<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Her er tidenes beste businessfilmer

Juryens dom er klar: Dette er tidenes beste businessfilmer, den perfekte underholdning på sensommerkvelden.

Forretning på film: Businessverdenen gjør seg godt på film, her fra “The Wolf Of Wall Street” med Leonardo DiCaprio i hovedrollen. Foto: Foto: Moviestore/REX/NTB scanpix
Livsstil

Businessverdenens glamorøse fasader, interne maktspill og tvilsomme skyggesider gjør seg godt på film. Selv om narkotikafylte “pump and dumps”, selskapsraid på Wall Street og åpenlys mafiavirksomhet nok er et stykke unna hverdagen til folk flest, er det likevel god underholdning.

Listemaker Thorstein Selvik har tidligere kåret blant annet tidenes 175 beste politiske låter, de 150 viktigste hiphop-platene og de 100 beste progplatene. Denne gangen har Bergensmannen, i samarbeid med Kapital, samlet en jury og kåret tidenes beste businessfilmer.

Dette er juryen

 • I spissen er Thorstein Selvik, finans- og kulturmannen fra Bergen. Han har tidligere laget en rekke musikklister for DN og Kapital, og arrangerer den årlige Herremiddagen i Bergen. I tillegg kommenterer han økonomi og amerikansk politikk på TV2.
 • Lene Larsen, fotograf og podcaster fra Bergen.
 • Tor Fosse, daglig leder i Bergen Internasjonale Filmfestival.
 • Josh Agajanian, fotograf og filmprodusent i Los Angeles.
Gudfaren II Foto: imdb.com
 • 1. plass: Gudfaren II (1974)

På førsteplass troner Gudfaderen II, et familiedrama og en gangsterthriller, men også en innsiktsfull film om businessverdens skyggeside. Legendariske sitater som “I’ll make him an offer he can’t refuse;” og “It’s business, not personal” har senere blitt adoptert av mang en næringslivsleder.

Regissert av Francis Ford Coppola, skrevet av Coppola og Mario Puzo. Blant skuespillerne finner vi Al Pacino, Robert de Niro (riktignok ikke samtidig i filmen – det skjedde først i filmen Heat i 1995), Marlon Brando, Diane Keaton og flere.

Mafiaepos og en av historiens beste filmer, kanskje den aller beste. Andre kommentarer er overflødige – annet enn å si at det ikke er ofte at oppfølgeren er bedre enn den første – som også er fantastisk.

Citizen Kane Foto: imdb.com
 • 2. plass: Citizen Kane (1941)
  Regissert av Orson Welles, skrevet av Herman Mankiewicz. Joseph Cotton spiller hovedrollen, med seg har han navn som Dorothy Comingore og Ray Collins. Regissøren spiller også selveste Kane.

  Modellert av Mankiewicz etter livet til mediemogulen William Randoplh Hearst (som førstnevnte ble uvenner med), og i mange tiår holdt frem som verdens beste og mest innflytelsesrike film av alle prestisjefylte organisasjoner og fora som mener noe om slikt. Enorm cinematografisk betydning, blant annet med teknikken “deep focus”, hvor både forgrunn, mellompartier og bakgrunn er i samme skarpe fokus. Filmen har påvirket regissører som John Huston, Brian de Palma, Francis Ford Coppola, Stephen Spielberg, Joel og Ethan Coen, Sydney Pollack, Milos Forman, Ridley Scott og talløse andre. Kritikersuksess ved lansering, men initielt noe svak publikumsoppslutning. Det skulle rette seg, for dette er verdens mest omtalte film.
  Gudfaren Foto: imdb.com
 • 3. plass: Gudfaren (1972)
  Regissert av Francis Ford Coppola, skrevet av Coppola og Mario Puzo. Også her finner vi Marlon Brando, Al Pacino og Diane Keaton blant skuespillerne.

  Mafiaepos basert på boken Gudfaren av Mario Puzo (1969). Kåret til den nest beste amerikanske filmen av American Film Institute, kun bak “Citizen Kane”. Et gigantisk ikon av en film som ligger beskyttet i USAs nasjonalbibliotek. Filmen har betydd “alt” for utviklingen av sjangeren og har hatt stor kulturell betydning. Krysset mellom ulovlig og lovlig forretningsvirksomhet og imperiebygging er som et gresk drama. Fullstendig skoledannende.
  Wall Street (1987) Foto: imdb.com
 • 4. plass: Wall Street (1987) 

Regissert av Oliver Stone, skrevet av Stone og Stanley Weiser. Michael Douglas spiller den berømte karakteren Gordon Gekko, i tillegg spiller blant annet Charlie og Martin Sheen.

Skjellsettende betydning som symbol på jappetiden og frie markeder i Reagans USA. Michael Douglas spiller en nøkkelrolle som raideren Gordon Gekko. Referansene står i kø – til virkelige personer som Carl Icahn, Michael Milken, Henry Kravis, John Gutfreund, T. Boone Pickens og Ivan Boesky med mange flere. Filmen har påvirket en hel finansverden – ja, videre enn det. Hele forfatterskapet til utmerkede Michael Lewis (Liar’s Poker, Moneyball, The Big Short) er preget av filmen. 

Goodfellas Foto: imdb.com
 • Delt 5. plass: Goodfellas (1990)
  Regissert av Martin Scorsese, skrevet av Scorsese og Nicholas Pileggi. Blant skuespillerne finner vi trioen Robert de Niro, Ray Liotta og Joe Pesci.

  Ja, et kriminaldrama og et mafiaepos, men også businessaspektene er sentrale i denne filmen med bakgrunn i livet til Henry Hill og hans venner fra 1955 til 1980. Boken Wiseguy av Pileggi – som filmen er bygget på – er en biografisk skildring. Scorseses skarpe fortellerstil og ultrastilsikre regissering gjør filmen til en diamant og et ikon. Gruppetilhørighet og den evige kampen mellom grådighet og frykt, mellom det gode og det onde, enhver gresk dramaforfatter fra antikken ville vært stolt. Denne er også preservert og dermed ikonisert av Library of Congress.
  Inside Job Foto: imdb.com
 • Delt 5. plass: Inside Job (2010)
  Regissert av Charles Ferguson, skrevet av Ferguson, Chad Beck og Adam bolt. Matt Damon har fortellerstemmen.

  Dokumentarfilmen “Inside Job” gir en sammensatt analyse av finanskrisen i 2008, som kostet mer enn 20 billioner dollar. Blant intervjuobjektene finner man finansmannen George Soros, tidligere sentralbanksjef Ben Bernanke og tre amerikanske presidenter. Filmen regnes som den beste dokumentaren om finanskrisen.

  The Big Short Foto: imdb.com
 • 6. plass: The Big Short (2015)
  Regissert av Adam McKay, skrevet av McKay og Charles Randolph. I filmen følger man fire ulike hovedkarakterer, spilt av Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling og Brad Pitt.

  Basert på boken med samme navn av den prisbelønte forfatteren og journalisten Michael Lewis handler dette om hedgefond og deres aktiviter frem til og i forbindelse med kollapsen i det amerikanske boligmarkedet. Tre separate historier i filmen viser veien frem til kollapsen i dette markedet i 2007 – og hvilke konsekvenser dette fikk. Glimrende beskrevet av et utsøkt skuespillerlag.
  Margin Call Foto: imdb.com
 • 7. plass: Margin Call (2011)
  Regissert og skrevet av Jeffrey McDonald Chandor. Blant skuespillerne finner vi Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Stanley Tucci og Demi Moore.

  Filmen var ikke uviktig å i utløse Occupy Wall Street-bevegelsen! Markeder og finansfolk er amoralske, penger er fysikk, “the greater good” er ikke med i planen. Dette omhandler finanskrisen i 2007 og 2008, og historien bygger på livet i Goldman Sachs, Merrill Lynch, Lehman Brothers og andre kjente finanshus. Hovedpersonens navn John Tuld (Jeremy Irons) spiller på Richard Fuld i Lehman og John Thain i Merrill Lynch. Begge var toppsjefer i sine hus under finanskrisen. Det gjelder å dumpe giftige aktiva (“toxic assets”). Påvirkningen fra “Wall Street” er tydelig.
  The Wolf Of Wall Street Foto: imdb.com
 • 8. plass: The Wolf Of Wall Street (2013)
  Regissert av Martin Scorsese, skrevet av Terence Winter. I hovedrollen finner vi Leonardo DiCaprio, i tillegg spiller blant andre Jonah Hill, Margot Robbie og Matthew McConaughey.

  Filmen er basert på boken av Jordan Belfort om hans karriere og liv, lureri, stoffmisbruk, kriminalitet, konkurs – her tas det i så det holder. Belfort sier filmen beskriver stemningen, galskapen, penge- og narkobruken på en ganske presis måte. Filmen har for øvrig faktisk satt verdensrekord i banning (Goodfellas ligger også godt an der). Fra de mondene kontorene til L.F. Rothschild på Manhattan til det Wasp-klingende røverreiret Stratton Oakmont, finanssjappa i råtne lokaler på Long Island; dette er grådighet og galskap. Quaalude-scenen hvor gutta kryper og åler seg over gulvet er så sinnssyk at selveste William Burroughs ville kjent seg godt igjen. Gutta i NRK-serien “Exit” blir som keitete søndagsskolespeidere i forhold …
  Boiler Room Foto: imdb.com
 • 9. plass: Boiler Room (2000)
  Regissert og skrevet av Ben Younger. Skuespillergalleriet inkluderer Giovanni Ribisi, Vin Diesel, Nia Long og Ben Affleck.

  Her er arven fra Gordon Gekko overtydelig, meglerne elsker å sitere fra filmen “Wall Street”, aksjer pumpes og dumpes. IPO-virksomhet fra helvete “from somewhere off the Long Island Expressway”. Ribisi spiller megler Seth Davis som hukes av SEC for 26 lovbrudd, og etter hvert stormer halve FBI inn i kontorene til meglerfirmaet. Seth har prøvd å stenge firmaet, men det er for sent. Glitrende spilt alt sammen.
  Other People's Money Foto: imdb.com
 • 10. plass: Other People's Money (1991)
  Regissert av Norman Jewison, skrevet av Alvin Sargent. Danny DeVito har hovedrollen, og spiller sammen med Penelope Ann Miller, Gregory Peck og Piper Laurie.

  Filmen, basert på skuespillet ved samme navn som er skrevet av Jerry Sterner, fortjener en plass på listen fordi den i og for seg er god, men mest fordi den viser uvennlige oppkjøp i en skjærende kontrast til finansielt naive industrifolk “på landet”. Manhattan-“raider” Larry “The Liquidator” Garfield (Danny DeVito) mot vennlige, naive Jorgy Jorgenson (Gregory Peck) i New England Wire & Cable Company i småbyen i Rhode Island. Filmen fikk sånn passe god mottagelse da den kom, men har vokst i relevans og status siden. Her er mye å kjenne seg igjen i, fortalt på en grei måte.

Verdt å nevne: "The Social Network" (2010) om etableringen av Facebook, "The Apartment" (1960) om for mye lojalitet overfor firma og sjefer og "The Firm" (1993) – basert på en av John Grishams bedre bøker.