<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Kunstpraten: Nicolai Tangens kunstsamling blir til bok

Birgitte M. Siem og Inger Schjoldager fra forlaget Orfeus Publishing lager kunstbøker. Hos Kunstpraten røper de hvilke bøker de jobber med fremover.

Kunsten å lage bøker: Hos Kunstpraten forteller Inger Schjoldager (t.v.) og Birgitte M. Siem bak forlaget Orfeus Publishing at de har gitt ut over 100 bøker om kunst. Foto: Lars Brænden Schram
Livsstil

Mange kunstsamlere får laget bøker om samlingene sine, deriblant oljefondsjef Nicolai Tangen. Hvorfor gjør de det? Dette får du svar på i denne episoden av Kunstpraten.

Men de to kvinnene bak forlaget Orfeus Publishing, Birgitte M. Siem og Inger Schjoldager, forteller at de også lager bøker om kunstnere og arkitekter og i forbindelse med utstillinger ved ulike institusjoner. Nylig utgav de en bok om Nasjonalmuseet, som åpner nå. Til sammen har de laget over 100 bøker om kunst.

Aktuell: Boken Det nye Nasjonalmuseet som er utgitt av forlaget Orfeus/Nasjonalmuseet. Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

Bok om “Exit”-arkitekt

Det er dyrt å lage kunstbøker, så Orfeus skaffer finansiering eksternt; enten betaler de som vil få laget boken, eller så får de støtte fra andre. Utsalgsprisene på Orfeus-bøkene ligger langt under hva det koster å lage dem. Da Bibliofilklubben ville ha lin på omslaget av jubileumsboken med tittelen Bok, måtte de bla opp selv.

En av bøkene som har solgt aller best, er boken om Stavanger-arkitekten Tommie Wilhelmsen. Ett av husene hans ble brukt i NRK-suksessen Exit. Auksjonshusene bruker bøkene fra Orfeus jevnlig, først og fremst oppslagsverk om Edvard Munch-verk, men nylig så Kunstpraten en referanse til boken om Christian Skredsvigs kunstnerskap.