<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Eneste norske: The Fredriksen Family Collection er den eneste norske på Top 200 Collectors List. Her er tvillingsøstrene Cecilie (t.v.) og Kathrine Astrup Fredriksen avbildet på en Bjarne Melgaard-utstilling i London i 2012. Foto: Rex/Shutterstock editorial/NTB

Kåret verdens 200 topp kunstsamlere – én er norsk

En amerikansk kunstavis har kåret de 200 mest aktive og innflytelsesrike samlerne i verden. Kun én oppføring er norsk. 

I over 30 år har den amerikanske kunstavisen Artnews laget Top 200 Collectors List. Nå er årets versjon klar, og igjen er listen spekket med navn på mange av verdens aller rikeste. Flere har samlinger som helt eller delvis kan matche de råeste museer i verden, og som naturlig nok også er verdt en formue. 

I fjor ble Fredriksen-tvillingene for første gang nevnt på listen, og hvor Hans Rasmus Astrup har vært den eneste norske samleren som har nådd opp tidligere. Dermed har kunstsamlingen til Cecilie og Kathrine Fredriksen tatt steget opp til å bli plassert i samme kategori som samlingen til noen av verdens rikeste, slike som Hélène og Bernard Arnault, mann og kone bak luksuskonglomeratet LVMH, samt Amazon-gründer Jeff Bezos. Selv er de døtre av mannen som troner øverst på Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste , John Fredriksen, og som var god for 124 milliarder kroner da vi sist gjorde opp status.

USA og Fredriksen: Kunstneren Simone Leigh fra Chicago representerte USA på Venezia-biennalen i år. Fredriksen-tvillingene har også verk av Leigh i sin samling, ett vises på Nasjonalmuseet. Getty Images / Getty Images Europe

Ny Astrup 

Som kjent gikk Hans Rasmus Astrup bort våren 2021. Samme år, men trolig tilfeldig – dog kanskje som et resultat av at samarbeidet med Nasjonalmuseet i Oslo ble kjent – dukket tvillingsøstrene Cecilie og Kathrine Fredriksen opp på listen. Samlingen er bygget videre på interessen fra deres mor Inger Katharina Astrup Fredriksen. Søstrene uttalte i forbindelse med at Nasjonalmuseet-avtalen ble kjent, og det begynte å koke i pressen fordi mange mislikte koblingen, at de hadde inngått samarbeidet for å hedre sin mor.

“Hun var av kunstnerslekt og en dyktig samler,” sa de til NRK i 2019 som svar på kritikken av millionavtalen med Nasjonalmuseet.

I det gode selskap: Kathrine Fredriksen deltok på den offisielle middagen i forbindelse med åpning av Nasjonalmuseet, som familien har et samarbeid med. Foto: Javad Parsa/NTB

Da museet åpnet i juni, ble en rekke godbiter fra samlingen åpenbart i det såkalte Søylerommet i museet, og hvor kanskje Louise Bourgeois, Joan Mitchell og Georgia O’Keeffe er de mest kjente kunstnernavnene.

I Artnews’ omtale av tvillingene og samlingen står det at de har bygget opp en signifikant samling av etterkrigs- og samtidskunst de senere årene. Avisen lister videre opp flere av de store navnene som vises på Nasjonalmuseet. Der trekkes frem blant annet Kerry James Marshalls maleri “Untitled (Blanket Couple)” fra 2014 som de kjøpte for 4,3 millioner kroner hos Phillips, riktignok helt tilbake i 2018.

Samlingen omtales som The Fredriksen Family Collection. 

Av andre prominente verk i samlingen kan skulpturen “Cupboard XII” (2020) fra USAs ho

vedkunstner på Venezia-biennalen, Simone Leigh, nevnes. Dette vises også på Nasjonalmuseet. Leigh fikk massiv oppmerksomhet for et tilsvarende verk under den store utstillingen.

Verdens nest rikeste

Artnews’ liste er alfabetisk sortert og gir beskrivelser av hva de ulike samler på. 

Blant de øverste på listen er det franske ekteparet Hélène og Bernard Arnualt. Sistnevnte er mannen bak luksuskonglomeratet LVMH. De samler primært på etterkrigs- og samtidskunst, men har endel eldre kunst enn som så. Arnault-familien skal være innehavere av mye såkalt blue chip-kunst, fra slike som Damien Hirst, Pablo Picasso og Andy Warhol. 

LVMH-eier: Bernard Arnault og kona Hélène er storstilte kunstsamlere. Foto: Getty Images

Arnault er også det rikeste paret på samlerlisten. Ifølge det amerikanske businessbladet Forbes er de nå gode for 149 milliarder dollar og er verdens nest rikeste.

Ikke bare har Arnault mye kunst, de har også involvert mange kunstnere i designet av highend-produkter – som Richard Prince og Takashi Murakami med vesker for Louis Vuitton. Jeff Koons har attpåtil laget special edition-emballasje for Dom Perignon, skriver Artnews.

Luksusrivalene

For åtte år siden åpnet Foundation Louis Vuitton et museum i Paris, tegnet av den canadiske arkitekten Frank Gehry, og hvor de nå akkurat har åpnet en utstilling som utforsker hvilken påvirkning Monets vannlinjer hadde på amerikanske ekspresjonister og særlig på kunstneren Joan Mitchell, "Monet – Mitchell".

Arnaults museum: Arnault-familien bladde opp hele 135 millioner dollar for å bygge et eget museum for Fondation Louis Vuittons samling i Paris. Det spektakulære bygget er tegnet av den canadiske arkitekten Frank Gehry. Foto: Getty images

Arnault skal ha bladd opp 135 millioner dollar for museet. I 2018 lånte Museum of Modern Art i New York bort mer enn 200 arbeider, inkludert navn som Paul Cézanne, Marcel Duchamp og Yvonne Rainer, til en blockbuster-utstilling som tiltrakk seg mer enn 750.000 besøkende. 

Arnault er en kjent rival av François Pinault, som også er fransk og driver i luksusbransjen via Kering-gruppen. De to konkurrerer både om vesker og kunst. De skal blant annet ha budt mot hverandre i en heftig budkamp om to arbeider av Yves Klein hos Sotheby’s i 2008. 

Etter brannen i Notre-Dame kom Pinault på banen og sa han donerte 100 millioner euro til gjenoppbyggingen. Timer etter annonserte Arnault at han doblet til 200 millioner euro. 

Kering-eier: Franskmannen François Pinault og med eget museum i Paris. Foto: Getty Images

Pinault, som i tillegg eier Gucci, har på sin side også et museum i Paris. La Bourse de Commerce – Pinault Collection åpnet i fjor og viser samtidskunst, egen og innlånt. Fra før hadde han oppført to museer i Venezia og eier også auksjonshuset Christie’s. Ifølge Forbes er han med familie god for 30 milliarder dollar. 1–0 til Arnault der, altså. 

Rivalisering er ikke et totalt ukjent konsept i kunstverdenen. Da eiendomsinvestor Christian Ringnes gjestet podcasten Kunstpraten i fjor, røpet han at han finner stor glede i å vinne en budrunde om et kunstverk hvis motparten er en konkurrent i business. 

Kjøpte “Skrik”

Andre ultrarike samlere på Artnews-listen er Jeff Bezos, som samler samtidskunst. I skrivende stund er Amazon-gründeren god for 134 milliarder dollar, den tredje rikeste i verden. 

Videre er finansmannen Leon Black oppført, som samler med sin kone Debra. De kjøper alt fra kinesiske skulpturer til samtidskunst, men har også impresjonistisk kunst, moderne kunst og såkalte old masters. Det var Black som kjøpte Petter Olsens “Skrik” for over 100 millioner dollar i 2012. Black er god for knappe åtte milliarder dollar. 

Norsk innslag, eid av amerikaner: Finansmannen Leon Black kjøpte Petter Olsens “Skrik” for over 100 millioner dollar i 2012. Her fra auksjonen hos Sotheby’s i London. Foto: Getty Images / Getty Images

Hva de har kjøpt

Noe av det som kanskje er aller mest interessant for andre, er hvilken kunst disse samlerne nylig har kjøpt. For i likhet med museene er de største samlerne nærmest bjellesauer i kunstmarkedet. Og mange av dem har også egne museer – som Pinault og Arnault – hvor de både viser egen kunst, men også store og viktige utstillinger ut ifra museumskriterier. Enkelt forklart: Har du en fin samling, er det lettere å få lånt inn gode verk av andre.

Artnews har gjort undersøkelser og funnet ut at mange av samlerne har kjøpt verk av følgende kunstnere det siste året: Igshaan Adams, Alvaro Barrington, Reggie Burrows Hodges, Shara Hughes, Rick Lowe og Amanda Williams. Dette er mer nye navn. Favoritter som har gått igjen år etter år eksempelvis Amoako Boafo, Cecily Brown, Jean Dubuffet, Rashid Johnson, Alicja Kwade og Vaughn Spann.

Populær blant de viktige samlerne: Verk fra den amerikanske kunstneren Rashid Johnson går igjen blant mange av oppføringene på Artnews' oversikt. Foto: Getty Images

Satser på blue chip-kunst

Avisen skriver videre at mange av samlerne er sensitive til skiftet i kunstverdenen. Og at i år har flere rettet oppmerksomheten mot kunstnere som tidligere har gått under radaren. Navn som blir trukket frem i denne kategorien er Claude Cahun, Grace Hartigan, Hughie Lee-Smith, Norman Lewis og Jewad Selim.

Det aller lurer på, er selvfølgelig hva som blir kjøpt i den nære fremtiden, men dette er naturligvis vanskeligere å få svar på. 

Sylvia Weber, som er kurator for Reinhold Würths samling, og som man kan se smakebiter av i galleriet til det norske hovedkontoret på Gjelleråsen, sa til Artnews: “Spør meg igjen neste år hva som skjedde.” Det siste året har arbeider av Elmgreen & Dragset, Franz Marc og Camille Pissarro blitt kjøpt inn til samlingen. Den inneholder alt fra middelalderkunst og til det nyeste av samtidskunst. Würth er for øvrig den 145. rikeste i verden med sin formue på 11,6 milliarder kroner. 

Hva gjør de store samlere i tider med høy inflasjon?

 

Kapital lyttet nylig til podcasten The Week in Art, produsert av The Art Newspaper. De rapporterte fra kunstmessen Frieze Art Fair. Der sa de at flere og flere samlere nå i tider med høy inflasjon kjøper blue chip-kunst. Og at amerikanske kjøpere naturligvis nyter å være i London med rekordsvakt pund, kombinert med rekordsterk dollar. I skrivende stund ligger de på hhv. 11,9 og 10,6 kroner.

The Week in Art

Hommage til Astrup

I alle årene Astrup var notert på Top 200 Collectors List fikk han bred oppmerksomhet for så vel Astrup Fearnley Museet – som han åpnet allerede i 1993 i Kvadraturen i Oslo og som flyttet til prestisjebygget tegnet av italienske Renzo Piano på Tjuvholmen i 2012 – som for innkjøp av verk signert noen av de aller mest kjente kunstnerne i verden. 

Som en siste hommage skrev Artnews i fjor at Astrup samlet i dybden på norsk og internasjonal avantgarde-kunst, slik som han hadde samlet siden 1960-tallet.

Avisen beskrev samlingen som en eklektisk blanding av arbeider utført av noen av verdens mest fremtredende kunstnere. Deriblant Cindy Sherman, Matthew Barney, Francis Bacon, Damien Hirst, Fischli & Weiss, David Hockney, Christopher Wool, Franz West, Wolfgang Tillmans, Rachel Harrison og Martin Kippenberger. Og kanskje med Jeff Koons’ hvite og gull porselensfigur av Michael Jackson og hans sjimpanse Bubbles som det aller mest kjente kunstverket. I mediene har det versert anslag på at bare dét arbeidet er verdt et par–tre hundre millioner kroner.

Avslutningsvis, av de skandinaviske kunstnerne nevnte Artnews Elmgreen & Dragset, Bjarne Melgaard, Torbjørn Rødland, Tori Wrånes, Vibeke Tandberg – og Ida Ekblad, som stadig når nye høyder, senest nå med en stor skulptur “Book of Boredom” i Regent's Park i London i forbindelse med Frieze Art Fair og det som heter Frieze Sculpture 2022.

Livsstil
Reportasjer