<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Populære dressklokker: Her ser du en Tank Louis Cartier, A. Lange & Söhnen Orion Weiss 331 og den klassiske Seiko SRPB43.   Kapital

Hva er dressklokken?

Dressklokken er død. Kronprinsen rocker gigantisk pulsklokke til finstasen, og folk flest har for lengst droppet dressen. Her er fire perfekte dressklokker til deg som nekter å gi opp på skjorte og slips.

“Det er bare James Bond som kan gå med sports-Rolex til smoking,” sier fisefine klokkenerder. I realiteten er det ingen som bryr seg. Slik er det også med visse sirkusøvelser noen finner på å gjøre med sløyfe til samme dresskode. “Å dra ut sløyfen og gå med den henslengt over skuldrene skulle vært ulovlig på fest – uansett hvor sent det er,” kan strikte stilsikre finne på å uttale. I realiteten er det ingen som bryr seg. Og nærmest ingen går med smoking lenger uansett. 

Dressklokken lider for øyeblikket samme skjebne. Få bryr seg om gamle stilkoder som sier at “sånn klokke skal du bruke til dress”. Er det noe stort tap? Nei. Kjøp en klokke du liker og bruk den for livet. Men noe håndleddspryd ser bedre ut til dress og finstas enn andre. 

Stor og klumpete Breitling i sjokkfarge med uttrekkbar antenne som sender ut nødsignal til nærmeste internasjonale redningsstasjon? Litt unødvendig om man i selskapet kun skal sitte på en Thonet-stol, spise stakkars hortulan og drikke Petrus i en mistenkelig pent innredet kjeller i Frankrike. 

Fem kriterier for den perfekte dressklokken

Skal du kjøpe dressklokke, er det fire–fem kriterier som er nyttige å ha i bakhodet før du lar en selger med hvite hansker ta avgjørelsen for deg. La dog ikke kriteriene ta overhånd. Dette er ingen fasit (husk at ingen bryr seg uansett). 

Dressklokkens tradisjonelle kriterier

  • Tynn urkasse, så klokken glir under skjortemansjetten. 
  • Mindre enn 41 mm i diameter, av samme grunn som kriteriet om tynnere urkasse.
  • Ryddig urskive, gjerne i subtile farger.
  • Skinnrem.
  • Mekanisk urverk, fordi det er trivelig å trekke opp klokken selv. 
  • Urkasse i edelt metall er gjerne svært kledelig, men ingen nødvendighet. 

Den tradisjonelle dressklokken har en tynn urkasse (gjerne i edelt metall) og er mindre i størrelse, slik at den enklere får plass under skjortemansjetten. Urskiven er ryddig, utført i mer eller mindre subtile farger. Urverket er ofte mekanisk, gjerne med manuelt opptrekk – siden klokken skal brukes til finere anledninger, er det ikke like stress som å måtte trekke den opp hver bidige dag. Mange dressklokker kommer ofte med både lenke og skinnrem, men sistnevnte er det mest tradisjonelle valget (og matcher remmen penskoene, scorer du enda flere poeng hos stilgudene). 

Cartier: Tank Louis Cartier, utstyrt med urverk med manuelt opptrekk. Pris: 116.000 kroner. Foto: Cartier

Fire fine dressklokker

Snakker man om dressklokker, kommer man ikke unna Cartier Tank. Dette er et ypperlig valg i tilnærmet alle sine konfigurasjoner. En av de mest spennende er Tank Louis Cartier, med romertall og roségull. Best av alt? Tanken er elegant og unisex. Pris: 116.000 kroner. 

A. Lange & Söhne: Lange 1 Moon Phase i hvitt gull, med månefase. Foto: A. Lange & Söhne

Neste ut er tysk og tilnærmet umulig å uttale riktig: A. Lange & Söhne Lange 1 Moon Phase. Denne produsenten pusher virkelig noe av det heftigste man kan stroppe rundt håndleddet. Her finnes håndfinisjert urverk, månefaseindikator, stor datovisning og merkets signatur: en asymmetrisk layout på urskiven. Alt pakket inn i hvitt gull. Pris: 493.400 kroner. 

Seiko: Presage SRPB43, populært kalt “Cocktail time”, ettersom kolleksjonen ble designet sammen med den. Pris: 4.998 kroner. Foto: Seiko

I budsjettklassen er det mye spennende å velge mellom. Tidligere har Kapital omtalt Orient Bambino som et godt alternativ under 3.000 kroner, og som dressklokke vil den også fungere topp. Topp er også Seiko Presage SRPB43, populært kalt “Cocktail time”, ettersom kolleksjonen ble designet sammen med den kjente japanske bartenderen Ishigaki Shinobu. Kommer med lenke eller skinnrem og mekanisk urverk. Pris: 4.998 kroner. 

Nomos: Orion Weiss 331. Urkasse i stål, med egenprodusert urverk og Horween-skinnrem. Pris: 16.000 kroner. Foto: Nomos

Sist ut er enda en tysker. Nomos er en spennende og relativt ny produsent fra den tradisjonsrike urmakerbyen Glashütte. De satser på elegante og stilrene klokker, med egne urverk. En favoritt blant mange entusiaster. Orion Weiss er med sine 35 mm i størrelse og sitt enkle uttrykk en nokså perfekt dressklokke. Pris: 16.000 kroner. 

Et aller siste hett tips er å sjekke vintagemarkedet. Små “dressy” klokker fra litt obskure merker produsert rundt 60-tallet er lett å finne til svært gode priser. 

Livsstil
Reportasjer