<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Første åpningsdag: Sommerro åpnet 1. september. Her spiller husbandet Dark Roast foran baren i Ekspedisjonshallen. Jazzen svinger mellom veggene i det store rommet.  Foto: Nicolai Giil / Kapital

Slik er det på innsiden av nye Sommerro

Milliardprosjektet Sommerro er herved åpnet. Slik ser det ut på innsiden. 

– Er du stolt? 

– Herregud. Vi er veldig stolte, sier Jarle Moen. 

Sommer i Oslo, med Sommerro: Første høstdag åpnet milliardprosjektet ved Solli Plass. På innsiden venter 231 hotellrom og 4 suiter. For ikke å nevne velværeavdeling, treningssenter, basseng og en rekke spisesteder. Foto: Nicolai Giil / Kapital

Det er 1. september. Han er hotelldirektøren på splitter nye Sommerro, Petter Stordalens prestisje- og milliardprosjekt i hovedstaden. Tidligere har Moen holdt i tømmene på The Thief. 

Hotelldirektørens oransje iPhone – allerede i hånden – ringer. Han veksler et par ord over telefonlinjen og fortsetter med raske steg videre innover. 

Det er mye å gjøre i anledning første åpningsdag. Gående i gangene er nysgjerrige Oslo-folk, forhåndsbookede turister, kjentfolk og håndverkere. Noen med Rimowaen på slep, andre med ledningsrør over skulderen. Siste finish legges fortsatt på deler av “kvartalet”, som ikke bare huser hotellet, men også en rekke leiligheter – en del av utbyggingen. 

Sommerro

Adresse: Sommerrogaten 1, Oslo. 

  • Prosjektet har kostet cirka 2,5 milliarder kroner.
  • Omtrent 250 ansatte.
  • 231 rom og 4 suiter.
  • 6 spisesteder og 2 barer.
  • Velværeavelding og treningssenter.
  • Kvartalet består også av 56 leiligheter, fra 40 til 300 kvadratmeter 
  • Det blir 11 rom og suiter i Villa Inkognito, som åpner dørene i mars 2023. 

Detaljer i detaljene

Entrer man gjennom glassdørene med messingbeslag ved hovedinngangen, er man kun et par snorrette steg unna Ekspedisjonshallen.

– Her betalte folk strømregningene sine før i tiden, sier hotellmannen ikledd mørk dress, hvit skjorte, tassel loafers og lave sokker. 

Moen gestikulerer i retning baren (som du kan lese mer om på s. 73 i dette nummeret av Kapital), før han retter oppmerksomheten mot veggmaleriet av Per Krohg (1889–1965) som troner over de besøkende. Den norske kunstneren – som også gjorde blant annet Sikkerhetsrådets sal i FN-bygningen – stod for flere deler av utsmykningen ved hovedbygget. Billedhugger Asbjørg Borgfelt (1900–1976) gjorde de mange relieffene som pryder fasaden. 

Velkomstkomiteen: Guest Relation Manager Dominic Gorham og Michael Adade. Foto: Nicolai Giil / Kapital

For de som ikke kjenner til historien, ble bygget opprinnelig konstruert i 1931, da som kontorer for Oslo Lysverker. Samme sted var også Vestkantbadet. Aspelin Ramm og Strawberry Brothers kjøpte bygget i 2017. 

Nå har det hele gjennomgått en flerårig oppussing, pakket inn i den samme gamle teglsteinen og marmorgarnityren. På innsiden er det blitt noe ganske unikt i norsk sammenheng. Interiøret rundtom er gjort av designduoen GrecoDeco, bestående av Alice Lund og Adam Greci. Her har ingen vært redd for hverken fargebruk, frynser eller art déco-detaljer i et bygg som samtidig er preget av nyklassisisme og funksjonalisme. 

Den oransje telefonen ringer igjen. 

– Jeg må nesten ta denne. Går det bra, eller? 

Bak detaljene

Først konstruert som kontorer i 1931 for Oslo Lysverker, med det offentlige Vestkantbadet i samme bygg. Arkitet var Bjercke & Eliassen. Mottok Houens fonds diplom, en utmerkelse gitt til “fremragende, selvstendige og arkitektonisk gjennomførte arbeider”. 

Kunstner Per Krohg stod for deler av utsmykningen, blant dem veggmaleriet i Ekspedisjonshallen og mosaikken på Vestkantbadet. Billedhugger Asbjørg Borgfelt gjorde marmorrelieffene på fasaden. 

  • Arkitekt for Sommerro: LPO Arkitekter
  • Interiørdesigner: GrecoDeco

Fra kjeller til rooftop

Alt lukter nytt. Hotellets signaturduft, “Ambre délicieux” er designet av Jan Thomas, et prosjekt som i seg selv skal ha tatt to år. Stylisten har også mekket shampoo, balsam og håndsåpe. 

Vi beveger oss en etasje ned. 

– Her er velværeavdelingen, sier Moen og hilser på noen bekjente. 

Veggene er kledd i duse farger, omkranset av mørkt treverk. Kritthvite håndkleder ligger pent brettet i hyller som går fra gulv til tak. 

Vestkantbadet, som for øvrig ikke åpner før i november, blir også en del av kvartalets velvære- og treningssenteropplevelse. 

Vi tar heisen oppover og stopper innom et av rommene, møysommelig innredet med spesiallagde møbler. En ledig natt i oktober koster fra 2.490 kroner. 

Så til taket. Her trones kvartalet av en gigantisk, rund kreasjon med terrasse som nærmest svever over det opprinnelige bygget.

Restauranten på toppen går passende nok under navnet TAK. 

– Den ledes av Frida Ronge, forteller Moen. 

Ronge er svensk kjendiskokk og driver allerede spisested under samme navn i Stockholm. På Sommerro er det et lignende konsept som i hjembyen: “nordiske råvarer tilberedt på tradisjonelle japanske teknikker”. 

På taket kan en også finne et basseng – med utsikt til danskebåten – omkranset av store senger. Samt badstue rett innenfor døren. 

Til nå har Sommerro-prosjektet kostet 2,5 milliarder kroner. Samtidig meldte hotellet rett før åpning at årets salgsmål allerede er i boks. 

Se flere bilder fra åpningsdagen her: 

På innsiden: Det første som møter besøkende, er cafeen i entreen. På motsatt side står luksusprodukter på utstilling, med kjøpslink om du har mistet bagasjen på flyplassen. Foto: Nicolai Giil / Kapital
Bar og mer: Ekspedisjonshallen byr på bar og brasserie. Foto: Nicolai Giil / Kapital
Signert Borgfelt: Den norske billedhuggeren Asbjørg Borgfelt gjorde marmorrelieffene på fasaden til den opprinnelige ferdigstillelsen av bygget i 1931. Foto: Nicolai Giil / Kapital
Ut mot gaten: Fasaden som titter mot Oslofjorden fremstår i stor grad som uendret. Teglstein og marmor. I bakgården er det imidlertid mye som har skjedd. En glorielignende rooftop, som huser restauranten TAK, kan en heller ikke unngå å se fra avstand. Foto: Nicolai Giil / Kapital
Fra Mathallen til Sommerro: Pintxosbaren Barramon utvider til det nye hotellet og skal servere klientellet med vin og baskisk tapas. Foto: Nicolai Giil / Kapital
Kjøkkentjeneste: Ekspedisjonshallen serverer alt fra tartar til softis. Hotellets kjøkkensjef, med ansvar for deres tre egne restauranter, er tidligere Michelin-kokk Jonathan Howell. På CVen har han blant annet Le Canard og Festningen. Foto: Nicolai Giil / Kapital
Bak lås og slå: Vinkjøleren i Ekspedisjonshallen er plassert i en gammel safe. Her kan en skimte Madeira fra den legendariske årgangen 1908, samt fra 1980 og 1981. Og en “veldig god” Colheita 1975 fra Kopke. Alle med nær toppscore blant vinanmeldere og prislapp deretter. Foto: Nicolai Giil / Kapital
Frynser og velur: Interiørdesignerne GrecoDeco har innredet Ekspedisjonshallen med internasjonal eleganse. Foto: Nicolai Giil / Kapital
Foto: Nicolai Giil / Kapital
Tea time: To Søstre er en salong med cocktails, kaffe, smørbrød og kaker. Her vil det også serveres ettermiddagste i helgene. Foto: Nicolai Giil / Kapital
Ny Instagram-stjerne: Lysekronen som henger mellom trappene som fører opp til rommene er allerede blitt et yndet fotoobjekt blant besøkende. Restaureringen tok over et år. Foto: Nicolai Giil / Kapital
Foto: Nicolai Giil / Kapital
Foto: Nicolai Giil / Kapital
Fiks ferdig: Et av rommene som tidlig ble ferdigstilt og brukt til promotering av hotellet. Foto: Nicolai Giil / Kapital
Foto: Nicolai Giil / Kapital
Foto: Nicolai Giil / Kapital
Egen velværeavdeling: En rekke rom er preppet for behandlinger. Foto: Nicolai Giil / Kapital
Hotelldirektøren: Jarle Moen har tidligere ledet The Thief på Aker Brygge, før han så begynte på Sommerro-prosjektet. Foto: Nicolai Giil / Kapital
På toppen: Takrestauranten TAK blir ledet av den svenske kjendiskokken Frida Ronge. Foto: Nicolai Giil / Kapital
Eksotisk i Oslo: På taket kan gjestene meske seg i varmt badevann, uavhengig av sommerens badetemperaturen i Oslofjorden nedenfor. Foto: Nicolai Giil / Kapital
I hotelldirektørens fotspor: På omvisning gjennom de mange gangene som leder til de over 230 hotellrommene. Foto: Nicolai Giil / Kapital
Café og inngangsparti: Det første som møter de besøkende er Café Lucy, med fersk bakst og skinnende kaffemaskiner. Foto: Nicolai Giil / Kapital
Foto: Nicolai Giil / Kapital
Svett i kjelleren: Treningsstudioet er rikt utstyrt. Medlemskap kan kjøpes også for de som ikke bor på hotellet eller i en av leilighetene. Foto: Nicolai Giil / Kapital

Livsstil
Reportasjer