Hva er dressklokken?
Dressklokken er død. Kronprinsen rocker gigantisk pulsklokke til finstasen, og folk flest har for lengst droppet dressen. Her er fire perfekte dressklokker til deg som nekter å gi opp på skjorte og slips.
– Er du stolt?
– Herregud. Vi er veldig stolte, sier Jarle Moen.
Det er 1. september. Han er hotelldirektøren på splitter nye Sommerro, Petter Stordalens prestisje- og milliardprosjekt i hovedstaden. Tidligere har Moen holdt i tømmene på The Thief.
Hotelldirektørens oransje iPhone – allerede i hånden – ringer. Han veksler et par ord over telefonlinjen og fortsetter med raske steg videre innover.
Det er mye å gjøre i anledning første åpningsdag. Gående i gangene er nysgjerrige Oslo-folk, forhåndsbookede turister, kjentfolk og håndverkere. Noen med Rimowaen på slep, andre med ledningsrør over skulderen. Siste finish legges fortsatt på deler av “kvartalet”, som ikke bare huser hotellet, men også en rekke leiligheter – en del av utbyggingen.
Sommerro
Adresse: Sommerrogaten 1, Oslo.
Detaljer i detaljene
Entrer man gjennom glassdørene med messingbeslag ved hovedinngangen, er man kun et par snorrette steg unna Ekspedisjonshallen.
– Her betalte folk strømregningene sine før i tiden, sier hotellmannen ikledd mørk dress, hvit skjorte, tassel loafers og lave sokker.
Moen gestikulerer i retning baren (som du kan lese mer om på s. 73 i dette nummeret av Kapital), før han retter oppmerksomheten mot veggmaleriet av Per Krohg (1889–1965) som troner over de besøkende. Den norske kunstneren – som også gjorde blant annet Sikkerhetsrådets sal i FN-bygningen – stod for flere deler av utsmykningen ved hovedbygget. Billedhugger Asbjørg Borgfelt (1900–1976) gjorde de mange relieffene som pryder fasaden.
For de som ikke kjenner til historien, ble bygget opprinnelig konstruert i 1931, da som kontorer for Oslo Lysverker. Samme sted var også Vestkantbadet. Aspelin Ramm og Strawberry Brothers kjøpte bygget i 2017.
Nå har det hele gjennomgått en flerårig oppussing, pakket inn i den samme gamle teglsteinen og marmorgarnityren. På innsiden er det blitt noe ganske unikt i norsk sammenheng. Interiøret rundtom er gjort av designduoen GrecoDeco, bestående av Alice Lund og Adam Greci. Her har ingen vært redd for hverken fargebruk, frynser eller art déco-detaljer i et bygg som samtidig er preget av nyklassisisme og funksjonalisme.
Den oransje telefonen ringer igjen.
– Jeg må nesten ta denne. Går det bra, eller?
Bak detaljene
Først konstruert som kontorer i 1931 for Oslo Lysverker, med det offentlige Vestkantbadet i samme bygg. Arkitet var Bjercke & Eliassen. Mottok Houens fonds diplom, en utmerkelse gitt til “fremragende, selvstendige og arkitektonisk gjennomførte arbeider”.
Kunstner Per Krohg stod for deler av utsmykningen, blant dem veggmaleriet i Ekspedisjonshallen og mosaikken på Vestkantbadet. Billedhugger Asbjørg Borgfelt gjorde marmorrelieffene på fasaden.
Fra kjeller til rooftop
Alt lukter nytt. Hotellets signaturduft, “Ambre délicieux” er designet av Jan Thomas, et prosjekt som i seg selv skal ha tatt to år. Stylisten har også mekket shampoo, balsam og håndsåpe.
Vi beveger oss en etasje ned.
– Her er velværeavdelingen, sier Moen og hilser på noen bekjente.
Veggene er kledd i duse farger, omkranset av mørkt treverk. Kritthvite håndkleder ligger pent brettet i hyller som går fra gulv til tak.
Vestkantbadet, som for øvrig ikke åpner før i november, blir også en del av kvartalets velvære- og treningssenteropplevelse.
Vi tar heisen oppover og stopper innom et av rommene, møysommelig innredet med spesiallagde møbler. En ledig natt i oktober koster fra 2.490 kroner.
Så til taket. Her trones kvartalet av en gigantisk, rund kreasjon med terrasse som nærmest svever over det opprinnelige bygget.
Restauranten på toppen går passende nok under navnet TAK.
– Den ledes av Frida Ronge, forteller Moen.
Ronge er svensk kjendiskokk og driver allerede spisested under samme navn i Stockholm. På Sommerro er det et lignende konsept som i hjembyen: “nordiske råvarer tilberedt på tradisjonelle japanske teknikker”.
På taket kan en også finne et basseng – med utsikt til danskebåten – omkranset av store senger. Samt badstue rett innenfor døren.
Til nå har Sommerro-prosjektet kostet 2,5 milliarder kroner. Samtidig meldte hotellet rett før åpning at årets salgsmål allerede er i boks.
Se flere bilder fra åpningsdagen her: