<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Ny hjørnesteinsmodell: Patek Philippe 5811/1G er arvtageren til det sveitsiske prestisjemerkets mest populære klokke om dagen, 5711. Veiledende pris i Norge blir nord for 700.000 kroner.  Foto: Patek Philippe

Patek Philippe lanserer ny Nautilus

1 millimeter bredere, 0,1 millimeter tynnere og urkasse i kostbart hvitt gull. Det er alt Patek Philippe trengte å gjøre med sin mest ikoniske klokke for å gjøre den splitter ny. Veiledende pris i Norge blir nord for 700.000 kroner.

Se for deg følgende scenario: Du drifter et profitabelt, sveistisk familieeid foretak med monumental pengesekk og hundrevis av år med historisk pondus. Dere tilbyr et av de aller mest ettertraktede og ikoniske produktene på markedet. Alle vil ha en bit av merkevaren. Etterspørselen er gigantisk, kan på langt nær mettes, og viktigheten av å holde på eksklusivitet essensiell for å opprettholde egen prestisje i det lange løp. 

Scenarioet er realiteten for Stern-familien og deres klokkemakere i Patek Philippe. En gave og forbannelse på samme tid, for Patek er produsent av nåtidens mest ettertraktede klokker: Nautilus. Den ble designet av urindustriens svar på Picasso, Gerald Genta, og lansert i 1976 som et sporty alternativ til merkets ellers så alvorlige og kompliserte “dressklokker” i edelt metall. I sin tid kunne du knapt kjøpe en dyrere klokke produsert i stål.

Det siste tiåret har denne klokken opplved en ekstrem oppgang i popularitet, årelange ventelister for levering (om du i det hele tatt får lov til å stå oppført) og annenhåndspriser som mangedobler utpris fra forhandler. I fjor tok Patek livet av grunnreferansen til modellinjen, ref. 5711, som har vært i merkets portefølje siden 2006. Siden har de mange entusiastene ventet i spenning på arvtageren. 

Forbedret: Et tidligere irritasjonsmoment med forgjengeren 5711 var lenkens låsemekanisme. Nå er den endelig oppdatert til en etter sigende mer robust konstruksjon, i form av en foldespenne. Foto: Patek Philippe

Tynnere, bredere og forbedret lenkelås

I midten av oktober fikk klokkefolket svaret. Den nye referansen – 5811 – ble lansert. Forskjellene fra foregående modell kan imidlertid forklares nokså raskt. Først ut er urkassens økte størrelse, som går fra 40 til 41 mm i diameter. Så er det en ny lenkelås i form av justerbar foldespenne, en kjærkommen oppdatering fra det som tidligere er blitt sett på som den svakeste delen ved Nautilus. Urverket er det samme som før, med funksjoner for sekunder, minutter, timer og datovisning. Urkassen går samtidig fra en tredelt til en todelt konstruksjon, slik den opprinnelige klokken fra 1976 var. Det har resultert i en 0,1 mm tynnere urkasse. Antageligvis langt fra merkbart. 

Referansen er for nå kun tilgjengelig i kombinasjonen hvitt gull og blå urskive, men basert på tidligere erfaringer vil det være langt fra urimelig å anta at Nautilus ref. 5811 vil bli tilgjengelig i både stål og andre mer edle metaller etter hvert som tiden går. Flere farger er ei heller utenkelig. 

Tilbakemeldinger fra engasjerte kommentatorer på diverse klokkefora er nokså positive i omtale av nyheten, selv om noen påpeker at økt størrelse ikke er deres personlige preferanse. Samtidig vil nok også de aller fleste håpe på en utgave i stål. Prisen hos forhandler blir nord for 700.000 kroner. Med andre ord svært kostbart. 

Samme urverk: På innsiden tikker det selvopptrekkende kaliberet 26-330 S C, med 35–45 timers gangreserve. Uret er vannresistent til 120 meter. Foto: Patek Philippe

Livsstil
Reportasjer