<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Kapital kårer 40 under 40. Lasse Reiersen, Eivind Yggeseth / Kapital

– Motivasjon viktigere enn master

I en alder av 29 år ble han utleiesjef for Ivar Tollefsens milliardimperium i Norge, deretter sjef for Runar Vatnes eiendomssatsning. Nå har Lasse Reiersen (34) utbyggingsplaner for over 200 boliger i eget selskap, og han er sulten på mer.

Tilfeldighetene skulle ha det til at 24 år gamle Lasse Reiersen søkte på en stilling som boligutleier i Fredensborg i 2012. Ikke mange dager senere ble jobbkontrakten signert. Lite visste Reiersen den gang, at dét pennestrøket skulle gi livet hans en definerende vending.

– Jeg var egentlig bare veldig lysten på å få meg en jobb, sånn at jeg kunne komme meg unna utdannelsen. Jeg ante ikke hvem Tollefsen var på det tidspunktet, og hadde aldri hatt en drøm om å jobbe i eiendomsbransjen, sier Reiersen.

Likevel kan det sies at det var nettopp i denne bransjen Reiersen fant sitt kall. Han klatret raskt i gradene i Fredensborg-systemet, og allerede i 2017 ble han utleiesjef i Norge for Ivar Tollefsens konsern med hundrevis av milliarder i eiendomsverdi. Litt over et år etter hentet Runar Vatne inn stjerneskuddet som eiendomssjef i sitt eiendomsselskap. Reiersen hadde knapt rukket å fylle 30 år.

I fjor brøt han ut for å satse på boligutvikling sammen med Stian Magelssen i deres nyoppstartede selskap Komet Utvikling. Duoen har allerede kjøpt et stort prosjekt på 45 mål av Hurdal kommune og ser for seg å bygge minst 200 boliger. De har også flere prosjekter i pipelinen.

– Hva driver deg?

– Siden jeg ikke fikk til så mye i ungdomstiden, har det bygget seg opp en sult for å lykkes og bevise overfor andre, og ikke minst meg selv, at jeg har klart å oppnå noe utover det andre forventet. For litt over et år siden fikk jeg påvist ADHD. For meg har det vært en positiv ting som har vært med på å bidra til en drivkraft og arbeidskapasitet til å jobbe meg oppover og skape noe eget. 

Spådd en lysende karriere

Investor Runar Vatne møtte den energiske gründeren for første gang i 2018. Det mangler ikke på superlativer når investoren skal beskrive sin tidligere ansatte med ansvar for eiendomssatsning i Vatne Property.

– Lasse er en ambisiøs og ekstremt dyktig person som vil opp og frem. Han er kommersiell og god på å forhandle, men mest av alt er han flink til å komme opp med nye tanker, ideer og få dealer i boks. Han kommer til å nå langt, sier Vatne.

I tillegg til gründertilværelsen er Reiersen i dag eiendomssjef i  logistikkeiendomsselskapet til Oro Eiendom, et selskap som ble startet av Anders Brustad-Nilsen, Anders Aasand og Arild Aubert for to år siden. Arbeidsmengden til 34-åringen tilsvarer langt over 100 prosent, men han foretrekker et høyt tempo, forteller han.

Det er i møte med andre mennesker at man klarer å skape noe, hvis man bare sitter og venter, skjer det ingenting.
Lasse Reiersen

– Jeg sa til meg selv at hvis jeg skulle gå tilbake til å være ansatt, så måtte det være Oro. Jeg opplever de som best i klassen i sitt segment. Jeg elsker å fly rundt på eiendommene og jobbe med mennesker; prate med investorer og gjennomføre dealer. Det er i møte med andre mennesker at man klarer å skape noe, hvis man bare sitter og venter, skjer det ingenting. Å sitte foran PCen en hel dag og jobbe med administrative ting er jeg derimot ikke like god på, sier han og legger til:

– Jeg er typen som lærer av å gjøre, og da var ikke skolegang skapt helt for meg. Det er fint å ha en akademisk bakgrunn, men samtidig er det like viktig med en drivkraft for å skape noe, for eksempel dealer eller relasjoner. I denne bransjen tror jeg dét kan være minst like viktig som å punche og bygge modeller i Excel, sier han og får støtte av Vatne.

– Lasse var og er veldig interessert og motivert. Ofte er motivasjon og arbeidsvilje viktigere enn å ha den riktige utdannelsen. De egenskapene har tatt Lasse dit han er i dag, tror jeg, sier investoren.

Les også:

Ville ikke sitte stille

At Reiersen skulle ende opp med en rekke topplederstillinger i flere av landets fremste eiendomsselskaper var ikke gitt. Skolegang og pugging var aldri hans styrke. På Vinderen i Oslo vokste Reiersen opp med far, mor og tre eldre søstre, eller “fire mødre” som han kaller det. Søstrene var skoleflinke, mens lillebror ville helst ikke sitte stille, forteller Reiersen.

– “Han kan hvis han vil,” sa lærerne, men problemet var at jeg sjelden ville. Jeg var den ustyrlige lille gutten som slet med fokus, løp rundt og snakket med alle, sier han.

I skolesammenheng var det en utfordring, noe som gjorde at Reiersen trakk mot idretten. Fotballbanen ble hans arena – fotballspiller var det han skulle bli. Det var den klassiske guttedrømmen. Men en vårdag i 2001 skulle det brått endre seg, da en dame kjørte inn i 13 år gamle Lasse som stod på fortauet.

Jeg har alltid hatt en drøm om å bygge et selskap og skape min egen hverdag. At jeg skulle ende opp i eiendomsbransjen var egentlig tilfeldig, men jeg tror ikke jeg kunne truffet bedre.
Lasse Reiersen

Bilen knuste ikke bare benet hans, men også guttedrømmen som stod sterkt. Det var såpass alvorlig at legene vurderte å amputere. Den aktive og energiske gutten ble sittende i rullestolen i et halvt år etter ulykken, mens kameratene løp rundt på fotballbanen. Reiersen beskriver ungdomstiden som en utfordrende periode i livet.

– Jeg fikk ikke fortsette med det jeg var god i, og ble sittende igjen med noe jeg ikke mestret. Det gikk ut over selvtilliten, innrømmer han.

Reiersen karret seg så vidt gjennom videregående. Etter Handelsgym startet han på Idrett i Bø, Varehandel på BI og Innovasjon- og forretningsutvikling på Markedshøyskolen, men fullførte aldri noen grad.

– Jeg vil tro jeg har noe som tilsvarer en bachelorgrad i form av totale studiepoeng, sier han lattermildt. – Jeg har alltid slitt med å motivere meg for å lese og pugge. Jeg tror også det er noe av årsaken til at jeg slet med å finne ut hva jeg ville gjøre. Etter hvert begynner man å identifisere seg med en som ikke får det til, og det gjorde meg usikker på meg selv.

Traff blink: - Jeg har alltid hatt en drøm om å bygge et selskap og skape min egen hverdag. At jeg skulle ende opp i eiendomsbransjen var egentlig tilfeldig, men jeg tror ikke jeg kunne truffet bedre, sier Lasse Reiersen. Eivind Yggeseth / Kapital

En “game-changer”

Etter å ha startet og sluttet på flere studier stilte Oslo-gutten uten en formell utdannelse i ryggsekken da har startet å søke jobber i starten av 20-årene. Han er veldig takknemlig for at han likevel fikk jobben som boligutleier i Fredensborg tilbake i 2012.

– Det var en game-changer og forandret mye, blant annet selvfølelsen min ved at jeg kom inn i et system som hadde troen på meg og jeg gjorde det bra. I tillegg har det åpnet mange dører.

35-åringen beskriver jobben som intens. Utleierne til Tollefsen ble stadig tracket på priser og ledighetsgraden, men resultatene hans ble lagt merke til av ledelsen. Reiersen jobbet seg oppover i systemet og ble utleiesjef i Norge allerede som 29-åring. Det innebar ansvar for ti forvaltere og alle utleieinntekter i den norske virksomheten innen bolig, næring, parkering og lager.

Målet er at jeg skal klare å skape en velfungerende bedrift, arbeidsplasser og være økonomisk uavhengig, men jeg blir nok ikke den nye Tollefsen.
Lasse Reiersen

– Hva er det viktigste du har lært i din tid hos Tollefsen?

– Ivar er veldig detaljorientert og har en enorm arbeidskapasitet. Første mail pleide å tikke inn i fire-tiden, og siste mail kom ofte rundt elleve på kvelden. Det viktigste han har lært meg, er å ha fokus på detaljer og forstå nødvendigheten av en god mengde arbeidskraft for å lykkes. I tillegg til å lære hva som må til for å få en effektiv boligforvaltning i stor skala.

– Er du den neste Ivar Tollefsen?

– Nei, det er jeg nok ikke – det skal utrolig mye til, sier Reiersen lattermildt. – Målet er at jeg skal klare å skape verdi for arbeidsgiver, og på sikt en velfungerende bedrift med arbeidsplasser og være økonomisk uavhengig, men jeg blir nok aldri den nye Tollefsen, sier han ydmykt.

Flere vinneroppskrifter

Det er ikke bare utleiekongen Tollefsen som Reiersen har høstet verdifulle erfaringer og lærdommer fra. Som daglig leder i Vatne Property i godt over tre år hadde Reiersen ansvar for eiendomsforvaltningen og flere ansatte. Han beskriver sin tidligere sjef som en kommersiell type med en unik markedsteft som senser ting svært fort.

– Han forstår med en gang hva som er en bra deal og er kjapp på avtrekkeren. Jeg lærte mye av Runar, blant annet å holde farten og ha mye kontakt utad.

Reiersen vil beskrive Vatne og Tollefsen som to svært hardtarbeidende personer, men samtidig to motpoler.

– De har helt forskjellige arbeidsmetoder, men de har vist at begge fungerer. Det er fint å se at man kan egen skape suksess med forskjellige oppskrifter. Det gjennomgående er nok at man må ha en indre drive og motivasjon.

Lasse er en ambisiøs og ekstremt dyktig person som vil opp og frem. Han er kommersiell og god på å forhandle, men mest av alt er han flink til å komme opp med nye tanker, ideer og få dealer i boks.
Runar Vatne

– Hva er du mest stolt av å ha utrettet i karrieren?

– Jeg er veldig stolt av at jeg har klart å komme dit jeg har gjort og fått sentrale stillinger for noen av de flinkeste i klassen som Runar, Ivar og gjengen i Oro. Og at de tilsynelatende har vært fornøyd med jobben jeg har gjort, sier Reiersen mens Vatne svarer bekreftende:

– Jeg likte veldig godt å jobbe med Lasse, så jeg synes det er synd han ikke jobber hos meg lenger. Men han hadde andre ambisjoner og ønsket å komme seg videre, noe jeg har stor respekt for.

Ambisiøs: – Lasse var og er veldig interessert og motivert. Ofte er motivasjon og arbeidsvilje viktigere enn å ha den riktige utdannelsen. De egenskapene har tatt Lasse dit han er i dag, tror jeg, sier Runar Vatne. Eivind Yggeseth

Ikke bekymret for eiendomsmarkedet

Med økende renter, høye byggekostnader og fallende boligpriser har flere utbyggere lagt boligprosjekter på is. Reiersen og kompanjongen har imidlertid ingen planer om å stoppe utviklingsplanene i Hurdal og andre områder rundt Oslo.

– Jeg jobber etter at ting skal gå tilbake til "normalen" om ikke altfor lenge. Om det kan ta to–tre år, det vet jeg ikke, men det må bygges i og rundt Oslo. Det man må ha i bakhodet, er at alle kommer til å trenge et sted å bo. Sånn sett er bolig den sikreste investeringen du kan foreta deg. Det har vært Ivars hovedstrategi. Det skal godt gjøres å digitalisere bolig, sier han med et smil.

Selv om eiendomsmarkedet er inne i en tøffere periode, er det ikke alle segmentene innen bransjen som går tråere for tiden. I Oro er det full fart om dagen. 

– Lager og logistikk er utrolig spennende nå. Det har aldri vært så høye priser før, så vi har masse å gjøre.

– Hva er ditt forhold til risiko?

– Jeg er ganske risikovillig, mer enn de fleste jeg kjenner. Men jeg har et forhold til det – jeg har en klump i magen mens jeg tar risiko. Jeg tror ikke jeg hadde vært der jeg er i dag hvis jeg alltid hadde valgt den trygge veien.

Hva Reiersen hadde gjort i dag om han ikke hadde søkt på stillingen i Fredensborg tilbake i 2012, synes han er vanskelig å svare på.

– Det er umulig å si. Jeg søkte faktisk på en stilling som bilselger ikke lenge før jeg søkte hos Fredensborg, så kanskje jeg hadde vært bilselger. Jeg hadde nok hatt en jobb og klart meg, men jeg tror ikke bilbransjen hadde truffet like bra som eiendom. 

“Hemmeligheten” bak drivkraften

For litt over et år siden ønsket Reiersen å finne ut av hvorfor han ikke har klart å studere og konsentrere seg som “alle” andre. I sin søken fant han ut at han har ADHD, og brikkene falt på plass. Det ga mening, meddeler han. Og de fleste rundt han var heller ikke overrasket. I dag ser Reiersen på diagnosen som et slags drivstoff.

Jeg har begynt å akseptere at det er ikke alt jeg er like god på i jobbsammenheng, i stedet for å etterstrebe å få til alt. Det har gjort mye med tilfredsheten.
Lasse Reiersen

– Da jeg var yngre var det en ulempe, spesielt siden jeg ikke visste at jeg hadde det. I dag ser jeg på det som en styrke. Jeg tror det har hjulpet meg med å komme dit jeg er i dag. Jeg har også begynt å akseptere at det er ikke alt jeg er like god på i jobbsammenheng på privaten, i stedet for å etterstrebe å få til alt. Det har gjort mye med tilfredsheten, sier han og tilføyer:

– Jeg har alltid hatt en drøm om å bygge et selskap og skape min egen hverdag. At jeg skulle ende opp i eiendomsbransjen var egentlig tilfeldig, men jeg tror ikke jeg kunne truffet bedre.

– Hvilket råd ville du gitt til deg selv som tenåring og andre unge som vil opp og frem?

– Kanskje at man ikke skal være så redd for å tørre å vise hva man er god og dårlig på, og heller prøve å akseptere seg selv. Det kommer til å gå bra, bare man finner noe man liker og mestrer. Arbeidsgleden og mestringsfølelsen vil komme. Da er det bare å tråkke på gasspedalen. 

Les også:

Livsstil
Reportasjer