<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Foto: Heidi Furre

Artistenes favorittlåter for julestemningen

Med jul følger høytidsstemt musikk, og vi har bedt Stine Andreassen, Daniel Kvammen og Trygve Skaug om å velge sine favoritter.

Julemusikk er alvorlige saker, og noen ganger er det fint å være ute i god tid, som når vi spør Stine Andreassen om hun vil levere en komprimert liste med sine foretrukne julelåter.

– Da kan jeg kose meg med det fordi det blir ekstra gøy, sier Stine, til daglig sanger og låtskriver i americana-bandet The Northern Belle. 

– Det tar tid å lage gode lister.

Hun er kjent for å være mer enn gjennomsnittlig glad i julemusikk, og ga ut sin egen julelåt med bandet i 2020, “(Dim Down) The Christmas Lights”. Å be Stine om kun fem titler er nesten brutalt, men hun har løst oppgaven. Imidlertid fikk hun “lurt”  inn sin egen julesingle som bonuslåt.

Også Daniel Kvammen er godt kjent med julemusikk, og har begått et par vellykkede forsøk på å skrive egne tilskudd til sjangeren, fjorårets “Ventar på mirakelet” som han ga ut i duett med Daniela Reyes, og “23. desember” som kom i 2015.

Trygve Skaug har skrevet flere egne jule- og vintersanger, og han har også gjendiktet Maria Menas “Home For Christmas” og gitt den tittelen “Jula hjemme”. De slapp den som en duett i 2020.

Her finner du favorittene til alle tre, og Daniel og Stine deler en av dem, Lows “Just Like Christmas”. Vi har samlet alle sangene i en egen spilleliste, og for å være hyggelige har vi også tatt med “Jula hjemme” som Trygve var for beskjeden til å nevne selv. Bruk QR-koden på denne siden for tilgang.

Stine Andreassen: Artisten er til daglig sanger og låtskriver i americana-bandet The Northern Belle. Foto: Heidi Furre

Stine Andreassen

“If We Make It Through December” – Merle Haggard

– Denne er så hjerteskjærende og fin. Er det noe Merle Haggard, kan så er det å skrive om livet og alle vendinger det tar, både gode og vonde. Julen er tung for mange, og det føles noen ganger som at det ikke er nok å være sammen (for de som er heldige å ha noen å feire med). Nei da, sleng på et enormt kjøpepress på toppen. 

“Christmas Song” – Phoebe Bridgers

– Gåsehud fra første tone, og hun har med seg selveste Jackson Browne. Dette er en ny favoritt med tekst som gir meg klump i halsen.

“Just Like Christmas” – Low

– Slowcore-heltene i Low har tatt på seg Phil Spector-drakten og laget en av de bedre julelåtene utgitt i senere tid.

“Have Yourself A Merry Little Christmas” – Ella Fitzgerald

– Jeg blir alltid oppløftet av å høre denne og gleder meg ekstra til julaften. Versjonen til Ella Fitzgerald er magisk, og stemmen varmer. Julealbumet “Ella Wishes You A Swinging Christmas” er et must.

“This Christmas” – Donny Hathaway

– Fløyelsmyk vokal, groovy komp og deilige blåsere! Sjekk ut julesamleren Soul Christmas fra 1968 om dere liker dette. Den er helt rå!

Bonuslåt: “(Dim Down) The Christmas Lights” – The Northern Belle

– I 2020 slapp bandet mitt sin første julelåt, som lenge var en drøm. Det ble en oppløftende låt, og vi håper det rykker litt ekstra i dansefoten når dere hører den.

Daniel Kvammen

Julestemning: Daniel Kvammen, her med Daniela Reyes. Sammen har de låten “Venter på et mirakel”. Foto: Odd Sprakehaug

“Stille natt” – Sondre Bratland

– Sondre Bratland, for en utrolig legende. Ingen jul uten den stemmen til Vinjes yppersteprest. Ekte salighet i musikalsk form.

“Ventar på mirakelet” – Daniel Kvammen og Daniela Reyes

– En av mine egne som jeg er veldig stolt av. Den kom som lyn fra klar himmel. Fra ideen ble unnfanget til den var ferdig innspilt gikk det kun en drøy uke. Jeg var også heldig nok til å få med meg utrolig talentfulle Daniela på denne.

“Deilig er jorden” – Oslo Domkor

– Dette er verdens fineste salme, og den burde absolutt bli hørt fremført av ditt lokale blandakor. Jo proffere denne låta blir, dess dårligere blir den. Det mener jeg i fullt alvor. Det helt utrolig vakre her ligger i når det overjordiske møter det allmenne.

“Santa Claus Is Comin’ To Town” – Bruce Springsteen

– Springsteen på sitt aller, aller mest joviale. Partyjul og overtenning. Rett opp Kvammen-gata.

“Just Like Christmas” – Low

– En utrolig nostalgisk og personlig låt for meg. Minner meg om alle årene jeg sto i en ren orkan av et julerush i platebutikk i Oslo. Følelsen av enorm lengsel etter å komme seg hjem med nattoget til Geilo på lillejulaften, melder seg med en gang jeg hører denne låten. 

Trygve Skaug

Lager julemusikk: Trygve Skaug, her med Maria Mena. Skaug har gjendiktet Menas "Home for christmas" og gitt den tittelen “Jula hjemme”, som de slapp som en duett i 2020. Foto: Agnete Brun

“Midnight Mass” – Tom Chaplin

“Nu dör en sjöman” – Thomas Andersson Wij

“Bare Frelsesarmeen vet hvordan jeg har det i desember” – Levi Henriksen & Babylon Badlands

“Det kimer nu til julefest” – Sondre Bratland

“Stjernesludd” – Kim André Rysstad

– Dette er soundtracket til det å kjøre hjem etter siste julekonsert, sent i desember på vei inn i det som kjennes som en blanding av krasjlanding og ny start. Julegavene til forventningsfulle unger ligger klare under treet hjemme, julestrømpene venter spent på å bli hengt opp, og gitarene, og han som har brukt dem så masse, skal få seg en velfortjent pause.

– Jeg gjør alltid opp en slags status for året som har gått på sånne midnattsseine kjøreturer mot slutten av året. Disse sangene gir meg rom til å tenke og oppsummere, og de vekker takknemligheten i meg. Over alt det fine jeg har her og nå, og at jeg er heldig som kan drømme noe nytt for året som kommer, sammen med de folkene jeg er aller mest glad i.

Livsstil
Reportasjer