<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Sylskarpe investormiljøer

Øystein Stray Spetalen, Harald Moræus Hanssen, Bengt Jonassen og Yngve Slyngstad. Foto: Iván Kverme og Lise Åserud/NTB
Leder og kommentar

På vegne av oss alle forvalter Nicolai Tangen og hans stab på Bankplassen i Oslo 12.000 milliarder kroner. På grunn av de høye prisene i olje- og gassmarkedet fylles fondet stadig opp med mer kapital fra staten. Det er den lette delen av oppgaven. Litt verre er det med penger plassert i 7.000 selskaper verden over. Medarbeiderne i NBIM konkurrerer med tusener, kanskje hundretusener, analytikere og forvaltere fra hele verden. Hver dag, hvert minutt.

Det er ingen spøk når man skal oppnå en, over tid, positiv realavkastning.

Så kan man, som Oljefondet, få ekstraordinære gevinster i aksje-, obligasjons- og eiendomsmarkedet hvis man kjøper på såkalt bunn etter krakk, som i tiden etter finanskrisen i 2008. Oljefondet har jo de lange brillene.

Så kan man, som Oljefondet, få ekstraordinære gevinster i aksje-, obligasjons- og eiendomsmarkedet hvis man kjøper på såkalt bunn etter krakk, som i tiden etter finanskrisen i 2008.

Den tidligere toppsjefen i Oljefondet, Yngve Slyngstad, som overlot roret til Nicolai Tangen, er med oss på Investordagen i regi av vår søsterpublikasjon Finansavisen, og nå skal han bygge et forvaltermiljø i Røkke-systemet. Målet er intet mindre enn å bidra til å løse den kanskje største investeringsutfordringen i verdenshistorien, noe dere kan lese mer om i journalist Jan Christian Grandres portrett av Slyngstad.

Det er interessant å se at vi, i lille Norge, har meglerfirmaer og analytikere som er like gode som de beste. Vi er selvfølgelig gode på olje, gass og shipping, men det er mange allroundere også. På Investordagen kårer Kapital Norges beste aksjeanalytikere, basert på ratinger fra de største institusjonelle og private investorene i landet, og begrunner hvorfor. Det er en sylskarp konkurranse. Hvem som i år regnes som de beste på aksjer, og hvordan de ser på sine sektorer fremover, har vi flere artikler om fra s. YY.

Vi anbefaler også alle børsinteresserte å følge med på vår egen Kapital-portefølje, nøye sammensatt av Kapitals investoransvarlig, Sigurd E. Roll. Kapitals egen portefølje er i skrivende stund opp cirka 25 prosent i år, i en periode hvor Oslo Børs har falt nærmere åtte prosent.

Gode makroøkonomer hører med, og vi skal på Investordagen også høre på Øystein Stray Spetalen, en av Norges skarpeste investorer.

En som sjelden lar høre fra seg, er investoren Harald Moræus Hanssen, som tilhører Astrup Fearnley-systemet. Han tjente ikke mindre enn 800 millioner kroner på sine plasseringer i fjor, og det blir trolig mye mer i år. I hans selskap Uthalden.

Moræus Hanssen snakker ikke (hvis han i det hele tatt snakker) om enkeltselskaper. Han ser etter de riktige bransjer eller næringer. Som da han startet kjøp av skip og selskaper, særlig innen containerfart, da nesten alle andre hadde gitt opp shipping etter flere tunge år.

Og nå har han satset stort på alt som har med energi, rigg og offshore å gjøre. Verden produserer for lite energi, prisene for gass og olje er gått til himmels, og fossil energi var noe alle skulle være imot. Dette kunne ikke gå, tenkte Harald Moræus Hanssen, og så satte han pengene der.

Det vil vi gjerne høre mer om. Hva blir det neste i denne investeringsfilosofien?

Moræus Hanssen tilhører flokken av mange vinnere på Investordagen. La oss lære av dem!

I Kapital legger vi mye arbeid og stor prestisje i å presentere rådene fra de dyktigste i klassen. Våre lesere skal kunne lære av de beste.