnes og SVs Audun Lysbakken. Alltid noen linjer om ulikhet og at nå er det vanlige folks tur.

Derfor kunne valgkampen dreie seg om at investor Stein Erik Hagen har brukt sjøfly til hytta og at laksemilliardær Gustav Witzøe vurderte å flytte ut av landet hvis formuesskatten besto eller ble økt.

Derfor kunne valgkampen dreie seg om at investor Stein Erik Hagen har brukt sjøfly til hytta og at laksemilliardær Gustav Witzøe vurderte å flytte ut av landet hvis formuesskatten besto eller ble økt.

Disse to personers inntekts- og formuesforhold påvirker selvfølgelig ikke norsk økonomi eller “vanlige folks” økonomiske situasjon, men røde politikere og professorer, samt (utrolig nok) Statistisk sentralbyrå (SSB) pumpet ut propaganda om angivelig ulikhet i samfunnet.

I disse månedene, med valgkamp i alle kanaler, arbeidet Kapitals redaksjon, samt syv unge og flinke studenter, med å finne frem til hvem som i år skal stå på Kapitals liste over landets 400 rikeste personer. Det er ingen lett jobb (se hvordan vi gjør det her), men det interessante funnet er at antall milliardærer har økt kraftig det siste året under Erna Solberg.

I fjor måtte man ha en nettoformue på 850 millioner kroner for å komme med på listen over landets rikeste, i år må man være milliardær. For første gang i historien er det derfor bare milliardærer på listen (en økning på 38 siden i fjor), og de blir stadig rikere.

Men husk: Oslo Børs har i år økt med 20 prosent, så langt, så alle som har investert i kapitalmarkedene og vært heldige og dyktige, er blitt rikere.

De rødgrønne har sagt klart ifra at de rike nå skal tas. Skattene skal opp for alle inntekter og formuesaktiva. Om det skjer i 2022 eller 2023 er vel ikke klart, men det blir vanskeligere for milliardærene. Om det blir færre av dem, vet vi først når 400-listen for 2022 kommer.

De rødgrønne har sagt klart ifra at de rike nå skal tas. Skattene skal opp for alle inntekter og formuesaktiva.

Vi begynner datainnsamlingen allerede nå.