<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Fersk podcast: Denne uken har Kari Nestaas (t.v.) og Margrethe Hegnar lansert podcasten Kunstpraten. Foto: Eivind Yggeseth

– Du må ha et visst talent for å samle på kunst

I denne ukens episode av “Kunstpraten” er kunstsamler Erling Neby på besøk, og forteller om hvordan han jakter på de aller beste verkene.

Kunstpraten: Kunstsamler Erling Neby om hvordan han har bygget opp samlingen sin
Hifi-gründer Erling Neby har samlet kunst siden 70-tallet. Uten rådgivere har han bygget opp en samling som verdenskjente museer vil låne fra. I Kunstpraten forteller han om hvordan han plukker kunstverk. Produsent: Andreas Drange Jensen

Erling Neby er kjent for å ha tatt Tivoli-radioen til Norge, samtidig som han har bygget opp en kunstsamling bestående av flere hundre verk. Siden 70-tallet har han samlet på kunst, og deler av samlingen blir stadig blir lånt ut til museer verden over.

– Det er alltid veldig gøy å se bildene sine på et hav av vegger i et museum i utlandet, sier Neby.

Hør denne ukens episode her:

Fredagsunderholdning: Annen hver fredag slipper Nestaas og Hegnar en ny episode av Kunstpraten. Foto: Eivind Yggeseth

Nebys samling består i stor grad av verk innenfor konkret og geometrisk kunst, av blant annet Victor Vasarely, Gunnar S. Gundersen, Olle Bærtling og Jan Groth.

– Hva er det du liker med denne kunsten?

– Jeg vet ikke. Det kan jeg ikke forklare. Det er ting som er helt uforklarlig, sier Neby, som ikke bruker rådgivere.

I denne episoden av podcasten Kunstpraten forteller Neby hvordan den 40 år gamle samlingen har blitt til gjennom årenes løp, til tross for at økonomien har vært svingende.

– Du kan spørre ekskoner om hvorfor det var så kaldt i huset, mens jeg var i Paris og kjøpte kunst. Det var ikke så alright, sier han.

Kunstsamler: I den første episoden av Kunstpraten har Nestaas og Hegnar besøk av kunstsamler Erling Neby. Her avbildet med et verk av Jan Groth i bakgrunnen. Foto: Iván Kverme

– Har det vært tyngre tider, har jeg kjøpt grafikk og likt det. Det er veldig hyggelig når ting jeg kjøpte for knapper og glansbilder for 40 år siden har blitt verdifulle. Men jeg er litt ambivalent til det. For da har jeg gjerne ikke råd til å kjøper mer av dem, sier han og tilføyer:

– Hvordan jeg nyter kunsten min, det er litt hemmelig.

Livsstil
Reportasjer