<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Kan Aps nye lag vinne?

Foto: Terje Pedersen/NTB
Leder og kommentar

Da Arbeiderpartiets landsmøte startet for tre uker siden, fikk Ap en meningsmåling som viste usle 17 prosent. Knapt noen nevnte dette tallet, for alle visste at Ap er i en krisesituasjon.

Kravet var at landsmøtet skulle holde seg til politikk, ikke delta i personkamper. Derfor hørte man knapt Trond Giske eller et pip fra de som egentlig ville fjerne partisekretær Kjersti Stenseng.

Stenseng har ledet partiarbeidet i åtte år, og Ap har knapt stått svakere foran et valg, men Stenseng måtte reddes. Enhver avstemming på landsmøtet kunne blitt en katastrofe.

Gahr Støre kastet en nestleder, som led i stillhet, for at Tonje Brenna og Jan Christian Vestre kunne rykke opp.

Det styrket partiledelsen, og spørsmålet er om nye nestledere, med den samme partisekretæren, vil være nok til å få en vesentlig større oppslutning om Ap. De sier alle sammen at nå går det om politikk. Personstrid er de ferdige med.

Svaret er nok at oppslutningen om Ap vil øke frem til kommunevalget og fylkestingvalget.

Ap gjør det bedre ved kommunevalg enn ved stortingsvalg, men ikke så veldig mye bedre.

Langs kysten er det mange Sp-ordførere som regner med å miste plassen. Høyre står klar til å overta. Det vil ikke bli en Ap/Sp-bølge frem mot valget.

Mange av stridsspørsmålene er jo ikke løst. Strømprisen og kraftmarkedet var knapt tema under Aps landsmøte, og strømprisene vil ikke gå særlig ned, selv om næringsminister Vestre lover det. I den grad velgerne er opptatt av ulikheter, slik Rødt og SV kjører på, er det umulig å endre dette i løpet av halvåret frem til valget.

Vi må ikke glemme at Ap skal opp fra 17 prosent, mens Høyre ligger rundt 30–31 prosent på meningsmålingene. Sp ligger under seks prosent.

Samferdselspolitikk, kulturpolitikk, skattepolitikk og andre viktige områder vil ved kommunevalget være det samme som i dag.

Deretter er det to år frem til neste stortingsvalg, og den tiden vil gå raskt. Statsminister Jonas Gahr Støre har en kjempejobb å gjøre hvis han skal få et vesentlig bedre resultat enn dagens triste målinger. Bedre vil det bli, men et kjempehopp som sikrer en Ap/Sp-regjering?

Det tror vi ikke vil skje. Ganske enkelt fordi det ikke er noen nye politikkområder som kan snu velgerne.

Og alle vet at Erna Solberg ikke vil kaste ut nye stridstemaer som vil svekke Høyre.

Partiet har tatt sine velgere fra både Ap og FrP, og de skal ikke støtes bort.

Derfor vil det bli mye gjentakelser og lite ny politikk fra noe parti.

Retorikken vil bli hardere, men målene omtrent de samme som i dag.

Selv ikke Brenna og Vestre i Ap kan endre dette.

Fokus er for de fleste på strømpriser og skatt for tiden. Klima ligger lenger bak.

Det skal ikke være mulig for Erna Solberg å tape det løpet på litt over to år.