<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Anders Buchardt

Stor investor: Anders Buchardt har dratt inn store summer på utbygging på Gaustablikk, Hafjell, Kvitfjell, Hemsedal og Oppdal. Foto: Iván Kverme
Livsstil

Anders Buchardt

Anders Buchardt har i løpet av årene vært med på å utvikle over 850 tomter og fritidsboliger, samt hoteller og utleieleiligheter, til en verdi av rundt fem milliarder kroner på Gaustablikk, Hafjell, Kvitfjell, Hemsedal og Oppdal. I tillegg har eiendomsinvestoren flere prosjekter på gang og store arealer for utvikling. Det hele startet med at hotellkonge og milliardær Arthur Buchardt og TV-kjendis Hallvard Flatland sikret seg utbyggerrettigheter i Gausta-området i 2002. Noen år senere gikk Arthur lei av prosjektet, og sønnen Anders overtok farens engasjement. I dag jobber far og sønn Buchardt sammen, men det er Anders som har vært motoren i utbyggingen i den norske fjellheimen. Med stort hell. Fra 2016 til 2020 var samlet omsetning i Gaustatoppen Invest på 145 millioner kroner, med samlet overskudd på i underkant av 65 millioner. Selskapet eies 50/50 av Anders Buchardt og Hallvard Flatland. I tillegg står Anders Buchardt også bak hotell- og leilighetsprosjektet Fýri i Hemsedal, med totale utbyggingskostnader på nordsiden på en milliard kroner. Investoren har også store planer på Hafjell, gjennom Favn Hafjell, med totale investeringer på rundt 900 millioner kroner. Varden, Fýri og Favn eies av Anders Buchardt og faren Arthur via AB Invest, sammen med flere medeiere. Blant dem alpinstjerne Aksel Lund Svindal.

– Hvorfor startet du med leilighets- og/eller hytteutbygging på fjellet?

– Det startet litt tilfeldig. Tilbake i 2004 hadde jeg startet for meg selv og etablert egen virksomhet med utvikling av små boligprosjekter i Oslo. Året etter dukket det opp en mulighet for å utvikle et stort, nytt område på Gaustatoppen. Med lite kunnskap og erfaring, men med mye naivt pågangsmot og innsats, kom prosjektet i gang med bygging av infrastruktur, hyttetomter og leiligheter. Nå er det bygget over 500 fritidsboliger, skianlegg, restaurant og et lite hotell.

– Hva er din beste investering i fjellheimen så langt?

– Det har jeg aldri brukt fem sekunder på å reflektere over. Jeg ser fremover, ikke bakover, og holder meg til filosofien om å bygge stein på stein.

– Hvilket fjell/hytteområde skulle du gjerne hatt tilgang på som du ikke har pr. i dag?

– Vi har utviklingsprosjekter på Gaustatoppen, Hafjell, Kvitfjell, Oppdal og i Hemsedal. Alle er destinasjoner med godt utbygd infrastruktur og gode merkenavn. Eiendomsutvikling krever tilstedeværelse, lokal kjennskap, involvering og engasjement. Da er det riktig å satse videre der vi allerede er snarere enn å jakte nye destinasjoner.

– Hvilke hytteområder er hot og not om fem år? Og hvorfor?

– Det vil avhenge av evnen til de sentrale aktørene på den enkelte destinasjon og ikke minst de respektive lokale myndighetene. Men det er vel ingen overraskelse at jeg har stor tro på de destinasjonene der vi har satset tungt over mange år.

– Hva tenker du om hyttemarkedet de neste to til tre årene?

– Markedet tror jeg vil holde seg bra, men salgstempo og volum vil roe seg. Man opplever allerede knapphet på tilbudssiden mange steder samtidig som kjøperne vil bli mer tålmodige.

– Hva er ditt beste råd til andre som vurderer å starte med fritidsboligutbygging/investering i fritidseiendom?

– Det gjelder å ha nok varer på disken når markedet er sterkt og tilsvarende lite i stille perioder.