<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Oppdaget tidlig: Maria Pasenau startet med rå bilder på Instagram og er en av de aller yngste kunstnerne Nasjonalmuseet noensinne har kjøpt verker av.  Foto: Andreas Drange Jensen

Samtidskunstner Maria Pasenau: – Jeg tenker på erotikk som noe annet enn stringtruser og skinn

27 år gamle Maria Pasenau har åpnet årets første utstilling på Trafo Kunsthall i Asker med tittelen “The Odder Erotica”. Hos Kunstpraten forteller hun om de siste forberedelsene og hvorfor egendyrkede gulrøtter er noe av de drøyeste hun vet.

– Noen av bildene kan være litt støtende eller drøye, forteller Maria Pasenau om verkene til utstillingen hvor hun har tatt utgangspunkt i erotikk.

Hun er 27 år gammel, og jobber som samtidskunstner fra atelieret sitt i Odda, innerst i Hardangerfjorden.

Pasenau begynte karrieren med rå og ærlige bilder på Instagram, og har i løpet av de siste årene blitt et kjent og ettertraktet navn i kunst-Norge. Kapital anbefalte å følge med på kunsten hennes i 2018 i en artikkel om unge kunsttalenter.

– Spennende å omfavne erotikken

Til tross for sin unge alder har Nasjonalmuseet kjøpt flere verker av henne. Pasenau er en av de yngste kunstnerne noensinne de har kjøpt kunst av.

– Jeg synes det er vanskelig å forklare et typisk bilde av meg, men det er ofte selvportrett og kanskje noen pupper eller nakenhet. Frem til nå har jeg vært streng på at kvinnekroppen ikke skal seksualiseres, men nå er det spennende å omfavne erotikken, forklarer Pasenau.

– Ofte selvportrett: – Jeg synes det er vanskelig å forklare et typisk bilde av meg, men det er ofte selvportrett og kanskje noen pupper eller nakenhet, sier Maria Pasenau på besøk hos Kunstpraten. Foto: Andreas Drange Jensen

Hun åpnet nylig sin ferskeste utstilling på Trafo Kunsthall i Asker, ved navnet “The Odder Erotica”, og som NRK nylig anmeldte.  Statskanalen har også portrettert henne sammen med Bjarne Melgaard i serien "Kunstnerliv".

– Til og med feministisk porno har den samme estetikken vi kjenner fra en manns ståsted. Hele ideen kom fra at jeg tenker på erotikk som noe annet enn stringtruser og skinn, sier hun.

Livsstil
Reportasjer