<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
– Et litt større bilde: – I hovedsak går jobben min ut på å guide mine kunder i dette store kunstmarkedet, forteller kunstrådgiver Mie Mortensen på besøk hos Kunstpraten. Foto: Andreas Drange Jensen

Kunstrådgiver Mie Mortensen: – Man må kjøpe, ikke selge

Kunstrådgiver Mie Mortensen jobber for privatpersoner i Oslo og London. På besøk hos Kunstpraten tipser hun om kunst som kan være gode investeringsobjekter og hvilken kunst man absolutt bør holde seg unna.

– Jeg har vokst opp med kunst og ble tidlig tatt med på museer. Det har vært en viktig del av hele utdannelsen min, sier Mortensen.

Hun hadde tenkt å bli arkeolog, men det ble for kjedelig, så Mortensen vendte blikket mot kunstbransjen. Etter å ha studert hos det internasjonale auksjonshuset Christie’s fikk hun jobb der. Nå er hun kunstrådgiver for privatpersoner i Oslo og i London via selskapet M Art Consulting.

– I hovedsak går jobben min ut på å guide mine kunder i dette store kunstmarkedet. Den består veldig mye av kjøp, men også noe salg. Jeg jobber også med å få kundene til å se et litt større bilde enn bare kjøp og salg. Det er endel krefter som må støttes opp under for at kunstnerne skal komme seg videre til å bli en investering til slutt, sier hun.

Jeg jobber også med å få kundene til å se et litt større bilde enn bare kjøp og salg.

På besøk hos Kunstpraten kommer Mortensen med flere eksempler på kunstnerskap hun mener har potensial til å stige i verdi og, ikke minst, hvilke som er hypet.

Kunstpraten får besøk av Mie Mortensen
Kunstrådgiver besøker kunstpraten

Bestefaren samlet Picasso

Noe av det viktigste man må gjøre når man skal kjøpe og investere i kunst er å se, ifølge Mortensen. I episoden forteller hun hvordan man skiller mellom gode og dårlige gallerier, og gir eksempler på hvilke Oslo-gallerier hun mener er dyktige.

Auksjonshusene er et fantastisk sted. Det er da du skjønner hvor mye kunst som blir produsert i verden.

– Auksjonshusene er også et fantastisk sted. Det er da du skjønner hvor mye kunst som blir produsert i verden. Det er et utrolig fint visningsrom å gå og se prisingen, sier hun.

Bestefaren samlet på kunst, deriblant Picasso, og brukte kunsten som en asset.

– Han hadde mye fint, sier Mortensen, som fremdeles får spørsmål om bestefaren i London.

I Basel og på badet: Skulpturen “Legolas” av Yves Scherer på en messe i Basel i 2017. Mortensen har en tilsvarende skulptur på badet sitt hjemme. Foto: Georgios Kefalas

På badet hjemme har hun en stor, rosa skulptur, som skal være den britiske skuespilleren Orlando Bloom.

– Til inspirasjon, sier hun og tilføyer at den sveitsiske samtidskunstneren Yves Scherer, som har laget den, er representert av gallerier i ulike størrelser og dermed blir introdusert for større markedskrefter.

– Jeg synes det er et utrolig privilegium å leve med kunst.

Livsstil
Reportasjer