<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Bak baren: Jørgen Myhr Stokke lager signaturdrinken Amaretto Mafioso. Foto: Thomas Bjørnflaten

Kakemonster

Jørgen Myhr Stokke gjenskaper italienske sommernetter med trendy ingrediens i en strågul cocktail.

– Amaretto Mafioso er en sommerlig, søt og syrlig drink med kakevibber. Takket være Aquafaba får den et silkemykt skum, sier Jørgen Myhr Stokke hos Meyers på Grünerløkka i Oslo.

Bartenderen: Jørgen Myhr Stokke hos Meyers bar på Grünerløkka. Foto: Thomas Bjørnflaten

Nabolagsbaren ved Birkelunden serverer både øl, vin og drinker. Selv om baren lager det meste av klassiske drinker (“men ikke Espresso Martini eller Mojito”), flokker gjester seg til baren også for de selvkomponerte drinkene. Og ikke minst husklassikeren, Bloody Meyers, en Bloody Mary med bacon. Baren har i tillegg barsnacks som Comté og oliven fra den franske ostebutikken vegg-i-vegg.

Interiøret er dekorert med italienske filmplakater fra 60-tallet, bilder av Rolling Stones-legenden Brian Jones og et portrett av komiker Atle Antonsens karakter Dag, fra TV-serien med samme navn. Antonsen er for øvrig en av eierne av baren. En liten, gammel TV uten lyd viser obskure filmer fra 60- og 70-tallet, hvorav de fleste med sikkerhet har gått under radaren for de fleste.

Med kikerter på handlelisten

Til en av bestselgerne fant de en drink på nettet, som så ble gjort en tvist på i form av et lekkert skum.

Jørgen Myhr Stokke (26)

Barsjef på Meyers

CV: Brygg, Aku Aku og Bar Boca

Aquafaba, eller kikertlake, er de seneste årene blitt en relativt kjent og ikke minst kjær ingrediens hos både eksperter og amatørkokker. I drinken Amaretto Mafioso erstatter laken den tradisjonelle eggehviten. Her brukes den for å gi drinken et hvitt skum og tekstur, samt til å gjøre smaken mer kremet.

Og frykt ikke – det smaker ikke kikerter av vannet. I hvert fall ikke av de som Jørgen bruker.

– Rema1000s rimeligste kikerter er de blant beste. Av de dyreste kikertene kan det ofte smake kikerter av laken, tipser han.

– Amaretto Mafioso er en drink bestående av Amaretto, Limoncello og Aquafaba. Amaretto er en søt mandellikør som passer godt med Limoncello, som er en søt sitronlikør. I tillegg har drinken ferskpresset sitronjuice som gir den litt syre, så det ikke blir altfor søtt.

Siciliansk preg

Den karamellfargede likøren som cocktailen er oppkalt etter, kan minne om flytende marsipan i smaken. Ettersom ingrediensene er italienske, passet det med et siciliansk preg på navnet. Og Sicilia er jo kjent for sine saftige sitroner.

Cocktailen: Amaretto Mafioso. Foto: Thomas Bjørnflaten

Amaretto Mafioso

3 cl Amaretto

3 cl Limoncello

3 cl ferskpresset sitronjuice

2 cl Aquafaba

Sitronskall til pynt

– Drinken er gul på farge, og ingrediensene minner litt om sitronkake. Den passer perfekt som en flytende dessert eller når det er grått ute og man savner sommeren litt. Den er enkel å lage, og perfekt hvis man skal lage til flere hjemme.

– Hell ingrediensene i en tom shaker. Tørrist uten is først for at aquafabaen skal skumme. Fyll shakeren halvveis opp med isbiter og rist – med for mye is vil ikke drinken skumme like bra. Dobbeltsil drinken over et fryst glass, og press et sitronskall over for sitronduft. Pynt med en sitrontvist.

Livsstil
Reportasjer