<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Ny kunstrekord i det norske auksjonsmarkedet

Tirsdag kveld ble det satt ny rekord i det norske auksjonsmarkedet da et maleri av Theodor Kittelsen ble solgt for 14 millioner kroner. Ingen andre kunstverk har tidligere blitt solgt for et så høyt beløp på auksjon i Norge. Kittelsen knuste dermed sin gamle rekord.

Ny rekord: Theodor Kittelsens "Andersnatten" fra 1903 ble solgt for 14 millioner kroner. Det er ny rekord i det norske auksjonsmarkedet. I forkant var bildet vurdert til åtte til ti millioner kroner.  Foto: Blomqvist Kunsthandel
Livsstil

Det var stor spenning før Blomqvists jubileumsauksjon om det ville bli ny rekord i det norske auksjonsmarkedet. Det ble applaus da hammeren til slutt ble klubbet på hele 14 millioner kroner for maleriet "Andersnatten", malt av Theodor Kittelsen i 1903. Bildet var i forkant vurdert til åtte til ti millioner kroner.

Summen på 14 millioner kroner er 1,2 millioner høyere enn den forrige rekorden. For to år siden bladde nemlig investor Christen Sveaas opp 12,8 millioner kroner for et annet bilde av Kittelsen, "Guldhornet". Det var Kapital som avslørte at han var kjøperen i fjor. Nå slo Kittelsen dermed Kittelsen. Men om Sveaas nå slo Sveaas, altså at han var kjøperen, vites ikke.

Det som er sikkert er at omkostninger på Kittelsen-tilslagene kommer på toppen av rekordtilslagene.

Kjøpt for en tusenlapp

Auksjonarius Elisabeth Vik Forsberg startet på syv millioner kroner da det var tur for Kittelsen-bildet. Lenge var det stille i salen. Det var på grensen til pinlig at hun ikke gikk videre til neste objekt. Men så rant budene inn, noe både auksjonshuset, men ikke minst selgerne, kan være ekstremt glade for.

Verkseier Arild Berg kjøpte nemlig Kittelsen-bildet "Andersnatten" for tusen kroner i 1904. Det har siden vært i familien, altså i over 100 år. Inflasjonsjustert tilsvarer tusen 1904-kroner ca. 80.000 kroner i dag. Arvingene som nå har solgt kan dermed innkassere en kjempegevinst.

Ingen dyre Sohlberg'er solgt

Jevnt over var det en ganske god kveld for Blomqvist. I forkant mente mange at vurderingene var høye. Ca. to tredjedeler av kunstverkene ble solgt. Auksjonshuset kommer selvfølgelig til å smykke seg med Kittelsen-rekorden i lang tid. Men det var flere av de dyreste bildene som ikke ble solgt. 

Det var blant annet tilfellet for tre verk signert Harald Sohlberg, som alle var vurdert til over millionen. Det dyreste hadde prislapp på hele fem til seks millioner kroner. 

I utlandet er Sohlberg solgt for 21,9 millioner kroner på auksjon. Det var i London i fjor hos auksjonshuset Sotheby's at "Modne jorder" oppnådde denne summen. Det er bare Edvard Munch-verk som er solgt for høyere beløp. Munch stiller som kjent i en egen klasse med "Skrik"-salget som endte på nesten en milliard kroner. 

Hos Blomqvist endte den høyeste Munch-noteringen på 2,7 millioner kroner for litografiet "Eva Mudocci". Et Munch-maleri til 5 til 6,5 millioner kroner var det ingen som ville ha.

Stor interesse for Karsten

Mandag ble det kjent at et maleri signert Ludvig Karsten satte ny rekord for Karstens kunst i auksjonsmarkedet. Det var hos Christiania Auksjoner at maleriet "Misse i sengen" ble klubbet for 6,2 millioner kroner. Inkludert omkostninger måtte kjøper ut med over 7,8 millioner kroner, ifølge VG, som omtalte saken. Bildet var i forkant vurdert til 1,5 til 2 millioner kroner. En kunsthandler skal ha kjøpt bildet på vegne av en samler.

Den tidligere rekorden for Karsten lå etter det Kapital erfarer på 2,4 millioner kroner. Grunnen til at bildet hos Christiania gikk så mye høyere, er etter det Kapital kjenner til at det var for lavt vurdert. "Alt" stemte angivelig for dette bildet: Proveniensen, altså eierrekken, tilstanden og årstallet det var malt, dvs. i 1914.

Karsten-bildet "Gutter på stranden" var vurdert til 1,2 til 1,4 millioner kroner hos Blomqvist. Det gikk for 2,9 millioner kroner til et telefonbud. Det andre Karsten-motivet, "Barn og kalkuner", var det ingen som bød på. Det var forhåndsvurdert til 1,5 til 1,7 millioner kroner.

I privatmarkedet er Karsten omsatt for høyere beløp enn rekorden hos Christiania mandag kveld på 6,2 millioner kroner.

Ulltveit-Moe fikk ikke solgt

Men den hardt, økonomisk prøvede investoren Jens UIltveit-Moe fikk ikke solgt det gigantiske bildet av Bjarne Melgaard hos Blomqvist tirsdag kveld. 

I forkant var bildet vurdert til 1,2 til 1,5 millioner kroner, noe Kapital tidligere har omtalt. Det var ingen som rakte opp spaden under Blomqvist jubileumsauksjon. Det til tross for at auksjonarius "kun" bad om et åpningsbud på én million kroner. 

Usolgt: Ingen ville ha et Bjarne Melgaard-maleri som Jens Ulltveit-Moe forsøkte å selge hos Blomqvist for over en million kroner. Foto: Blomqvist Kunsthandel

Dette er altså det andre Melgaard-bildet på kort tid Ulltveit-Moe ikke får solgt. 

Andre høydepunkter

Andre høydepunkter hos Blomqvist var salget av et fargemetalltrykk av Rolf Nesch vurdert til 1 til 1,2 millioner kroner. Det ble klubbet for 1,65 millioner kroner til et telefonbud.

Kitty Kielland-maleriet "Torvmyr" gikk for 300.000 kroner, mot forhåndsvurderingen på 250.000 til 300.000 kroner. Det ble også satt ny rekord for en skulptur av Aase Texmon Rygh til 350.000 kroner. En skulptur av Gustav Vigeland endte på hele 1,1 millioner kroner, 700.000 over forhåndsvurderingen.

Milliardærene Christen Sveaas og Nicolai Tangen er begge fans av Johs. Rian. Rian-bildet "Sort form mot gult og blått" var det rift om. Det ble solgt for 420.000 kroner mot forhåndsvurderingen på 230.000 til 250.000 kroner. Mindre interesse var det for et Gunnar S. Gundersen-bildet som ble solgt for 150.000 kroner.

Usolgt

Hans Fredrik Gude-maleriet "Aftenro i en norsk uthavn" var det ingen som ville ha. Det var vurdert til 2 til 2,5 millioner kroner. I katalogen står det at selger er eiendomsmilliardæren Edgar Haugen jr. Han har sagt til Kapital at det ikke er han som er eier av bildet.