<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Åpner salgsutstilling med "Sveaas"-kunstner

I dag åpner en salgsutstilling hos Galleri Gerhardsen Gerner i Oslo med L.A.-kunstneren Lari Pittman. Bildene koster opptil 2,7 millioner kroner pr. stk. Både Sveaas, Kagge og Stordalen er fans av kunstneren.

L.A-kunst i Oslo: Lari Pittman-verket “Iris Shot: Opening and closing #5” selges for 2,7 millioner kroner hos Galleri Gerhardsen Gerner på Tjuvholmen. Foto: Galleri Gerhardsen Gerner
Livsstil

Kunsten til den amerikansk-colombianske kunstneren Lari Pittman skulle ha prydet veggene i The Twist på Kistefos-museet i sommer. Men på grunn av corona gikk ikke det, og investor Christen Sveaas plukket istedenfor bilder fra nye Christen Sveaas’ Kunststiftelse til utstillingen.

I dag mandag 7. september åpner en salgsutstilling med nettopp Pittman hos Galleri Gerhardsen Gerner på Tjuvholmen i Oslo. Forlegger Erling Kagge og hotellinvestor Petter A. Stordalen er også fans av Pittman.

Fan I: Christen Sveaas er fan av Lari Pittmans kunst. Foto: Per Martin Norli

Motivene preget av corona

Galleriet har fått inn åtte bilder til utstillingen. Det fleste arbeidene er laget tidligere i år og bærer preg av coronasituasjonen med sine mørke farger.

– Lari var ikke utenfor huset sitt i Los Angeles i hele vår, sier Atle Gerhardsen, som traff kunstneren første gang på nittitallet. Gerhardsen driver og eier galleriet sammen med Nicolai Gerner-Mathisen.

– Motivene i landskapene Lari har malt preges av usikkerheten og spenningen i tiden vi lever i nå. I hvert arbeid er det som om man ser gjennom en linse på et filmsett. Ofte maler Lari dyr og har med elementer fra Sør-Amerika. Det er mye symbolisme og et imponerende håndverk, mener han.

Kunst for 17 mill.: I alt skal det selges kunst for nesten 17 millioner kroner. Lari Pittmans papirarbeider (t.h.) koster 225.000 kroner, mens maleriene (t.v.) ligger på 2,7 millioner kroner. Foto: Galleri Gerhardsen Gerner

Kunst for 17 mill.

De store maleriene måler ca. 2,0 x 2,4 meter og koster 300.000 dollar, eller 2,7 millioner kroner. Papirarbeidene er priset til 25.000 dollar, dvs. 225.000 kroner. I tillegg selges et stort maleri fra 2012.

Det vil si at det skal selges kunst for nesten 17 millioner kroner kroner, en høy sum i norsk sammenheng. Svært få norske kunstnere klarer å selge arbeider for over en million kroner.

Noe er allerede solgt før åpningen, men galleriet vil ikke kommentere hva eller for hvor mye.

– Vi er veldig fornøyde så langt, sier Gerhardsen dagen de åpner.

– Mandag er en uvanlig dag å åpne en utstilling på? Man legger det som regel tettere mot helgen?

– Jeg leste nylig at enkelte kirker ønsker å holde søndagspreken på en hverdag for å trekke mer folk. Kanskje flere har mulighet å delta på en kunståpning på en mandag, sier han.

Uvanlig åpningsdag: Atle Gerhardsen hos Galleri Gerhardsen Gerner åpner utstillingen med Lari Pittman på en mandag. Her fra utstilllingen med britiske Julian Opies kunst i galleriet i fjor. Foto: Heiko Junge

Sveaas og Kagge

Pittman (68) tilhører en gruppering unge kunstnere som slo seg opp på slutten av åttitallet i filmbyen Los Angeles. De slo ikke ordentlig igjennom før et tiår senere på gruppeutstillingen Helter Skelter: L.A. Arts in the 1990s som ble vist på det kunstnerdrevne museet MOCA i filmbyen i California.

William Flatmo har ansvaret for kunstsamlingen til Sveaas.

– Pittman er en viktig kunstner i samlingen. Gjennom hele sitt kunstnerskap har han vist evne til å fornye seg, sier Flatmo.

Lari Pittman er en viktig kunstner i samlingen til Christen Sveaas.
William Flatmo

Etter det Kapital kjenner til, har også polfarer og forlegger Erling Kagge Pittmans kunst i sin samling. Petter A. Stordalen har også kjøpt inn verker av kunstneren til hotellene sine.

Bildene på salgsutstillingen på Tjuvholmen kan man se frem til november. 

Åttedobling på Kistefos – passert 100.000 besøkende

Kistefos-museet har utvidet sesongen etter sommerens suksess. Frem til 11. oktober er det åpent som normalt, men etter det er det nå også mulig å besøke stedet i helgene nesten helt frem til jul.

Sveaas’ siste kunstkjøp

Fan II: Forlegger Erling Kagge er fan av Lari Pittmans kunst. Foto: Vidar Ruud