<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Trygve Hegnar: – Tech-aksjene kan få en trøkk

Dårlig 2022: Mens Nasdaq-indeksen falt 35 prosent og S&P500-indeksen 20 prosent, kom Oslo Børs ut av fjoråret med en nedgang på bare én prosent. Foto: Dreamstime
Leder og kommentar

Mens de amerikanske børsene gjorde det svært dårlig i fjor, hvor Nasdaq-indeksen falt 35 prosent og S&P500-indeksen falt 20 prosent, kom Oslo Børs ut med et fall på bare en prosent.

Det var prisingen av tech-aksjer som ødela mye i USA, og som har preget aksjekursene etter nyttår også. Kjente selskaper som Amazon, Apple, Netflix, Microsoft og Tesla hadde kursfall på 30–40–50–60 og 70 prosent.

Tesla er et bilmerke, men anses av mange som en tech-aksje, og fra toppen til en aksjekurs rundt 100 dollar pr. aksje har fallet i skrivende stund vært på hele 73 prosent.

To ting ligger bak de massive kursfallene. Selskapene var i utgangspunktet overpriset (på det verste var Tesla priset til 300 ganger fremtidig inntjening), og selskaper som har inntjeningen foran seg (luftige anslag), blir negativt påvirket når rentene stiger, og rentene har gått kraftig opp i USA. Nåverdien av de fremtidige inntektene blir da lavere. Kursene må falle.

Dette i motsetning til verdiaksjene hvor aksjekursene er basert på dagens inntjening, utbyttepolitikk og balanser.

Hvis renten fortsetter å stige i USA i månedene fremover, vil trolig tech-aksjene få en ny trøkk.

Det er mange aksjer som har falt i Norge også, men at Oslo Børs klarte seg så bra i 2022, skyldes at energisektoren var en vinner. Equinor, Aker BP, Vår Energi og en drøss med shippingselskaper sopte inn penger. Resultatene i disse selskapene er sterkt korrelert med oljeprisen, og vi vet hvordan det gikk med olje og gass i fjor. Rett opp.

Men så er det kommet en liten endring i år. Gassprisen gikk rett opp i fjor da gasseksporten til Tyskland stoppet opp, men mildværet i Europa og fylte gasslagre har fått gassprisen kraftig ned. Den er fortsatt langt over den ordinære gassprisen før Russlands overfall på Ukraina, men altså mye ned nå.

Jokeren blir oljeprisen. I skrivende stund har oljeprisen beveget seg mellom 86 dollar og 77 dollar pr. fat Brent-olje i løpet av få dager. Rundt fem prosent ned eller opp på litt over et døgn.

Det er en voldsom volatilitet, og det er bare profesjonelle tradere som bør ta posisjoner i et slikt marked.

Flertallet av eksperter og oljemeglere er sikre på at oljeprisen vil øke, og bli liggende i området 90–100 dollar pr. fat. Blir det slik, vil Oslo Børs ha en god forankring i mange tunge selskaper med oljeinntekter.

Ingen vil da tenke på tech-aksjer, selv om disse også finnes på Oslo Børs.

Skulle derimot oljeprisen falle under 70 dollar per fat, ned mot 60 dollar, må regnearkene tas frem.

Investorene som bygger sine analyser på oljeprisen, oljefrakt og oljeforbruket i Asia og India, må forstå hva som foregår i Kina, og de må også tolke hva som kommer ut av Russlands eksport når EU-landene, inkludert Norge, ikke får lov til å betale mer enn 60 dollar pr. fat.

Går prisen opp eller ned? Og hva gjør OPEC-landene?

Energi og tung shipping reddet Oslo Børs i fjor. Spørsmålet er om det blir den samme redningen i år.

Trygve Hegnar, ansvarlig redaktør