<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Sjakk matt

En av de beste sjakkbrikkene i sneakerhyllen kommer fra Vans.

Dresskledd: Den amerikanske sangeren Frank Ocean (her med sin mor Katonya Breaux) gjestet en gallamiddag i Det hvite hus med dress og sjakkmønstrede Vans. Et skovalg som vakte oppsikt i en rekke motemagasin.  Getty Images
Livsstil

De spiller trolig en birolle sammen med Hans Olav Lahlums tematiske sjakkvest, men først og fremst er Vans’ mest ikoniske slip-on det enkleste, mest trendy og rimeligste skoparet du kan eie.

Vans #48, også kjent som “Checkerboard”, er blitt en klassiker siden den ble introdusert i 1976. Den startet som en favoritt blant skaterne, men er i dag blitt en sko du kan bruke absolutt alt: til badetøy, til butikken, til mørke jeans, til lyse jeans – eller som sangeren Frank Ocean valgte da han besøkte Det hvite hus i 2017 – til dress.

Vans’ mest kjente modell ble først introdusert av gründeren Van Doren, som ga navnet til selskapet etter at han oppdaget at skatere malte sålene i sjakkbrettdesign. Skoens lansering sammenfalt med fremveksten av musikksjangeren two-tone i Storbritannia, der britiske band som The Specials mikset jamaicanske rytmer med punkrock og new wave og gikk i sjakkmønstrede Vans på scenen for å vise solidaritet mot rasisme.

Skoen fikk en subkulturell fanskare, samtidig som den ble standard fottøy i Californias raskt voksende skatekultur.

Kjent på kino

Det som for alvor blåste skoens popularitet til himmels, var imidlertid 80-tallets første store ungdomsfilm og smash-hit, Fast Times at Ridgemont High med Sean Penn. I senere tid har selskapet gjort en rekke samarbeid med alt fra designere som Marc Jacobs, til Marvel og Disney.

Det er flere grunner til at “Checkerboard” aldri går ut på dato. Mennesket virker å ha vært fascinert av designet siden sjakken ble introdusert i det 6. århundret, de er særdeles enkle å ta av og på, og de ser bedre ut desto mer du bruker dem.

Med den sneakerhypen vi er inne i, er det umulig å trå feil. Og det til 650 kroner.