<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Ikke noe dill: – Jeg skal lage mat som smaker godt, er sesongbasert og gjerne forteller en historie, sier Axel Nordahl, som åpner restaurant på Lovisenberg. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Droppet USA-tilbud og satser i Oslo

Oslo-kokken Axel Nordahl fikk tilbud om å jobbe for grunnleggeren av Michelin-restauranten Grace i Chicago, men satser isteden på en folkelig, såkalt fine dining-restaurant ved St. Hanshaugen i Oslo.

Denne saken ble først publisert i Kapital nummer 12, som utkom 25. juni 2020. Den er oppdatert 19. oktober 2020.

33-åringen Axel Nordahl ville ikke gi opp drømmen om å starte egen restaurant. I september åpnet han Geita på Lovisenberg ved St. Hanshaugen, rett ved der han vokste opp. Stedet har blitt en snakkis og fått massiv oppmerksomhet og positive anmeldelser. Det er smekk fullt langt frem tid. Kapital møtte kokken i pinsen.

Oppdaget på Instagram

Det var Nordahls Instagram-konto “nordahlaxel” som bragte ham til USA. Grace-eieren Michael Olszewski sendte ham en personlig melding og sa: “Nå har jeg sett så lenge på maten din at det er på tide at jeg får smake den.” Dermed ble Nordahl påspandert flybillett og suite på et hotell i Chicago.

– Michael hadde ryddet hele restauranten til meg og invitert 12 stykker til en middag. Jeg fikk velge meg råvarer og lage det jeg ville, forteller Nordahl, med erfaring fra blant annet Genki og Ett bord i Vikaterrassen.

Bedre enn bobler: Riesling kabinett hos Geita. Foto: Privat

Resultatet ble så bra at han fikk tilbud om å starte restaurant i Chicago.

– Fine dining i USA blir altfor avansert og fancy for meg. Jeg ville ikke følt meg hjemme. Råvarene og smaken er det viktigste synes jeg. Med enkle virkemidler ønsker jeg å lage mat som smaker godt, er sesongbasert og gjerne forteller en historie, sier Nordahl. 

Fine dining i USA blir altfor avansert og fancy for meg. Jeg ville ikke følt meg hjemme.
Axel Nordahl

Og det er dét som skal stå på menyen hos Geita. Det blir tasting-meny og en enklere meny på dagtid.

– Hovedrettene bør helst koste under 300 kroner, forretter og desserter omtrent halvparten. Vi ønsker å være en restaurant både for lokalbefolkningen og tilreisende, en slags casual, fine dining.

Signaturrett: Biff tartar med steinsopp dekket av et lokk basert på pozusaus og pyntet med avruga. Foto: Privat

Bærekraftig økonomisk

Kapital var på besøk i pinsen. Da ble det hamret og spikret i lokalene. Med på laget har kokken faren Trond Nordahl, som jobber med grafisk design i selskapet Medicineheads og blant annet har tegnet geiten på Tines brunost. Det er faren som har laget restaurantens logo og står for innredningen.

– Navnet Geita kommer av at vi ligger i Geitmyrsveien, hvor jeg er født og oppvokst. Men det blir ikke noe spesielt konsept rundt geit utenom det, forteller kokken.

Navnet Geita kommer av at vi ligger i Geitmyrsveien, hvor jeg er født og oppvokst.

Restauranten skal åpne i et lokale hvor det har vært kolonial i alle tider. Vinduene har lenge vært dekket av gråpapir, og stadig har folk stoppet og spurt hva som skal komme, også når Kapital er på besøk.

– Erling Kagge var innom for ikke lenge siden og lurte, sier Nordahl.

Inne blir det plass til et tredvetalls gjester. På den sørvendte plassen ute ved veien som svinger inn til Lovisenberg sykehus og Folkehelseinstituttet, blir det servering.

– Det har vært så mange hindringer, både byggetekniske og så corona, men vi gir oss ikke. Nå satser vi på åpning i august. Det blir en litt begrenset meny på grunn av corona og én-metersregelen. Da blir det færre gjester, og da kan vi ikke ha like mange ansatte. Det er personalet som trekker mest kostnader når man driver restaurant. Vi er opptatt av bærekraft, men ikke bare at råvarene skal komme fra et geografisk begrenset område. Det må være bærekraftig økonomisk og på den menneskelige siden, sier han.

Ungdomsdrøm

Med seg på eiersiden har Nordahl fått Morten Sæther, som har ansvar for markedsføring og kommunikasjon. For å få økonomien til å gå rundt i startfasen har Nordahl leid ut leiligheten sin på Tøyen og midlertidig flyttet hjem til barndomshjemmet.

– Det å åpne restaurant hadde aldri gått uten hjelp fra familie og venner som står på og hjelper til dag og natt, sier Nordahl.

Han blir fortsatt kontaktet av Michael Olsewski, som fremdeles ønsker ham over til Chicago.

– Jeg håper å kunne drive restaurant her resten av livet, sier Nordahl, før hans far supplerer:

– Det er Axels drøm. Jeg husker han sa det som ungdom, tenk å starte restaurant her!

Livsstil
Reportasjer
Næringsliv