<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

At vi har fått en ny regjering med Trygve Slagsvold Vedum (Sp) som finansminister, er merkbart. Formuesskatten er, som de fleste nok har fått med seg, økt fra 0,85 prosent til 0,95 prosent, samtidig som bunnfradraget er økt fra 1,5 million til 1,7 millioner kroner, og formuer over 20 millioner kroner får i år en formuesskatt på 1,1 prosent. For ektefeller kan det bli over 40 millioner kroner.

I tillegg kommer at verdsettelsesrabatten for aksjer er redusert, og aksjer får nå en rabatt på bare 25 prosent.

Skatt har alltid vært viktig for Kapital og våre lesere, og vi kan glede oss over at en av landets største skatteeksperter (professor i skatterett) har skrevet i Kapital i flere tiår. Siste bidrag kan du lese her.

For egen regning vil vi vise til noe som kan bli veldig viktig for mange, men som ennå ikke er blitt vedtatt eller foreslått. En skummel liten sak.

Setter man i dag penger i banken som et ordinært innskudd, vet alle at det ikke er skatt når man tar pengene ut av banken igjen, mens det selvfølgelig er skatt på rentene som er inntekt.

På samme vis er det slik at man kan få tilbakebetalt fra et selskap den innbetalte kapitalen uten å betale skatt. Det ville jo vært meningsløst med skatt der.

Aksjeeier og selskapets organer bestemmer fritt om de vil betale tilbake innskutt kapital, selv om det også er opptjent kapital (overskudd) i selskapet. Betaler selskapet ut avkastningen på innskutt kapital, blir det utbytteskatt på dette beløpet.

Her kan det bli store endringer, og et eget utvalg nedsatt av Finansdepartementet ser på en rekke forhold knyttet blant annet til aksjonærmodellen og fritaksmetoden, samt reglene rundt tilbakebetaling av innskutt kapital.

Ryktene vet å fortelle at det kan bli en form for rekkefølgebestemmelse, det vil si at innskutt kapital ikke kan bli tilbakebetalt skattefritt før opptjent kapital i selskapet (overskudd) er beskattet som utbytte. Ikke helt ulogisk, men usedvanlig viktig for de som i dag vurderer å ta noe penger ut av selskapet uten skatt.

Noen land har allerede en slik rekkefølgebestemmelse, og noen på venstresiden i politikken skjønner ikke hva det går om, og krever skatt på tilbakebetalt kapital også.

Trolig skjønner de ikke noe av det hele før de tar penger ut av banken og noen sier de må betale skatt av det opprinnelige innskuddsbeløpet.

Det kan det bli pensjonistopprør av.

Et skummelt skatteutvalg ser på saken.

Foreløpig er det greit med dagens logiske og rettferdige ordning, men et skummelt skatteutvalg ser på saken, og bak døren står SVs partileder Audun Lysbakken og roper på mer skatt fra de rike.

Kapital holder leserne informert. Det er ikke for sent å bruke dagens regler.