<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Pål Georg Gundersen

Betydelig aktør: Utleiekonge Pål Georg Gundersen har en rekke eiendomsinvesteringer i Oslo og i Stavanger, men er også stor på Geilo. Foto: Margrethe Birkeland
Livsstil

Pål Georg Gundersen

Pål Georg Gundersen en av de virkelig store eiendomskongene med en formue på 8,8 milliarder kroner. Mens han utdannet seg til siviløkonom, la Gundersen seg opp penger ved å kjøpe og selge biler. Det var nok til at han fikk kjøpt et råloft som han pusset opp og siden solgte med fortjeneste. Dog var det ikke nok til å få skeptiske banker til å satse på ham. Snart ble Gundersen kjent med Norges mest dekorerte krigshelt, Gunnar Sønsteby. Gundersen bygde et hus for ham, og Sønsteby var så fornøyd at han la inn et godt ord for byggherren i den daværende Vestlandsbanken. Dette, kombinert med at en venn som hadde arvet penger stilte som kausjonist, gjorde at Gundersen fikk kjøpt sin første bygård. Siden har det gått slag i slag. Gjennom Merkantilbygg er Gundersen i dag involvert i en lang rekke eiendomsinvesteringer. Selskapet eier blant annet Frogner House Apartments, som driver med korttidsutleie av leiligheter i Oslo og Stavanger. På Geilo er hotellene Vestlia Resort, Highland Lodge og Bardøla Høyfjellshotell i folden. I tillegg står Gundersen bl.a. bak prosjektene Vestlia Lodge og Highland Lodge Fjellandsby. Vestlia Lodge ble raskt utsolgt i 2018. Highland Lodge Fjellandsby er under bygging. I alt kommer det syv leilighetsbygg.

– Hvorfor startet du med leilighets- og/eller hytteutbygging på fjellet?

– Det er litt tilfeldig. Det startet med at jeg bygget hytte på Geilo i 1987. Så kjøpte jeg Vestlia i 2000. Først var jeg sleeping partner, så ble jeg sittende alene med hotellet. Etter hvert fikk jeg et nytt liv her med kone og barn. Det har ikke vært noen plan eller strategi. Veien har blitt til mens vi har gått.

– Hva er din beste investering i fjellheimen så langt?

– Hele pakken. Totaliteten. Det at jeg valgte å investere på Geilo. Vi har blitt en viktig del av samfunnet her.

– Hvilket fjell/hytteområde skulle du gjerne hatt tilgang på som du ikke har pr. i dag?

– Jeg synes Geilo er best og har kun investert her. Vi har hoteller her, men også tomter. Så vi holder oss her fremover også.

– Hvilke hytteområder er hot og not om fem år? Og hvorfor?

– Geilo er hottest også om fem år. Dette fordi vi har toget og god infrastruktur. Her finnes både matbutikker, Vinmonopol, bowling, badeland, kino, sykkelanlegg om sommeren og alpinanlegg om vinteren. Geilo har nesten alt. I alle fall alt du trenger for et lengre opphold, året rundt. Geilo er som en alpelandsby i Norge. Ingen andre destinasjoner i Norge har det samme innholdet.

– Hva tenker du om hyttemarkedet de neste to til tre årene?

– Hyttemarkedet vil holde seg stabilt fremover, tror jeg. Jeg synes det er vanskelig å spå. Det sagt er det veldig mange nordmenn som ønsker seg et sted på fjellet, og som ennå ikke har skaffet seg det.

– Hva er ditt beste råd til andre som vurderer å starte med investering i fritidseiendom?

– Det er ingen skam å snu. Har man satset på noe som går feil, må man stoppe opp og sette kursen på nytt.