<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
– En av de største vi har laget: Kunstnerduoen Elmgreen & Dragset har laget utsmykningsoppdraget på nye Penn Station i New York hvor flere hundre mennesker passerer hver dag.  Foto: Elmgreen & Dragset

Dansk-norsk duo med ny giga-kunstinstallasjon i New York

En bassengskulptur formet som et stående kjempeøre, en Prada-salgsbod i ørknenen og nå et kunstverk på størrelse med en fireromsleilighet i The Big Apple. Flere norske milliardærer har også kjøpt kunsten til Elmgreen & Dragset.

I et nedstengt New York med stor usikkerhet rundt hvem som skulle bli USAs neste president skjedde det en aldri så liten sensasjon, i hvert fall sett med norske øyne. Det var “avdukingen” av en ny skulptur av den dansk-norske kunstnerduoen Elmgreen & Dragset.

– Elmgreen og Dragset har nettopp gjort ferdig et fantastisk nytt utsmykningsoppdrag på nye Penn Station, The Moynihan Train Hall, i New York City. Dette er et av de større offentlige byggeprosjekter i byen på mange år, sier gallerist Atle Gerhardsen i Gerhardsen Gerner og som representerer kunstnerne.

Kunstverk i ørkenen: Miuccia Prada forlangte egenhendig å få plukke ut og levere sko til kunstprosjektet “Prada Marfa”, som “kiosken” i ørkenen i Texas. Foto: James Evans

Ifølge The New York Times har stasjonen kostet ca. 14 milliarder kroner. Mange hundre tusen mennesker skal passere hver dag.

Elmgreen & Dragset er kjent for store og spektakulære verk med en ironisk twist og er et slags sidestykke til arkitektfirmaene Bjarke Ingels Group (nye museumsbygget The Twist på Kistefos) og Snøhetta (Operaen i Oslo), som begge har tegnet bygninger verden over.

– Største vi har laget

Nå er det i New York Elmgreen & Dragset permanent skal få vise et verk i et hverdagslig miljø. Deler av den nye togstasjonen er et gammelt postkontor. Under bakken møtes flere tunneler i et kryss. Akkurat der henger kunstverket “The Hive”, eller bikuben på norsk.

Traff hverandre på byen: Norske Ingar Dragset (t.h.) og Michael Elmgreen var tidligere et par. Nå er de kun kolleger og bor og jobber i Berlin. Foto: Elmar Vestner

– Installasjonen er en av de største vi har laget, sier kunstnerne i en uttalelse.

Det er en oppned-skulptur. På et område på 80 kvadratmeter, tilsvarende en fireromsleilighet, har kunstnerne fått montert 91 bygninger som henger ned fra taket med lengder opptil nesten tre meter.

– Det er veldig spesielt å få et slikt oppdrag på Manhattan i New York. Dette ligger veldig sentralt, like ved Madison Square Garden, sa trønderen Dragset nylig til Adresseavisen.

– Vi har bygget en liten by inni byen. Det er veldig spesielt. Vi ville ha noe som overrasker. Når du kommer inn, ser du bygningene som henger over deg som istapper og skinner i forskjellige lysstyrker, sa han til Adresseavisen.

– By inni byen: – Vi har bygget en liten by inni byen, forklarer Elmgreen & Dragset om kunstverket. Foto: Elmgreen & Dragset
– Spesielt å få et slikt oppdrag: Togstasjonen var tidligere postkontor. – Dette ligger veldig sentralt, like ved Madison Square Garden, sa kunstneren Ingar Dragset nylig til Adresseavisen. Foto: SPENCER PLATT

Prada-eier leverte sko

– “The Hive” er inspirert av ikonisk arkitektur fra hele verden og er en hyllest til hvordan vi lever livene våre i metropoler over hele verden og klarer å sameksistere til tross for forskjellene våre, sier Elmgreen & Dragset, som ikke fikk delta på åpningen grunnet corona.

Kunstinstallasjonen er inspirert av ikonisk arkitektur fra hele verden.
Elmgreen & Dragset, kunstnere

De har jobbet med verket i halvannet år. Det er Empire State Development og Public Art Fund som har bestilt og betalt for installasjonen.

Verket i New York føyer seg inn i rekken av spektakulære verk de to kunstnerne har laget.

Et av de aller første de fikk massiv oppmerksomhet for, var en “kiosk” med Prada-produkter. Den ble plassert midt i ørkenen i Texas langs Highway 90 i 2005.

Kunstnerne pleier kontakt med sjefen for det italienske luksusmerket Prada, Miuccia Prada, fortalte kunstnerne til Kapital i 2017.

Hun forlangte egenhendig å få plukke ut og levere sko til kunstprosjektet “Prada Marfa”, som “kiosken” i ørkenen heter.

Van Gogh's øre: Elmgreen & Dragset fikk stengt av deler av verdens kanskje travleste handlegate, Fifth Avenue i New York, da de skulle plassere det ni meter høye kunstverket “Van Gogh’s Ear” utenfor Rockefeller Center. Foto: Jason Wyche/Courtesy public art fund/NY

“Dilemma” i Oslo

I 2016 fikk Elmgreen & Dragset igjen betydelig oppmerksomhet i pressen og sosiale medier for kunstverket “Van Gogh’s Ear”. Det er et svømmebasseng på høykant formet som van Goghs øre, og som en periode var plassert foran Rockefeller Center i New York. Det målte hele ni meter.

Fan: Investor Christen Sveaas har kjøpt flere skulpturer av Elmgreen & Dragset. Foto: Per Martin Norli

Elmgreen og Dragset er utstilt i prestisjefulle museer, Tate Modern i London og The New Museum. I 2014 hadde Astrup Fearnley Museet en egen utstilling med kunsten deres. Det er minst to milliardærer i Norge som har kjøpt Elmgreen & Dragset-verk, investor og storsamler Christen Sveaas og eiendomsinvestor og kunstelsker Christian Ringnes.

Omfattende: Skulpturen "Dilemma" av Elmgreen & Dragset ble ved hjelp av helikopter montert og satt på plass i Ekebergparken i 2017. Foto: Heiko Junge/NTB

I skulpturparken på Kistefos er de representert med fire verk. I 2017 ble skulpturen “Dilemma” avduket på Ekeberg. Året før kjøpte Ringnes et annet verk av Elmgreen & Dragset: “Powerless Structure” har lenge stått i resepsjonen på Grand Hotel i Oslo.

Vekker interesse: Eiendomsinvestor Christian Ringnes og kunstner Ingar Dragset hilser på barn i Ekebergparken under planleggingen av Elmgreen & Dragsets nye skulptur i 2017. Foto: Audun Braastad
Over hele verden: Eiendomsinvestor Christian Ringnes kjøpte en liten utgave av Elmgreen & Dragsets “Powerless Structure” til å ha på Grand Hotel. En større versjon stod på Trafalgar Square i London en periode i 2012. Her er kunstnerne på plassen. Foto: Lefteris Pitarakis

Den er en gutt på en gyngehest. En større versjon fikk stå en stund sammen med klassiske admiral Nelson på Trafalgar Square i London i 2012.

Solgt for en mill.

– Vi har nylig solgt et Elmgreen & Dragset-verk og får snart inn flere, sier Atle Gerhardsen hos Gerhardsen Gerner, som driver galleriet sammen med Nicolai Gerner-Mathisen og holder til både i Oslo og i Berlin.

Nylig solgt: Elmgreen & Dragsets verk “Couple, Fig. 5” datert 2020 er solgt for ca. en million kroner. Foto: Gerhardsen Gerner

Verket som nå er solgt heter “Couple, Fig. 5” og ble laget i 2020. Det måler over to meter. Gerhardsen forteller også at en av skulpturene på Kistefos skal til Prada Foundation i Milano til våren.

– Det er åpning der i mai, sier Gerhardsen.

Livsstil
Reportasjer