<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Musemor med joggesko: I det som ligner små dukkehus har Ingvild Eiring plassert små mus som hun kler på. Dioramaet “Middagshvil”, 2022. Foto: Ingvild Eiring

På K.U.K: Dukkehus med småmus til 199.000

– Musemors verden er spektakulær i musåndelighet og håndverk!

Det er kunstner Kjell Erik Killi-Olsen som kommer med den innledende beskrivelsen av kunstverkene til Ingvild Eiring. 

I kunsthuset Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K.) i Trondheim vises nå hennes små og finurlige interiører med påkledde mus i en utstilling som heter Dioramaer og bærer kunstnerens navn. 

– Man skal jo egentlig ikke fremheve kunstnere man stiller ut selv, men her bare måtte jeg gjøre det, sier han på telefon fra middelaldergården sin i Vågåmo, og hvor det nok bor noen levende mus. 

– Ingvild har til og med laget knekkebrødene selv, sier Killi-Olsen, som for øvrig er mannen bak K.U.K.

Kostymedesigner 

Eiring er utdannet ved Esmod i Oslo og har studert ved Art Student’s League i New York. Hun har blant annet jobbet som kostymedesigner for TV og film, deriblant “Buddy” og “Naboer”.

– Ideen til å lage et diorama fikk jeg i 2011, da jeg så en utstilling i en liten kuriositetsbutikk i San Francisco. Utstillingen het Loved to Death, og var utstoppede dyr (mus, fugler, rotter), med klær, og satt inn i små bokser med noen møbler i, forteller Eiring.

Jeg vokste opp med Beatrix Potters bøker, og synes at mus som bærende karakterer er fantastisk.
Ingvild Eiring

– Underveis, videre på road-tripen startet jeg å skisse ned ideer til scener jeg så for meg og begynte å eksperimentere så snart jeg var tilbake i Norge. Jeg ville ikke stoppe ut dyr, så jeg valgte å modellere mus i polymer-leire.

– Jeg vokste opp med Beatrix Potters bøker, og synes at mus som bærende karakterer er fantastisk, så det var et naturlig valg, fortsetter hun.

Alt er håndlaget

I det som ligner små dukkehus, har Eiring plassert små mus som hun kler på. Ved første øyekast er det som en reise tilbake i tid til både eventyr og “Musevisa”.

Men ved nærmere ettersyn oppdager man små detaljer som at en mus har på seg Adidas-aktige sneakers.

Kunstneren bruker fra to til åtte måneder på hvert diorama. 

– Hvert eneste element er håndlaget, og mye må finnes ut av underveis, forteller hun.

Prisene ligger på mellom 90.000 og 199.000 kroner. 

– De aller fleste er til salgs.

Livsstil
Reportasjer