<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Da Gahr Støre brakk staven

Statsminister Jonas Gahr Støre Foto: Javad Parsa/NTB
Leder og kommentar

Det er vel omtrent 40 år siden Oddvar Brå brakk staven, men ble reddet av Terje Bogen som fikk gitt Brå en ny stav i siste øyeblikk.

Nå har statsminister Jonas Gahr Støre brukket staven, med en oppslutning på bare 16,9 prosent. Det dårligste resultatet i Arbeiderpartiets historie. Resultatet i 2021, som var det dårligste på 100 år, gav likevel Gahr Støre makten sammen med Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum.

Gahr Støre skylder på krigen i Ukraina, høyere matvarepriser, dyr strøm og høyere rente.

Ingenting av dette er direkte feil, men analysen er for enkel.

Mye tyder på at regjeringens motgang også skyldes en gjennomgående negativ holdning til næringslivet. Derfor er det ingen som kommer løpende med en stav. Gahr Støre må kave seg mot målstreken så godt han kan.

Selv om AS Norge aldri har hatt det bedre, når vi tar med de 12.000 milliardene kroner vi har i Statens pensjonsfond utland (Oljefondet), så er det en gjennomgående sutring over de rike.

Derfor settes skattene for alle opp, og de suksessrike områdene oppdrett, kraft og strøm skal få en ekstra skatt. Tjener noen mer enn 750.000 kroner, blir det ekstra arbeidsgiveravgift.

Regjeringen har lansert en monsterskatt for alle som eier hus, hytter, biler eller fly i aksjeselskaper (privat konsum i aksjeselskaper, som det heter), rike mennesker velger å forlate landet, og formuesskatten blir satt opp hvert år. Opp, opp, opp.

Men vanlige mennesker får 18.000 kroner mindre å bruke i år. Slagsvold Vedum lovet folk mer. Det blir mindre.

Vi har en mistanke om at “vanlige folk” er opptatt av seg selv. Sin egen familie.

Men hele debatten i den økonomiske politikken går om hvordan de suksessrike skal tas, stoppes og henges ut.

En debatt om ulikhet er viktig, men når man setter en grense på 750.000 kroner for det man kan tjene uten en ekstra trygdeavgift, så har man mistet målet.

Renten går opp fordi prisveksten er for høy, aktiviteten i norsk økonomi er for sterk, og arbeidsmarkedet er stramt.

Dette er en situasjon som ikke bare kan møtes med høyere skatter og avgifter. Vi må få frem de gode (vår 400-liste), la entreprenørene vokse og gro og heller senke skattene enn øke dem.

Det er et slikt vitalt og aktivt næringsliv vi trenger. Det kommer ingen Terje Bogen løpende, og han endte jo i fengsel.

Gahr Støre og Slagsvold Vedum snakker bare om krise. Ute og hjemme. Vi må heller se mulighetene.

Se våre aksjeråd her. Det går så det griner. AS Norge dør ikke ennå, men næringslivet trenger god smøring.