<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Cashet inn: Nelson Blitz jr. solgte et Madonna-trykk for 15,7 millioner kroner forrige uke. Her er han avbildet på Munchmuseet under et besøk i 2016. Da hadde han lånt ut flere bilder. Foto: Cornelius Poppe

Ny Munch-rekord: Madonna-trykk solgt for 15,7 millioner

Forrige uke ble et Madonna-trykk signert Edvard Munch solgt for 15,7 millioner kroner i New York. Det er ny rekord for det motivet.

Munchs kunst er den som oppnår de aller høyeste prisene av norske kunstnere. Nå er det satt ny rekord for en versjon av det ikoniske “Madonna”-motivet.

Det var i forrige uke at litografiet “Madonna” ble lagt under hammeren hos Sotheby’s i New York og ble klubbet for 15,7 millioner kroner. Det er den høyeste summen som er oppnådd for det motivet på auksjon.

Inkludert omkostninger måtte kjøper ut med 18,5 millioner kroner.

Ny rekord: Dette “Madonna”-litografiet laget av Edvard Munch ble solgt for 15,7 millioner kroner på auksjon i New York. I alt måtte kjøper ut med 18,5 millioner kroner. Foto: Sotheby's

Finnes i 200 eksemplarer

– Dette er ny rekord for et ikke-håndkolorert “Madonna”-litografi av Munch omsatt på auksjon, skriver Sotheby’s representanter i Norge i et nyhetsbrev.

Den nest høyeste pris var på auksjon hos Grev Wedels Plass Auksjoner i 2013 der kjøperen betalte vel ti millioner kroner inkludert omkostninger.

Munchmuseet eier i dag 117 “Madonna”-trykk, men man antar at det internasjonalt finnes i underkant av 200 stykker av dette verket, ifølge Sotheby’s-representantene Brundtland og Krosby.

Kom fra kjent samling

“Madonna”-en som ble solgt nå er datert 1895–1902 og trykket i fargene sort, rødt, blått og olivengrønt.

Selgerne er ekteparet Catherine Woodard og Nelson Blitz Jr. Kapital intervjuet Blitz da han var på besøk i Norge for noen år siden og deler av samlingen deres var lånt ut til en utstilling på Munchmuseet.

Rekorden for et Munch-trykk i auksjonsmarkedet er på 26,4 millioner kroner pluss omkostninger. Det er omsatt trykk for høyere summer i det private markedet.

“Skrik”-pastellen til Petter Olsen ble som kjent solgt for nesten en milliard kroner i 2012.

Livsstil
Reportasjer