<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Omsetningen ned 35 prosent uten alkoholservering

I begynnelsen av november skrev Kapital.no at suksessrestauranten Geita holder åpent med “hvite uker” som følge av skjenkeforbudet. Hvordan har det egentlig gått?

Alternativ vri: Restauranten Geita på St. Hanshaugen holder åpent med Hvite uker som en følge av skjenkeforbudet. Foto: oh-la-la.no
Livsstil

– Før nedstengningen hadde vi en full reservasjonsliste for både november og desember, sier Joakim Thorstensen, daglig leder av Geita, restauranten som åpnet i september 2020 og har fått mange gode kritikker.

– Da nedstengningen kom, fikk vi 30–50 reservasjoner kansellert i uken, noe som gir opp mot 150 gjester. Med tanke på at vi er en liten restaurant med 24 sitteplasser på en fullbooket bordsetning og to bordsetninger om dagen, så er dette ekstremt mange avbestillinger, forteller han.

Da nedstengningen kom, fikk vi 30–50 reservasjoner kansellert i uken, noe som gir opp mot 150 gjester.
Joakim Thorstensen, daglig leder av Geita

Men fordi mange ønsket å besøke restauranten, ble ikke tallene så ille likevel.

– Heldigvis har vi hatt mange andre gjester som har benyttet anledningen til å komme på besøk fordi det ble ledig. Resultatet var at vi mot jul hadde så godt som fullbooket alle dager, sier han.

65 prosent av forventet omsetning

Geita er en av få restauranter som har holdt åpent etter skjenkeforbudet ble innført. Thorstensen sier at de har gått ned til 65 prosent av forventet omsetning for tiden frem til jul, men at de er fornøyde med at de holdt åpent.

– For oss var det naturlig å fortsette å holde åpent selv om det blir en annen type drift enn hva vi i utgangspunktet skulle ønsket. Det er heller ingen av de ansatte på Geita som har lyst til å sitte hjemme. Vår lidenskap handler om å gi gjestene våre den beste opplevelsen vi kan. Så om det er med eller uten alkohol spiller ingen rolle for vår del, sier han.

Droppet USA-tilbud: Oslo-kokken Axel Nordahl fikk tilbud om å jobbe for grunnleggeren av Michelin-restauranten Grace i Chicago, men satser isteden på en folkelig, såkalt fine dining-restaurant ved St. Hanshaugen i Oslo. Her før åpningen i fjor sommer. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Det er kokken Axel Nordahl som i utgangspunktet hadde ideen til restauranten og endelig fikk åpnet Geita i fjor høst etter mye arbeid og forsinkelser. Han fikk tilbud om å jobbe for grunnleggeren av Michelin-restauranten Grace i Chicago, men satser i stedet på en folkelig, såkalt fine dining-restaurant i Geitmyrsveien ved St. Hanshaugen i Oslo.

Gir seg ikke

Da skjenkestoppen ble innført av byrådet i høst som følge av corona, laget sommelieren på Geita en alkoholfri drinkmeny.

“Hvit” drikkepakke: Restauranten Geita har laget en drikkepakke av frukt og grønt. Foto: oh-la-la.no

– Vi får veldig gode tilbakemeldinger på vår alkoholfrie drikkeløsning. Slik vi gjør det, lager vi all drikke på huset selv. Da har vi full kontroll på kvalitet, og hva vi ønsker å servere til de ulike rettene. Vår erfaring med dette er absolutt positiv. Vi har derfor funnet ut at dette er en løsning vi kommer til å fortsette med parallelt med vinpakke når det igjen blir lov til å servere alkohol i Oslo.

Signaturrett: Biff tartar med steinsopp dekket av et lokk basert på pozusaus og pyntet med avruga. Foto: Privat

– Hvor lenge kan dere holde på med “hvite uker”?

– Vi skal kunne fortsette med hvite uker så lenge vi må forholde oss til det. Det som avgjør om vi kan holde på med dette i lang tid fremover, er hvor trygg befolkningen i Oslo føler seg på å gå ut på restaurant. Hos oss er det få bord, godt med plass mellom bordene og kun bordservering. Vi er og har alltid vært flinke når det gjelder hygiene. Vi følger alle smittevernregler og gjør alltid vårt beste for at våre gjester skal føle seg trygge når de kommer på besøk til oss.

Vi skal kunne fortsette med hvite uker så lenge vi må forholde oss til det.
Joakim Thorstensen, daglig leder av Geita

Nøye med smittevern: Restauranten Geita sier de følger alle smittevernregler og alltid gjør sitt beste for at gjestene skal føle seg trygge når de kommer på besøk. Foto: Privat

Tråere 2021-start

Oppstarten på det nye året har vært tråere for restauranten.

– Som de fleste uker før jul var vår første uke i januar preget av usikkerhet. Mange reservasjoner ble kansellert på grunn av de tiltakene som er gjeldende samt at folk er generelt bekymret for situasjonen i Oslo. Men heldigvis var det også mange som da benyttet sjansen til å kapre seg et bord på kort varsel, sier de.

Lysglimt: – Heldigvis var det også mange som benyttet sjansen til å kapre seg et bord på kort varsel, sier Joakim Thorstensen, daglig leder av Geita. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Ifølge restauranten var det så godt som fullt belegg på syv av ti bordsetninger den første uken.

– Alt i alt ikke en perfekt start på året, men med tanke på tilstandene i Oslo for tiden er vi glade for at vi fortsatt kan holde åpent og sørge for at våre gjester kan få et hyggelig besøk hos oss. Fremover håper vi på at ting går mer tilbake til normalen for oss og resten av våre kolleger i restaurantbransjen. Vi vil jo egentlig bare gi folk en pause fra hverdagen og ta vare på dem i noen timer, sier han. 

Andre tilsvarende restauranter som holder åpent er blant annet Nodee og À L’aise. I det litt lavere sjiktet finner man Olivia og Kverneriet.